Keresők összehasonlítása

KeresőkAz agyam el tudom dobni olyankor, amikor arról olvasok, hogy ez meg az a szolgáltató a Google helyett a Yahoo-val vagy mondjuk a Microsofttal szerződött le, hogy a készülékeikben az ő keresőjük jelenjen meg a Google helyett. Meggyőződésem szerint ezzel csak a felhasználókat szívatják.


Én tisztában vagyok vele, hogy elfogult vagyok, ezért végeztem egy tesztet, őszintén szólva kicsit félve is, mert azt vártam, hogy én vagyok a hülye, és a Yahoo van olyan jó, mint a Google, valamint elképzelhetőnek tartottam, hogy a Live search is megüti már a színvonalat, de sajnos nem így lett.

A teszt egyszerű: Rákerestem mindháromban a nevemre:

GoogleYahooLive search

Az eredmény meglepő. A Google első találatnak kidobta ezt a blogot, utána a pegasos.hu-s híreimet, néhány középiskolás anyagom után amiga.hu-s hírek következnek, majd BME-s terembeosztások, és a második oldalon ott virít az LKA-s adatlapom is. A Yahoo az Operás (kb. 3 éve frissített, nem használt) próba-blogomat dobta ki az ottani 2-3 képes galériával, utána pedig már Gruber Hugó jön a Szomszédokból, majd különböző Kristófok a nagyvilágból. A következő releváns találatok csak a 3. oldalon jönnek, de ott is csak elvétve. Az MSN csodakeresője már top hitnek sem engem dob ki, hanem valami Tibor Kristófot, majd a macosxhints.com-os profilomat (aminél ugy nehéz relevánsabb oldalt találni rólam…), valamikor hajdanán küldtem egy képet az Amiga-Hardware.com-ra, na az azért járó köszönetet dobja ki következőnek, és de többségében a Gruber vagy a Kristóf szavakat egyáltalán nem tartalmazó találatokat ad. A második oldalon olyan találatok is megjelennek, amik az elsőn már voltak(!), majd még kevésbé fontos, bár tényleg hozzám köthető információkat tartalmazó oldalak jönnek (pl. VisualPrefs readme-je az Aminetről, amiben megköszönték az általam rajzolt ikont…). Se a blogom, se az LKA nem jelenik meg az első három oldalon.

Ami a legszánalmasabb az egészben, hogy szolgamód mindegyik kereső a Google-t másolja, layoutjában, kinézetében és színezésében is. De a Google az Google, keresésben verhetetlen. El nem tudom képzelni, hogy miért nem keresnek valami meghódítatlan piacot és próbálkoznak inkább ott, mert ez a téma a másik két keresőnek nem megy…

2 hozzászólás

Submit a Comment
  • Pálesz

    Ezzel kapcsolatban azzal van néhány felvetnivaló:

    1. miből gondolod, hogy te vagy a legrelevánsabb Gruber? (megjegyzem, ha nem vagy a legrelevánsabb, akkor sem biztos, h jó eredményt adott a Yahoo, meg az MS)
    2. Google-nél figyelj oda, hogy a NE legyél belépve a Google Account-oddal a keresés tesztelesekor, mert ebben az esetben úgynevezett personalized search-t végez, ami a keresési eredményeket a te eddigi kereséseidre és keresési eredményekre történő kattintásaidhoz szabja (tehát egy mezei webuser, aki beüti a neved, nem biztos, h ugyanezt az eredményhalmazt látja. Valószínűleg Yahoo, és Microsoft esetében is van ilyen technológia, csak mivel azokat nem használja az ember, meg ha használja, akkor sem belépve, ezért nem is tudják testre szabni a keresési eredményeket, ami egy ördögi körhöz vezet.)

  • GK

    1. Abból gondolom, hogy Gruber Kristófra kerestem rá, ami ugyan Gruber is és Kristóf is, de azért szerintem te is érzed hogy sokkal relevánsabb egy olyan találat, ami mind a két szót tartalmazza (pláne így, egymás után), mint ami csak egyiket, a másik két kereső pedig főleg olyan találatokat adott, ahol csak az egyik szerepelt. Megjegyzem leszarták az ékezeteket is, ami pedig elég komoly súgás amellett, hogy magyar vagyok.

    2. Úgy próbáltam, kidobja a blogot és amiket írtam. (Megnéztem szűz gépen is, ahol én mégcsak nem is kerestem eddig.)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment