Első benyomásaim az iPhone-ról

Múlt csütörtökön végre megérkezett az országba az iPhone-om (8 gigás modell). Többen mondtátok, hogy szívesen olvasnátok, ha írnék róla valamit, én pedig gondolkoztam, hogy mit lehetne még hozzátenni ahhoz a rengeteg infóhoz, amit a neten találni róla. Arra jutottam, hogy egyrészt a véleményem, másrészt egy jó kis Sony-Ericsson K800i – Palm Tungsten T3 összehasonlítás talán még érdekelhet valakit.

iPhone

Első benyomások

Röviden és tömören egy szóval tudnám jellemezni őket: igényes. Már a doboznál elkezdődik az érzés, amikor megtapintod a dombornyomott(!), színes, 1:1 méretű iPhone ábrát, a megfelelően besüllyesztett gombbal a kijelző alatt. Kibontva a csomagot csak fokozódik az érzés, még olyan dolgokra is odafigyeltek, mint a telefon alatti műanyag kiemelése a dobozból (külön kis fogókája van). A telefon maga meglepett. Lelkileg felkészítettem magamat arra, hogy túl sok PR képet láttam és a valóságban sokkal bénábban fog kinézni, esetleg vastag, nehéz lesz – de nem. Kicsi, viszont épp elég méretes, hogy a kijelzőre a „hatalmas” szót használni tudjuk, vékony (Qpak fél órát hüledezett, hogy ez egy lap, ami azért túlzás persze), és, hát, „igényes”. Engem teljesen meglepett, hogy letettem az asztalra a készüléket és úgy nézett ki, mint a reklámfotókon. Úgy értem úgy csillogott, úgy verte vissza a fényt, ugyanolyan elképesztően kanyarodott körbe rajta az ezüst csík, és ugyanúgy virítottak rajta az ikonok, mintha a PR képeken nem is csak odamontázsolt screenshotokat láthatnánk.

Jár hozzá egy dock, ami egyrészt jó, mert van súlya, így kényelmesen megtartja a telefont, és nem csúszkál össze-vissza az asztalon, másrészt viszont szerintem túl kis szögben dől, úgyhogy benne tartva kényelmetlen nézni a telefon kijelzőjét, nem is beszélve arról, amikor az asztal mellett állok, és majdnem felülről nézek rá. A csomagban találunk még egy szinkronkábelt, ami egyben a töltő kábele is (nincs felesleges töltőkábel! Éljen! Márcsak a kábelfóbiám miatt is jó vétel volt…), valamint egy fülhallgatót, erről később.

Unlock

Egyszerű és nagyszerű. :) YouTube-on találtam egy videót, ami végigvezetett az egész folyamaton (pontos linket most nem sikerült előkeríteni, de kb. 15-20 ilyen van fenn). Először recovery módba kell tenni a telefont (bekapcs+gomb nyomásával), majd rádugva iTunes-ból vissza kellett tenni rá a megadott linkről az Apple-től letölthető 1.1.4-es firmware-t (amivel jött). Ez egy 2-3 percig tartott. Ezek után ráeresztettem a ZiPhone-t (1 db kattintás), az molyolt vele vagy 5-8 percet, és kész. Az AT&T kártyát kiragasztottam a falra, a Pannonost beraktam a helyére, és megejtettem első iPhone-os telefonhívásomat és SMS-emet.

ZiPhone

User Experience

Nem mintha másban gyengélkedne, de azt hiszem, ebben a legerősebb a telefon :) Vártam, hogy nem fog olyan jól menni, nem lesz olyan jól kezelhető, mint a videókban, de de. Az. Remekül lehet nyomkodni ujjal, kézre áll, átgondolt, logikus, következetes, és annak ellenére, hogy jóformán semmi korábbi UI-re nem hasonlít, rendkívül intuitív. Ennek nagyon jó példája, hogy odaadtam anyámnak, és ő egyből nekiállt fényképezni, aztán megnézegette a képeket, utána meg le is törölte, ami nem tetszett neki, pedig ő aztán nem az a típus, aki ilyenekre magától rá szokott jönni. (Nem lenézve őt, persze, csak egyszerűen nem érdekli.) Az UI animációk vezetik a szemet, egyértelművé teszik, hogy mikor mi történik. Pl. a törlésnél kinyílik alul a kis kuka ikon, és beleszáll a dokumentumunk. Egyértelmű, nem hagy kérdéseket, hogy hová lett. Ismét csak azt tudom mondani az egészre, hogy a legapróbb részletekig igényesen van összerakva. Csorgott a nyálam, amikor olyan apróságok feltűntek, mint pl. hogy a kamera programban az iPhone forgatásával animálva(!) átfordul a megfelelő szögbe a fényképező ábrája is. Fontos ez? Természetesen totál felesleges figyelmesség, de olyan, mint amikor egy elegáns étterembe megy az ember – nem mindegy, hogy hogy viselkedik a pincér, mert (többek közt) az adja azt a kis pluszot, amitől jobb az egész, mint a többi. A mérnökök nem elégedtek meg a funkcionalitás megvalósításával, hanem tökéleteset akartak alkotni. Én is szeretnék így dolgozni…

Szóval az animok nagyrészben – szemben például a K800i-vel, ahol érezni, hogy szenved a telefon az animációtól – full frame-esek, Safari esetében vettem észre, hogy a forgatás effekt kimarad, vagy csak pár frame-mel jelentkezik, amikor éppen nagyon töltött valami oldalt. (Asszem érthető.) A keylock húzókája után is volt már, hogy nem jelentkezett az animáció, hanem csak az arcomba estek az ikonok, de olyankor meg fél BSD alrendszert feléleszti, meg wifire connectel, meg ezeregy dolgot csinál.

Szinkron

Bár zenélésre már jó ideje az iTunes-t használom, még mindig nem vagyok teljesen kibékülve a gondolattal, hogy egy zenelejátszó programmal szinkronizálok. Nekem az valahogy nagyon kilóg a képből, amit egy zenelejátszótól elvárok. A művelet amúgy gond nélkül megy, tulajdonképpen semmibe nem tudok belekötni. Van rá opció, hogy minden alkalommal, amikor a dock-ba helyezzük a telefont, szinkronizáljon egyet (ez úgy fél-egy perc), képeknél mappát is megadhatunk, nem muszáj iPhoto-ból szedni őket. Ami a legjobban tetszett: Szinkronizáltam egyet közvetlenül függetlenítés után (Top rated smart playlist rulz), és egyből minden fontos dolgom az iPhone-on volt. Nem félig kerültek át a kontaktok, mint Palmnál, nem hiányosak az események a naptárban, mint Missing Sync-kel, ott vannak, és jól vannak ott. Nem esik pánikba a rendszer, ha egy kontakt adatait mind a két helyen módosítom: összefűzi a változtatásokat. Működik. Áttöltötte a könyvjelzőimen kívül a web history-mat is, így ha elkezdek gépelni telefonon a Safariban egy URL-t, akkor egyből feldobja a desktopon nézett oldalakat is alternatívaként. Átmásztak a Mail beállításaim, így gyakorlatilag beállítás nélkül tudtam olvasni a leveleimet. Ofkoz a pontos időt is beállította. (Ezt onnan tudom, hogy volt egy riasztásom a naptárban, ami másodpercre egyszerre jelent meg gépen és iPhone-on. :))

Telefon

Szerintem jól eltalálták ezt is. Eleinte voltak kisebb gondjaim vele, hogy a kedvencek listában úgy érezte, hogy a másik emberre nyomtam, így mást hívtam fel, mint akit akartam (persze idejében észrevettem), de kicsit szokni kell, hogy nem az ujjunk hegyével (esetleg körömmel) nyomogatjuk a kijelzőt, hanem az ujjbegyünkkel, ami pedig kicsit arrébb van. :) A kontakt lista remekül használható, 10 perc után már nem hiányzott, hogy elkezdjem begépelni az emberek nevét, azt kell még kicsit szoknom, hogy nem a becenevükkel vannak beírva az emberek, hanem a szinkronizálás miatt a teljes nevükkel. A hangminőség, hangerő jó, a Sony-Ericsson headset-emet gond nélkül kezeli. A telefonálás alatt tetszettek a nagy gombok, mindig utáltam, hogy K800i-n menübe kellett vándorolni a beszélgetés kihangosításához, ill. headset-ről telefonra átadásához, új beszélgetés bekapcsolásához. A beszélgetések végét jelző csilingelés viszont hiányzik, az egy hasznos ötlet Sony-Ericsson-on. (Nem kell nézni a telefont ahhoz, hogy rájöjj, megszakadt a vonal.) Az is tetszett, hogy ha a billentyűzár aktív, akkor a kioldással egyből fel is vesszük a telefont („Slide to answer”).

Net

Ez volt az egyik fő érvem az iPhone mellett. Szükségem volt valamire, ami a segítségemre siet különböző élethelyzetekben: pl. amikor meg kell nézni a menetrendet ha lekésem a vonatot, vagy fel kell menni Neptunra, meg kell nézni valakit iWiW-en, e-mail-t kell olvasni, térképen tájékozódni kell.

Persze, ezek nagyjából mentek az eddigi eszközeimen is. Igen, a K800i NetFront-ja enyhén szólva is „nem rossz” egy cucc, a 200×320-as kijelző szintén, és akkor az Opera mini-t még nem is említettük. Azonban elég egyszer kipróbálni a Mobile Safari-t, és kényelmetlen, klausztrofóbiás vackoknak tűnnek. Több tabos browse-olás KHTML engine-nel, full javascripttel (majdnem tökéletes ACID2 és 27 pontos ACID3 teszt), mindennel, amit desktopon megszoktunk. A sebesség kielégítő, igazából nincsnek az embernek nagy igényei olyan kérdésekben, mint pl. fél perc vagy 1 másodperc alatt jön le az utcán az Elvira nyitólapja.

A wifi olyan egyszerű, hogy egyszerűen nem értem, máshol miért bonyolultabb? Miért nem tudja mindenki így megcsinálni? Kiválasztom a hálózatot, beírom a jelszót, és kész. Ugyanakkor, amit viszont nagyra értékelek, az egyszerűség mellett lehetőség van a kézi beállításra is, ip, netmask, ssid, titkosítás típusa, szóval mindent állíthatunk, amire szükség van.

A térképpel két bajom van: lehet benne gombostűket dobálni a map-re, de azokat nem tölti fel a Google Maps MyMaps-ába, valamint az ott direkt e célra bejelölt több tíz helyemet nem látja a program. A másik pedig természetesen az, hogy netről megy, úgyhogy ha nincs net, nincs térkép sem. (És nyilvánvalóan pénzbe kerül.) GPS nincs, de van GSM cellák alapján történő helymeghatározás: nekem 10-ből 8-szor működött. (Ok, Győrben kb. annyit információt tudtam kinyerni belőle, hogy Győrben vagyok valahol, a Keletiben meg egy kópházi cellát adott vissza.) Azt vettem észre, hogy mozgás közben és épületből rosszabb a hatékonysága. (Gondolom a háromszögelés így nem az igazi, valamint kevesebb torony látszik.)

3rd party appok

Ötlet, idő és akarat van, de sajnos nem az igaziak. Nagyon érzem rajtuk, hogy csak össze vannak hackelve. Pl. van PocketMoney, ami egy pénzügyi nyilvántartó program, ami olyan, hogy nem minden gombnyomást vesz be, van, amikor csak a gombok széle kattintható, lassú, kényelmetlen, ronda, raszteres pipák vannak a sorok előtt. Nyilván még ez is elég figyelemreméltó ahhoz képest, hogy korrekt SDK nélkül lett összerakva (pontosabban még az előtt), de ez engem nem vígasztal, Palmon sokkal jobban megy.

Hiányzik még jópár program (SplashID, JFile), de biztos vagyok benne, hogy ezeket az igényeket pár hónapon belül ki fogják elégíteni a júniustól érkező hivatalos app-ok. Addig ketegorizálásra és jegyzetelésre marad a Palm. (Vagy majd kiderül. Ha találok valami jót, írok.)

iPod

A K800i-t használtam mostanában zenehallgatásra, mivel a PocketTunes egyrészt elég fagyékony nálam újabban, másrészt a Sony fülhallgatómmal érezhetően szarul szólt a T3. A K800i viszont nem Walkman mobil, és ezt érezni is lehetett rajta. Bár a hangja kifogástalan (najó, talán kicsit halk), nem tudtam teljesen kibékülni a csökevényes lejátszójával, amiben szinte semmire sincs opció. Nem kategorizálta normálisan a zenéimet, playlistet összeállítani szenvedés volt, stb. Ráadásul csak 7-800 mega hely volt a gigás MemoryStick M2 kártyámon, amit csak aranyáron tudtam volna nagyobbra cserélni, arra meg alig 3-4 album fért csak el, kicsit kezdtem kevesellni.

Szóval az iPhone médialejátszója végre hozza azt a színvonalt, amit elvárok egy ilyen eszköztől, és újabb súlyos kilométerekkel előzte le a vetélytársakat. A kezeléssel, funkciókkal, mindennel elégedett vagyok teljes mértékben, a bajok a fülhallgatónál kezdődnek: egész egyszerűen nem marad meg a fülemben. Ülő helyzetben még hagyján, de séta közben simán kiesik magától. Biztos az én fülemmel van a baj, de attól még idegesít a dolog. Az még súlyosbítja a helyzetet, hogy bár standard 3.5 mm-es jack dugó van a telefonon (kiegészítve a mikrofon gyűrűjével), egyszerűen képtelenség beledugni mást, mint Apple fülhallgatót, mivel olyan magas a tok pereme a csatlakozó körül, hogy nem fér be még a relative kicsi dugójú Sony fülhallgatóm csatlakozója sem. Ezt már a szánalmas kategóriába sorolnám inkább… Valószínű faragcsálok majd valami adaptert az aljzat és a dugó közé.

Egyébként meglepően jól szól a beépített hangszóró is. Elég hangos, és telefontól nem megszokott mély hangokat is képes (valamilyen szinten) produkálni.

Egyéb észrevételek

Amik utólag jutottak eszembe, ill. nem fértek be sehová:

  • Imádom a bal oldalon található néma üzemmód kapcsolót! Annyira egyszerű, és olyan hihetetlenül hasznos, hogy nem értem, más miért nem így oldja meg (kivétel: Treo).
  • Az is tetszik, hogy ki lehet kapcsolni, hogy elsötétítse a képernyőt a telefon. A T3-nál a 3 perc egy viszonylag jó kompromisszum, de a K800i-nél idegesített, hogy 15 sec (?) után már elsötétíti a kijelzőt. Cselekvésre ösztönöz, amit nem szeretek. Hadd csináljam úgy, ahogy én akarom!
  • Az előlap üveg, úgyhogy kvázi karcálló (nyiván nem gyémántberakású gumijú terepjáróval kell áthajtani rajta), viszont a hátlap szerintem karcolódni fog. Nem várok sokat az metál kerettől sem.
  • A kamera „egynek jó” kategóriájú képeket produkál. Sz’tem egy az egyben egy iSight-ot pakoltak bele. :) Raktam fel tesztképeket. A K800i után hiányzik a vaku és az, hogy hardware-es „gombbal” (objektív-nyitással) indítsam.
  • A billentyűzet elsőre ijesztő volt, egy hétvége nyomkodás után viszont már elég jól boldogulok vele. Szerintem jóban leszünk. A Graffiti-t viszont kényelmesebb megoldásnak tartom.
  • Nincs ceruzával rajzolás! Ez nagyon hiányzik… Kénytelen vagyok begépelni, ha valami eszembe jut.
  • Nincs todo list. Vannak 3rd party app-ok, de nem szinkronizálnak (normálisan) és elég bénák is. Reménykedek, hogy a Things-nek lesz majd iPhone verziója (ígérik).
  • Szar, hogy a naptáraim színei nem töltődnek át. Hiányzik a heti nézet is. Gondolom ezt javítani fogják a 2.0-ban.
  • Tetszik, hogy az iPhoto látja kameraként a telefont.
  • Raktam fel AFPd-t, így Finderből remekül tudok wifi-n másolgatni a cuccra.
  • Zsebbe remekjó hordani, mert lapos. Olyan, mintha nem is lenne. :)
  • Nincs opció folyamatosan hangosodó ébresztésre, mint Sony-Ericsson-on, és ez nagyon hiányzik. Kénytelen leszek egy MP3-mat átszerkeszteni hozzá. (Amúgymeg az Apple kapja be hogy nem lehet bármit berakni csengőhangnak!!!)
  • Van fénymérés alapú automatikus fényerő állítás (ugyanakkor van mód kézi állításra is). Szerintem ez az egyik legjobb találmány: éjjel nem süti ki a szemedet a telefon, mint a K800i… Erős fényben is remekül olvasható a kijelző.
  • Hiányzik a Bluetooth. Van a telefonban, de csak headset-eket tud kezelni. Nem tudom elképzelni, hogy lehetett kihagyni egy OBEX fileküldést… Reménykedek, hogy hónapokon belül lesz erre is hack megoldás. (Ha hivatalos nem is…)
  • Az miért jó, hogy a számológépeink még 2008-ban is a gyökér kurblis számológép szintjén vannak? Miért nem lehet kiírni a kijelzőre, hogy 3432*2323+(64-323)^3, amikor azt számítom ki éppen? Nehéznek nem nehéz.
  • Akksi tesztek később.
  • A Calendar ikonja itt is az aktuális dátumot mutatja. Rulz!
  • Nem lehet elmenteni weboldalakat, letölteni file-okat, stb. NetFront tudta. Ez miért nem?
  • Remélem hamarosan lesz program, amivel WiFi access point-tá lehet alakítani az iPhone-t, mert jó lenne, ha a gépről tudnám használni az EDGE-et.
  • Az UMTS nem hiányzik, pedig K800i-n volt.

Lehet kérdezni, ha valakit érdekel.

Még pár érdekes tapasztalat Plastik Józsinál.

4 hozzászólás

Submit a Comment
  • wyctim

    Használd egészséggel, mondom ezt egy kis irigységgel a sorok között. :)

  • faky

    Szép összefoglaló! :)
    Tényleg marha jó érzés a kezedbe fogni, egyből eluralkodik a birtoklási vágy. :D
    Mást én se tudok mondani: use it!

  • vinczepetya

    Nagyon jó kis leírás sikerült, öröm volt olvasni!

  • neongod

    iPod fülhallgatója is ilyen, sajna. Mindig ki akar esni a fülemből. A használhatóságot feláldozták a design oltárán.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment