iPhone is immortal

Tegnap meghalt az iPhone-om. Persze nem hardware-esen, mert mint kiderült, maga a hardware szinte elnyűhetetlen, az 1.1.4-es iPhone-okból marha nehéz iBrick-et csinálni, mert minimum egy új firmware-t lehet tolni rá, amitől meggyógyul.

Esetemben valami szar 3rd party program összekutyulta a rendszerfájlokat (pontosabb analízisig még nem jutottam el) – a tünet a „Spinning Wheel of Death”, vagyis hogy elindul a SpringBoard mintha még soha sem tette volna (kirakja az ikonok mozgatására vonatkozó, csak egyszer megjelenő helpet), majd SWoD és újraindul. Ezt így végtelen ciklusban.

Tapasztalataim: A problémát sikerült viszonylag kultúráltan kijavítani: Recovery mode bekapcs (kikapcs, majd bekapcs hosszan nyomott gomb+bekapcs gombbal amíg az iTunes ikon meg nem jelenik a kijelzőn), majd iTunes-ből 1.1.4-et visszatölt, utána ZiPhone megint, mert az jó, aztán iTunes megkérdezi, hogy visszaállítsa-e a backupot, amire igennel válaszolva a 3rd party programok hiányán kívül kideríthetetlen, hogy egyáltalán volt valami fennakadás (Safari ott folytatja, ahol abbahagyta, stb.).

A gond az, hogy ma megint előjött ugyanaz az effekt. Találtam egy ilyet: http://www.ipodtouchfans.com/forums/showthread.php?p=519296. Eszerint főleg a Boss Tools és a kikapcs közben futva maradt SSH kapcsolatok tudják előidézni a bajt.

Amire rájöttem, hogy nem kell olyan kesztűs kézzel bánni a firmware upgrade-del, megy az masszívan. Pwnage tool-lal csináltam az 1.1.4-ből eleve aktivált, installerrel ellátott verziót, azt is simán fel lehet rakni, megy jól.

UPDATE: Még lekopogom, de nagyon úgy néz ki, hogy a hiba pontos oka az volt, hogy megváltoztattam ssh-n keresztül az iPhone root jelszavát. Valószínű nem is magával a jelszócserével, hanem sokkal inkább a bugos 3rd party passwd paranccsal volt gond. (Ergo a visszaváltoztatás nem oldja meg a helyzetet.)

Kipróbáltam a nyers, ZiPhone-nal feltört iPhone-on és a backupomat visszarakva is: mindkét esetben azonnal megölte a telefont. Persze mérnökpalántaként ez nem nyugtat meg, az, hogy így meghal, nem jelenti azt, hogy máshogy nem :) Mindenesetre meglássuk, ahogy mondani szokás.

UPDATE2: A fenti teória bizonytottnak látszik. Ne használjátok a passwd parancsot!

6 hozzászólás

Submit a Comment
  • Palesz

    Na eze nem veszek ilyen telefonokat. Baszhatja el az ember az idejet ilyen dolgokra.

    Isten mentsen meg, h meg a telefonnal is ilyennekkel szopjak.

  • GK

    Hát, visszafejtett kódból készült, házitákolmány programokat használtam rajta. Magamra vetek. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy az iTunes Store-os cuccokkal nem fog ilyen előfordulni.

  • Pálesz

    Most mondd má meg nekem, h mi a retkes halál f*szának fontos egy telefonra beSSHzni?
    Fölteszed a videót, MP3-at, naptár van rajta, telefonálni lehet.
    Mi köll még? vi-olva akarsz progit irni, hogy utana tolhass rajta egy gcc-t???
    Normális??? :D

    Elvetemült vagy GK, nagyon vad, ez már a vég!

  • GK

    Pálesz: A „Jailbreak”-kel települ az Installer és az SSH szerver is. SSH szerver nélkül nem is nagyon tudnál a telefonra Apple által nem támogatott adatokat másolni… A baj az, hogy az SSH elérés jelszava a rendszer jelszó, ami mindenkinek ugyanaz…

    Amúgymeg én igen, kifejezetten élvezem, hogy SSH-n be tudok jelentkezni a telefonomra, és nem, eszembe ágában sincs vi-ban programozni rajta, ellenben pl. remekül használható file másolásra/mozgatásra/keresésre, programok lelövésére, top futtatásra statisztikai céllal, config file-ok személyre hangolására, és mindenféle hackelésre is. (Erről itt később, Te kérdezd meg Tihanyt.)

  • Pálesz

    „top futtatásra statisztikai céllal, mindenféle hackelésre”

    egy telefonon/szórakoztató eszközön.

    Elvetemült vagy GK, ismerd BE!

  • GK

    Most akár meg is sértődhetnék, vagy simán hülyének nézhetnélek, de igazából igazad van, nem vagyok Átlag Béla. Ez baj? Igenis érdekel, hogy egy bejövő hívást milyen process fogad, és az mennyi CPU-t eszik. Ettől függetlenül látom sikerült átsiklanod a többi indok felett.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment