Wallet

walletIsmét összefutottam egy olyan programmal, amire azt tudom mondani, hogy mindig is így képzeltem el azt a feladatot, amit megvalósít. A neve: Wallet. Arra jó, hogy egy jelszóval védve el lehet benne tárolni az összes többi jelszavadat, amikből jó esetben ugye rengeteg van. Nos, erre én már cirka 5-6 éve használok egy programot, ami ez idáig a SplashID volt Palmon. Az iPhone-ra történő migrációm egyik fájdalmas, és sajátosan hosszú ciklusa volt, amikor a Palmomat már nem hordtam mindig magammal, iPhone-ra pedig még nem találtam olyan programot, ami alkalmas lett volna a feladatra. Ez akkor változott meg, amikor úgy másfél hónapja az iPhone-os SplashID végre megütötte azt a szintet, hogy hajlandó legyek használni.

Azonban a SplashData nem tud iPhone-ra programozni. Nagyon látszik rajtuk, hogy bár próbálják az amúgy remek programjaikat minél több platformra kiadni, valahogy nem sikerült átérezniük, hogy milyennek is kéne lennie egy iPhone programnak. Nem tudták felfogni a hatékony GUI készítés iPhone-os elveit (megjegyzem nem egyszerű…), és így kínszenvedés használni a programjaikat. De legalább vannak. És az új SplashID legalább tudott szinkronizálni is a desktop verzióval.

Itt akkor meg is jegyezném, hogy a szinkronizáció náluk szopás. Hogy tudod migrálni az adataidat Palmról iPhone-ra? 1. Megveszed az SplashID desktop for PalmOS verziót. 2. Szinkronizálsz a Palmoddal 3. Kiexportálod az adatokat(!) 4. Megveszed (újabb 20 dolcsiért) a SplashID desktop for iPhone verziót (!!!) 5. Beimportálod az adatokat az új programba, imádkozol közben, hogy minden jól menjen 6. Letörlöd az összeset a p*ba, és előről kezded, mert nem tetszenek neki a jelszavaid, a Palm HotSync ID-d, vagy a csillagok állása 7. Megveszed az iPhone verziót, és simán WiFi-n szinkronizálsz. Nekem fél napom ráment.

splashid-iphone

Az iPhone-os SplashID alapvetően egy lista, amiben a rekordok szerepelnek, és amit két szempont szerint szűrhetsz: Kategóriák és Típusok. Namost én ezeket már Palmon sem tudtam szétválasztani, minimum az egyiknek semmi értelme (gyengébb esetben: haszna) sincsen. Rányomsz a szűrők sávjára, bepipálod ezen két dolgot, leokézod, és láthatod a szűrt listát. Kényelmetlen. Lassú. Palmon simán egy legördülő menüből ki tudtam választani a kategóriát 2 tappal tizedmásodpercek alatt. A többi menüpont egy More gombbal érhető el és érthetetlen módon egy listában foglal helyet. A listák nem erre valók. Érdekes. Van keresés, de nincs live search. Begépeled, amit akarsz, leokézod, és kapsz találatokat. Béna. A keresésből visszatérni az alapállapotba 4 érintés (1. keresőmező, 2. kis X a keresőmezőben, 3. valahová a kiürített keresőmező mellé, hogy a billentyűzet eltűnjön, 4. keresés gomb). Sok.

splashid-desktop1
splashid-desktop2

A desktop kliens még ennél is sokkal szörnyűbb. Valami őskövület Carbonos felülete van, trampli listákkal, alig észrevehető, ronda gombokkal. Ami viszont sokkal fontosabb: Az adatbevitel kínszenvedés. Az adatok előbányászása meg még inkább, mivel nincs semmiféle keresési lehetőség.

wallet-iphone

Múlt héten viszont rátaláltam a Wallet-re, ami egyszerűen tökéletes. Legalábbis jelenleg így érzem. :) Az iPhone kliens egyszerű, mint a faék: kategóriák szerinti hierarchikus listában foglalnak helyet az elemek. Csakúgy, mint a beépített címtárban. Elegáns és gyorsan használható megoldás. Ugyanakkor az oda-vissza mozgó animáció is nagyban könnyíti a navigációt („hol vagyok most?”). Könnyedén hozzáadhatunk bármelyik rekordhoz bármennyi új mezőt, ha az adott rekord éppen nem illeszkedik tökéletesen a kategóriánkba, akkor nincs probléma, mert hozzá alakíthatjuk azt. A keresés szintén hasonló a címtárban lévőhöz. Mint a faék. :)

wallet-desktop

A desktop verzió pedig pontosan ugyanez. Annyira, hogy egy, az iPhone GUI-hoz tök hasonló felületet készítettek a programnak, legalábbis ami az adatok szerkesztését és a listákat illeti. Mindent elsőre megtalálunk, szép, gyors, 1 klikkes.

Az egyetlen bajom az volt, hogy a két kliens csak MobileMe-n (az Apple fizetős webes szolgáltatásán) keresztül képes szinkronizálni, amiért én soha nem fogok pénzt kiadni. A helyzetet némi utánajárással egy saját iDisk-et alkalmazva könnyedén megoldottam. Akit érdekel részletesen, szóljon, és írok valami guide-ot a hogyanról.

Wallet

19 hozzászólás

Submit a Comment
  • Ez a program annyit tud, hogy védve elmenti a jelszavaidat? Egyetlen dolog hiányzik nekem a Mac-ből, ami Windows alatt imádok: a Roboform nevű jelszó tároló és adatkitöltő alkalmazást, ami egy kattintás után megnyitja a keresett web oldalt, kitölti a felhasználónevet és jelszó, majd megnyomja a belépés gombot. És mindez egy USB memórián is futtatható, nem kell a cél gépre installálni. De csak ha ezen a gépen XP fut.

  • GK

    Olyan is van, azt 1PAsswordnek hívják.

  • wyctim

    Én teljesen jól elvagyok a 1passworddel. A szifonos kliens sima wifi kapcsolaton keresztül szinkronizál a desktop verzióval, le lehet védeni jelszóval, minden ami kell.

  • cool

    1password, csakis.

  • GK

    A 1Passworddel alapvetően két bajom van: egyrészt nincs szükségem rá, hogy a Safari helyett egy külső program töltse ki a jelszavaimat (jobb szeretem én beírni, plusz kevésbé kedvelem az ilyen hack-eket), másrészt nincs kategóriák szerinti lépdelős lista nézet az iPhone-os kliensben, ami komoly hátrány számomra. További bajom vele, hogy csak webes jelszavak tárolására jó, nekem meg van fél kiló serialom meg egyéb adatom is, amit el szeretnék egy ilyen stuffban tárolni. Számomra a Wallet tökéletes.

  • wyctim

    A 1Password is alkalmas serialok és egyéb marhaságok tárolására. ;)

  • GK

    Igen? Nem tűnt fel.

  • Ez mind semmi :-)
    Két Mac van a lakásban, a 1Password adatbázisa egy Dropbox folderben pihen a felhőben, mindkét gép eléri, az egyik az iPhone-al is szinkronizálja amikor az iPhone is ugyanazon a wifin ül.

    Mindkét 1password-öt ingyen kaptam, pedig majdnem ott tartottam, hogy kifizetem érte a $40-t: http://apuka.qqriq.com/2008/12/ajndk-mac-szoftverek.html

    Hab a tortán, hogy simán beimportálta a Roboform jelszavaimat, úgyhogy teljes a boldogság :-)

    Remek dolog Mac felhasználónak lenni!

  • GK

    Még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy az 1Password olyan jó lenne. :D Amit az tud, arra jó a KeyChain is.

  • Elmentett jelszavak elolvasása? Jelszavak iPhone-ra szinkronizálása? Jelszó mellé URL elmentése?

  • GK

    iPhone syncre Wallet-et használom, a másik kettőt viszont a KeyChain is tudja.

  • Nem jöttem még rá hogyan ttudja ezt a két dolgot, kíváncsi vagyok. Ha számítógép közelében leszek, utána nézek.

  • Attis SH

    „Még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy az 1Password olyan jó lenne. :D Amit az tud, arra jó a KeyChain is.”

    Ezt én is így gondoltam, amíg ki nem próbáltam. Egyébként a Wallet-et megnéztem, és kb. ugyanaz mint a 1Password, csak utóbbi több mindent tud.

    Én végül azért döntöttem mellette, mert a jelszó adatbázis egy olyan bundle, amit pl. dropbox-al megosztva bárhonnan elérhetjük jelszavainkat, mivel egy html/javascript megoldást is tartalmaz e célra.

    A másik, hogy kompatibilis a GenPass/SuperGenPass jelszógenerátorral, ami a jelszómenedzsment egy érdekes alternatívája, ugyanis mindenféle adatbázis nélkül ad frappáns megoldást a webes bejelentkezések problémájára, nevezetesen hogy ne adjunk meg ugyanolyan jelszót több helyen, de mégse kelljen egynél több jelszót megjegyezni.

  • fromdtod

    A Wallett azt mondja, hogy wifi-n keresztül is tud iphone-t mac-kel szinkronizálni. Akkor ez nem igaz?

  • GK

    Csak .mac-en keresztül tud tudtommal.

  • fromdtod

    Szerintem ezt nézd meg:
    http://www.acrylicapps.com/wallet/help/answer.php?t=08

    Csak azért izgat a dolog, mert .mac-em nincs, és nem is szeretnék.

  • GK

    Hmmm, ez érdekes. Szerintem a 3.0 még nem tudta, ami nekem van, újabbat meg még nem szereztem.

Trackbacks for this post

  1.   Programvadászat iPhone-ra | GK blog

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment