Benyomások Horvátországról

A múlt hetemet egy családi nyaralás keretében Horvátországban töltöttem. Nem szeretnék teljes úti naplót közzé tenni, csak pár benyomásomat osztanám meg veletek.

Zaton Holiday Resort

  • Egész Horvátország olyan, mintha az építőipar fogta volna magát, és kb. két-három évvel ezelőtt mindenestül megszűnt volna. Ezt azon lehet észrevenni, hogy akkoriban nagyon sok ház építésébe belefogtak, ami aztán rejtélyes módon félbeszakadt. Végeztem egy tesztet, 3-4 alkalommal: egy adott ideig számoltam hogy hány kész és hány félkész ház mellett haladok el: fixen a negyede-harmada köré jött ki a befejezetlen épületek aránya. Munkás sehol.

  • Az építőiparban dolgozók valószínűleg az útépítésre pártoltak át, mert az viszont van mindenhol. Az utóbbi pár evben egy csomó autópálya készült el, sokat még most is épp építenek, és minden második út vagy le van zárva, vagy épp úthengert kell kerülgetned. Az ugyan rendesen ki van táblázva, hogy itt gond lesz (útszűkület, útmunkák, útlezárás), de hogy merre mehetnél helyette, az már nem. (Amúgy többnyire semennyire.)
  • A történelmi városok óvárosi része gyönyörű. Csodás kis utcák, kis vendéglők, boltok mindenütt. Azonban amint kiérsz az ódon városrészből, egyből szemetes, ronda, rendezetlen, elhanyagolt, lepukkant házakat találsz. Különösen jó példa volt erre Šibenik.
  • A pincérek nem értenek hozzá. Egyik alkalommal fagyikelyhet akartunk rendelni, oda volt írva, hogy két gombóc fagyival adják, szépen angolul megmondtuk, hogy milyen fagyival kérjük, a pincér hülyén nézett és háromszor rákérdezett, aztán majdnem kihozott egy 2 gombócos fagyit plusz külön a kelyhet, mire megmondtuk neki már mutogatva, hogy nekünk csak a kehely kell, a fagyit meg felejtse el. Erre kihozta csak a 2 gombóc fagyit. De általános, hogy nem várják meg, amíg megnézed az étlapot, a leüléskor rendelt piát csak a kajával együtt hozzák ki, az étlapot nem viszik el, amikor kéne (rendelés után) és megszámolják a szemed előtt(!) a pénzt.
  • Egy elég jól kiépített nyaraló komplexumban voltunk, pár éve újíthatták fel, minden szép volt, de még ilyen helyen sem lehet várni, hogy lesz WiFi. Pontosabban van, csak mivel ez aztán tényleg Balkán, 12.000 Ft-ot le akartak gombolni rólam egy heti WiFi jelszóért. Jó tanács: a nagyobb bevásárlóláncok üzleteiben viszont van free net és a városban bolyongva is találni nyitott hálózatokat. Rijekában pl. van ingyenes városi hálózat is.
  • A horvát emberek kedvesek és (legalábbis akikkel összekerülsz egy nyaralás során) nagyon jól beszélnek angolul, és a legtöbb felirat ki van írva 3-4 nyelven. Ami nincs, azt is könnyen megértheted, mert sok dolog eléggé hasonlóan van horvátul, mint magyarul. (Pl. a sonka az sunka.)
  • Tengerparton lakni csak akkor menő, ha van egy kiépített partszakasz is a közeledben, különben csak simán ott van, használhatatlanul a tenger, mert a sok trutyiba, mély vízbe az éles köveken át úgysem mászol bele. Az meg egy darabig kellemes és nyugtató, hogy a hullámok zaját hallgatod, de biztos hogy meg lehet unni elég hamar.
  • 0 db szép naplementét láttunk. Valahogy nem akart pirosodni az ég alja, csak simán lement a nap és kész.
  • Tökre tetszett, hogy igazi hegységeik vannak közvetlenül a part mellett, nem csak olyan nyomorék röghelységek, mint nekünk. Egyik irányba a tenger, a háttérben a hegyek: rulz.
  • A tegnerparton a száraz levegő miatt nem izzad az ember, akármilyen meleg van. Itthon patakokban folyik rólam a víz 35 fokban is, ott 40 fokot simán ki lehet bírni szárazon.
  • A horvát pop lényegesen rosszabb, mint a magyar. És ez nagy szó. A turistáknak persze mindenhol ezt játszák, normális, nemzetközi slágerek helyett.
  • Van nekik egy Sveti Nikola nevű erődjük Šibenik előtt, tök jó állapotban fennmaradva. Nemzeti jelképként is olvastam róla, ennek ellenére kb mintha ott sem lenne: nincs kiépített út, dugig van szeméttel, táblákon nincs felüntetve és teljesen kihalt. Mindezek ellenére érdekes látvány, érdemes megnézni.
  • Minden nagyon drága. Nem csak a turistáknak szánt cuccok, hanem az élelmiszerek, a ruhák, minden kb másfél-kétszerese az itthoni áraknak. Összehasonlításul: 7-10 kuna (280-400 Ft) egy 0.7 kilós kenyér. (Ja, és nem ismerik a rendes kenyeret. Nincs kilós, és ami van is ilyen hülye elnyújtott alakú.) A belépők egy nemzeti parkba akár 5000 Ft-ba is kerülhetnek. Egy 20 perces kompút 1200 Ft.

Egyelőre ennyi, képek meg majd egyszercsak lesznek flickr-en.

7 hozzászólás

Submit a Comment
  • Pálesz

    Kicsit kötözködök:

    – drágaság: szerinted nyaralóhely közelében, főidényben milyen árak lesznek? A Balaton közelében sem ilyenkor fogják vissza magukat a vendéglátósok.
    – „a tengerparton nem izzad az ember”: persze, mert mire elkezdenél izzadni, visszamész szépen a vízbe lehűteni magadat, de egyébként simán szarrá lehet izzadni
    – fagyi-s cuccok: hát a horvátoknál láttam csak eddig a fagyigolyóhagyigálós-zsonglőrködős turistamutatványt. Ahol eddig voltam, mindig volt jó fagyis a közelben. Egyedi eseted volt, nem érdemes általánosítani.
    – építkezések: sztem a mediterrán országokban nyáron a 40-50 fokban a napon a francnak sincs kedve dolgozni, lehet, hogy inkább más évszakra tolják át az építkezéseket? nem? Pesten is csak azért vannak ilyenkor a felújítások, mivel a fele város nem dolgozik a nyaralások miatt.

  • GK

    „- drágaság: szerinted nyaralóhely közelében, főidényben milyen árak lesznek? A Balaton közelében sem ilyenkor fogják vissza magukat a vendéglátósok.”

    A kenyér árak konkrétan az egyik legnagyobb városuk városszéli nagy diszkontjából vannak. Az nem part menti látványpékség. Minden drága, hidd el.

    „- “a tengerparton nem izzad az ember”: persze, mert mire elkezdenél izzadni, visszamész szépen a vízbe lehűteni magadat, de egyébként simán szarrá lehet izzadni”

    Pedig de. Városnézés közben semmit sem izzadtam!

    „- fagyi-s cuccok: hát a horvátoknál láttam csak eddig a fagyigolyóhagyigálós-zsonglőrködős turistamutatványt. Ahol eddig voltam, mindig volt jó fagyis a közelben. Egyedi eseted volt, nem érdemes általánosítani.”

    Ez csak egy kiragadott példa volt, valóban, amivel azt akartam megmutatni, hogy egyik pincér sem, akivel dolgunk volt (3-4) tudta a dolgát.

    „-építkezések: sztem a mediterrán országokban nyáron a 40-50 fokban a napon a francnak sincs kedve dolgozni”

    Akkor az utakat miért ilyenkor csinálják? :D

  • zsolt

    “-építkezések: sztem a mediterrán országokban nyáron a 40-50 fokban a napon a francnak sincs kedve dolgozni”

    Könnyen lehet hogy tiltva van (utak más tészta azt azért nem lehet leállítani). Pl.: görögöknél és törököknél is nagyobb nyaralóhelyeken nem szabad építkezni nyáron. Jogos: ne zavarják a turistákat.

  • zsolt

    Ja és drágaság. Opel márkaszerviz lényegesen olcsóbb mint Sopronban :) .

  • GK

    Najó, az építkezésekkel kapcsolatban legyen igazatok! :D

  • Balázs

    Többször is voltam horvátoknál, sztem nem vészesen drágák, simán balatoni árak vannak, bezzeg a francia riviéra … Ha zavarnak az éles kövek és olasz feelingre vágytok, akkor érdemes megnézni legközelebb Raab szigeten a Lopar beechet, tiszta olasz tengerpart érzés csak kristálytiszta vízzel, koktélosok midnenhol, zene szól, és az emlegetett hegységek a háttérben, miközben a homokos parton relaxálsz :) Építkezéssel kapcsolatban meg hoztak vmi új törvényt, 1-2 éve volt egy botrány mert sokan engedély nélkül építkeznek és jött a dózer.. Vannak gyönyörú, használható , érintetlen partszakaszok is sétány nélkül, csak körbe kell nézni..Óvárosok tényleg gyönyörűek, esténként nem semmi élet volt tavaly Rab városban is, fagyisok is tudnak bűvészkedni, de Velencében jobban tolják szvsz és az adag is nagyobb sokkal.

  • balage28

    horvát építkezés: egyszerűen adót csalnak :)) – amíg nincs kész a ház, addig nem kell ingatlanadót fizetni utána. Ennyire egyszerű :)

    Tengerparton pedig csak úgy is jó lakni.

    Balázs: az a bizonyos törvény: a tengerparton 70m-en belül nem lehet építkezni. Akinek ott volt háza ÉS nem volt engedély, azt lebontották. Persze az már jogi kérdé, hogy akinek korábban ott volt, DE engedély nélkül, azokat jogosan bontották-e. (aki a törvény UTÁN épített 70m-en belül épített, azt egyértelműen jogos, ha lebontották)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment