Figyeljünk oda az apróságokra

Az Evernote iPhone-os kliensében mindig is idegesített valami apró hiba, amit nem tudtam sehogy megfogalmazni. Ma véletlenül eszembe jutott, hogy levideózzam, és a videót képkockáról képkockára tanulmányozva igenis szembe tűnik az a pár apró dolog, ami ugyan semmiségnek tűnik, de a mindennapi használat során igenis nagyon zavaró tud lenni. Az ilyen apróságokra igen is oda kell figyelni!

Lássuk hát:


1. Amikor megnyitunk egy jegyzetet, akkor nem az egész képernyő csúszik arrébb, hanem csak az alsó része, a fejléc helyben marad és egyből vált. Látszólag mindig ott volt a lista alatt a részletes nézet, csak el kell fölüle húzni a listát. Ellentétes az iOS-ben megszokott koncepcióval.

2. A listába visszatéréskor nagyságrendekkel rosszabb a helyzet: A gomb megérintésére a jegyzet alján fekete téglalap jelenik meg, ezzel eltüntetve a toolbar-t és a jegyzet alsó részét. A fejléc egy része (!) elkezd szintén kicsúszni jobbra, viszont más tempóban, mint a jegyzet, ezzel egyidejűleg a fejléc másik része halványodással adja át a helyét az előző képernyő GUI elemeinek, amik – ezek után nem meglepő módon – egy harmadik sebességgel, egyszerre halványodva ÉS csúszva érkeznek.

A káoszt tovább növeli, hogy a becsúszó képernyő szintén egy fekete téglalappal gazdagabb, mint kéne lennie, ami az animáció befejeződésekor egész egyszerűen eltűnik, a felette lévő listát annyival lejjebb ugrasztva, amekkora helyet elfoglalt.

Ami aztán végképp érthetetlen, hogy ezzel az ugrással egyszerre a kereső mező is ugrik egyet felfelé, ezzel eltakarva az eddig ott lévő fejlécet („Notes” felirat).

Még ha csak ugrálnának össze-vissza a dolgok nem lenne baj, de az ember gyakran már animáció közben akar váltani másik jegyzetre, megérinti az épp becsúszó, vagy már éppen becsúszott jegyzetet, ám az a fekete téglalap eltűnésekor arrébb ugrik, majd a helyén megjelenő alatt elhelyezkedő jegyzet kerül kiválasztásra. Na ez már használhatósági problémát is jelent.

3. Az elforgatás szintén káosz: Az álló kijelzőtartalom szinte semmi idő alatt kifade-el, helyette megjelenik teljes intenzitással a 45 fokban elforgatott, amúgy fekvő orientációjú kép, majd ez forog be a végleges helyzetére. Érdekesség, hogy a kép alján megfigyelhetőek a fekete funkciók közt lapozó toolbar gombja is, amik aztán az elforgatás végénél már nem látszódnak a képernyőn (kilógnak).

4. Fekvő helyzetben a jegyzetek nem érintésre, hanem érintésre és nyomva tartásra jönnek csak elő. Mivel nem túl gyakran használom így, nekem is újdonság volt, jól látható a videón, hogy 2-3-szor érintettem meg a jegyzetet, mire rájöttem, mi a helyzet.

5. A kedvenceket jelző csillag állapota a jegyzet betöltése után kerül csak megjelenítésre. A jegyzet neve mellett található egy csillag, ezzel adhatjuk a kedvencek közé a jegyzetet. A kedvencek offline is elérhetőek egy külön fülön. A jegyzet betöltése közben fixen szürkén látható a csillag, ami azt jelenti, hogy nem lett a jegyzet a kedvencekhez adva, majd annak teljes betöltődése után vált csak kékre. Többször volt már, hogy a kedvencekhez akartam adni a note-ot, ami akkor vette be az érintést, amikor az betöltődött, így megjelent a kék csillag, és egyből le is szedte a kedvenc státuszt, végrehajtva az akciót. Fantasztikus.

Fekvő nézetben egyébként ugyanaz a fekete téglalapos hiba megtalálható, mint állóban, csak még furább animáció keretében.

6. Visszaforgatáskor újabb totálisan hibás animációban gyönyörködhetünk: a teljesen eltűnt fekvő kép, a 45 fokban megjelenő álló még hagyján, ilyet már láttunk, viszont a lassításon jól megfigyelhető, hogy 2008 Augusztusa volt középen a visszaforduló kijelzőn a művelet megkezdése előtt, az visszafordul állóra úgy, hogy 2010 Júliusa és Júniusa lesz a képernyő tetején, majd egy egy frame-es váltással 2008 Októberre ugrik (Augusztus még éppen kifér a kijelző alján).

7. Mindezt megkoronázva a videó végén a kedvencekre váltáskor az egész lefagy a p*ba.

Ennyi pixel vadászat után meguntam, biztos találnék még benne ilyen jellegű hibákat, de ez is bőven elég. Ha lesz egy kis időm, megírom nekik is, bár kb. háromszor írtam eddig meg azt is, hogy szeretném, ha a Mac-es kliens toolbar-ja megjegyezné, hogy én kis ikonokkal és szöveg nélkül akarom használni, de azóta sem foglalkoztak a kérdéssel…

6 hozzászólás

Submit a Comment
  • Pálesz

    Hát a törpök élete nem csak játék és mese…
    B+ GK, hogy van ilyen faszságokra időd????? (és miért?) ennyire ne akarj pixelhuszár plastikra hasonlítani. az sem normális.

  • GK

    Engem ez érdekel. Amit te csinálsz, az nem normális szerintem.

  • Ali Márton

    Nekem ezek a problémák 3GS-en nem fordulnak elő. Nem lehet hogy ez csak az első iPhone sajátossága? Gondolok itt a gyengébb hardverre.

  • GK

    Hm, ez érdekes. :)

  • Ali Márton

    Áh, értem már. :)
    Nekem videón nem jött le, viszont haver 3G-jén látva az animációkat, botrány. Mintha teljesen máshogy kezelné a dolgokat a program a két telefonon. Ráadásul a kedvenc jelzés hibája nálam is reprodukláható.

  • SzaboArpi

    Nem telefon függő a probléma frissen restoreolt 4.0-ás 3GS-en is jelen vannak. Nekem a fekete téglalapos rondaság tűnt fel legelőször, kicsit igénytelen a program. Szerencséje hogy ilyen hasznos:)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment