Vonatjegy vásárlás

Mindig az Elvirán vásárolok vonatjegyet. Szeretem, mert a jegykiadó automaták rendkívül gyorsak és célratörőek, és szinte sosincs sor előttük. Ugyanez sajnos egyre kevésbé mondható el a vásárlási felületről.

A vásárlás a következő lépésekből áll (zárójelben a begépelt karakterek és a kattintások száma):

  1. elvira.hu megnyitása (10 / 0)
  2. vonatra rákeresés (~40 / 5)
  3. vonat kiválasztása (~40 / 6)
  4. bejelentkezés (~65 / 7)
  5. jegy típusának kiválasztása (~65 / 8)
  6. utazás jellegének kiválasztása (~65 / 9)
  7. jegy kosárba helyezése (~65 / 10)
  8. jegy átvételi módjának kiválasztása (~65 / 12)
  9. fizetés módjának kiválasztása (~65 / 13)
  10. számla igénylési módjának kiválasztása (~65 / 15)
  11. OTP felület kitöltése (~120 / 23)
  12. OTP fizetés jóváhagyása (~120 / 24)

Tehát állomástól és banki adatoktól függően kb. 120 karakter (köztük több kód és értelmetlen számsor) begépelése és 24 kattintás kell egy sima vonatjegy megvásárlásához.

Akkor lássuk, ennek hogy kéne működnie:

  1. Elvira.hu megnyitása
  2. Legutóbbi/kedvenc keresések top 5 listájából egy kiválasztása
  3. Vonat mellett jegyvásárlás gomb megnyomása
  4. Telefonra jönne egy push, hogy a szokásos banki adatokkal mehet-e a fizetés. A push-t megnyitva le kéne okézni ezt.

Ennyi. Majd ha változnak a banki adataim, akkor bemegyek a settingsbe és átírom őket. Ha félek a visszaélésektől, akkor majd kijelentkezek, de ha nem, akkor bejelentkezve maradok, ne zaklasson bejelentkeztetéssel sem. Mivel a legtöbb ember nem tök random helyekre utazik, a kedvenc lista eléggé indokolt lenne. Ha kivételesen máshogy kérem a számlát vagy más kedvezménnyel akarok jegyet venni, akkor külön jelzem majd, vagy átállítom a megfelelő helyen. Ne zaklasson olyan dolgokkal a rendszer, amiket önállóan is tudhatna…

PS: Tipp: Az Elvira nem hivatalosan támogatja az URL-be írt induló (i) és érkező (e) állomások átadását, így el tudjátok bookmarkolni a kedvenc útvonalaitokat, amíg nincs alapból ilyen funkció. Pl:
http://elvira.mav-start.hu/?i=Debrecen&e=Budapest&lang=hu

5 hozzászólás

Submit a Comment
  • Aadaam

    A kedvencelés valóban egy hiányzó ficsör az elvirán (ami amúgy a buszmenetrendes menetrendek.hu -n megvan), de az, hogy a felhasználók 3 kattintásra szeretnének mindent látni, az nem igaz.

    A push (effektív saját számla kezelése) sajnos jogilag Magyarországon megoldhatatlan (ill. megoldható, 20 milliárd forint letét + fejlesztési költségek + audit), a telefonos fizetés tud hasonlót.

    Az ilyen kérdéseket minthogy jó-e a kedvezmény, helyjegy és jegy, otthon nyomtatod-e mindig meg kell kérdeznie, mégha a defaultokat meg is jegyezhetné, de tampermonkey-val/ greasemonkey-val egész jól fel tudod okosítani ( http://www.howtogeek.com/howto/24790/beginner-guide-for-greasemonkey-scripts-in-google-chrome/ ), mobilon pedig bookmarkleteket építhetsz a dologhoz.

  • Pálesz

    Push szerintem is kb. esélytelen. Meg legutóbbi emlékképeim szerint nem is olyan vészes a dolog, csak szar a pageflow, és elég szarul lehet megtalálni, hogy akkor most menyit a next gomb?

    Kb. a bejelentkezés után fel kellene ajánlania, hogy akkor mehet-e ezekkel az adatokkal az átirányítás a bank oldalára, vagy akarsz még szöszmötölni, és változtatni. Ennyi. Kb. fél órás fejlesztési meló, és huge win.

  • GK

    @Aadaam: a Díjbeszedő Holding akkor hogy oldotta ezt meg az iCsekk appban? Az tud ilyet (tárolja a bankkártya adataidat, csak az ő saját jelszavukat kéri be a fizetéskor).

  • BTamas

    A dijnet.hu is tud ilyet. Csak kattintok es mar fizet is.

  • Egon

    Ha csinálsz egy keresés előtte nyiss egy Chrome Developer Toolbart és annak „Network” fülét, majd ha átdobott a találati oldalra akkor nyisd meg az első kérést és itt a „Headers” fület, ott látható, hogy milyen GET paramétereket fogad, így könnyen ellehet menteni egy szokásos utat :)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment