Pebble (1st gen)

Az az igazság, hogy az első perctől tudtam, hogy az okosóráknak el fog jönni az ideje, de egészen a múlt hét végéig úgy gondoltam, hogy ez az idő még legalább 1-2 év távolságban van. Az első generációk mindig csak szárnypróbálgatások, nagyon ritka, hogy sikerül elsőre egy használható, és még ritkább, hogy sikerül egy piacot megváltoztató készüléket létrehozni.

Így voltam az Apple Watch-csal és az Android Wearrel is, amik tetszettek, szépek, de valahogy hiányzott belőlük a killer app. Valahogy feleslegesnek tűnt az egész dolog, hogy csak azért, mert lusta valaki a telefont elővenni a zsebéből, vesz egy órát, ami ki tudja írni ugyanazt, rosszabbul. Plusz egy eszköz, amit minden nap tölteni kell.

Láttam Android Weart működés közben, tetszett, elfogadtam volna egyet, de nem volt meg az érzés, hogy enélkül nem teljes az életem. Láttam az Apple Watch reklámokat és bár csorgott a nyálam a UI-ra (engem a divat-karpántok nem hoznak lázba), egy percig sem gondoltam, hogy ilyen nekem kéne. Legalábbis egyelőre.

Aztán tavaly találkoztam a Pebble-lel is. Egyértelműen az volt a véleményem, hogy túl buta és túl egyszerű a köré nőtt piachoz képest és semmi keresni valója nincs már itt. Aztán a múlt héten az okosóra lázban sikerült kölcsönkérnem egy munkatársam óráját pár napra. Megváltoztatta a véleményemet.

Kvarcjáték

Nem kell kertelni, a Pebble egy kvarcjáték. Viszont egy kifejezetten jó kvarcjáték. :) Formára egyszerű, könnyű, nem túl nagy, egy akkora kijelzővel, hogy az még épphogy nem ciki, viszont cserébe fiatalos, nem kényes, és az akku egy töltéssel akár 3-4 napig is bírja.

Nem sok minden van benne: egy 144×168-as e-Ink kijelző, gyorsulás érzékelő, iránytű, fényérzékelő, Bluetooth (4.0) és egy vibramotor. Bal oldalt egy vissza gombot, jobb oldalt pedig egy felfelé, egy lefelé és egy kiválasztás gombot találunk. Az érintő kijelző csak úri huncutság, itt ilyen nincsen. Eltartott egy darabig, amíg megértettem, hogy a Pebble nem is akar versenyezni a korábban említett „nagyokkal”, a srácok egyszerűen csak egy használható játékszert akartak csinálni. Kicsit olyan ez, mint a Raspberry Pi. Van száz jobb is, de olyan kis aranyosan nyomorék az egész, meg olcsó, hogy mégis mindenki megveszi.

Hát akkor mire jó?

Ez a kérdés foglalkoztatott a legjobban. A Pebble iOS-el és Androiddal is megy, én iOS-el próbáltam. Egy appot kell letölteni hozzá, ami szépen végigvezet a csatlakoztatás és beállítás folyamatán. Elkéri a Bluetooth jogokat, párosíttatja a Pebble-t, majd egyből frissítette is a szoftverét. Ha minden jól ment, akkor még elkéri a notifikációs jogokat és már mehet is a menet. Az appon belül van egy külön Pebble App Store, ahol válogathatunk a programok között. Meglepően sok van, talán néhány száz, és elég sokrétűek. Ezekről később. Kétféle app közül lehet választani: vannak Watchface-ek (óra számlapok) és appok. Ez utóbbiak közül elég sok csak kiegészítője valamely iOS/Android appnak és anélkül önállóan nem használható.

Az óra alapból képes távirányítani az iPhone zenelejátszását (ami nagyon hasznos, mert különben oda kéne nyúlni a headset gombjához, ami néhány tíz centivel is arrébb lehet), megjeleníteni az összes iOS notifikációt, ébreszteni. Minden másra appot kell használnod, amiből összesen 8 lehet egyszerre az órán. Mármint 8 appod és Watchface-ed lehet összesen.

Appok

Szeretnék kiemelni pár izgalmas appot:

  • FUTÁR: Aki Budapesten tömegközlekedik, annak nem kell bemutatnom a FUTÁR rendszert, ami képes megmondani, mikor ér be a következő busz. Nagyon hasznos, mert 1 gombnyomással, gyakorlatilag másodperceken belül láthatod a listát, hogy sietned kell-e a következő járat elcsípéséhez
  • Swarm: A Foursquare bejelentkezős appja szintén pillanatok alatt feldobja a listát, 1 gombnyomás, és már be is jelentkeztél. Még az iOS Notification Centeres megoldásnál is sokkal gyorsabb, így állandóan ezt használtam.
  • MOL BuBi: Mutatja a közeli BuBi pontokat és azt, hogy hány szabad bicikli van ott
  • Uber: Autót rendelni ugyan nem lehet vele (vagy csak nem tudtam?), de mutatja, hány perc múlva ér ide a rendelésed, valamint elvileg út közben is adja az infókat
  • Iránytű: Egy teljesen korrekt iránytű, ami a beépített hardware-t használja
  • Időzítő: Stopperek, időzítők, visszaszámlálók minden mennyiségben és feladathoz
  • Evernote: Az Evernote hivatalos klienssel rendelkezik, szinte mindent elérünk apró kis menükön keresztül, kivéve persze a jegyzetelést, mert bevitelre a Pebble nem alkalmas
  • Teendő listák: Bevásárló lista, stb
  • Térkép: Na ezen a fronton is van pár app, de a kijelző annyira béna, hogy inkább tech demo jellegűek, mint hogy a valóságban tényleg hasznosak lennének. Néha azért jól jöhet.
  • Fitnesz appok: Lépésszámláló, köröket számláló, valamint mindenféle státusz kijelző app, pl. olyanok, amik az iOS-en futó GPS-es mérő főbb adatait (sebesség, megtett távolság, eltelt idő) valós időben megjelenítik
  • Időjárás: a legtöbb Watchface ki tudja írni egy kiválasztott, vagy az aktuális hely időjárását. Nekem ez nagyon hasznos volt, sokkal gyorsabb, mint a telefont elővenni.
  • Transmission felület: Láthatod, hogy az otthoni torrent szervered hogy áll a Linux ISO-k letöltésével
  • Játékok:
  • Egyszerű kis játékok

Mivel az óra nem tartalmaz se GPS-t, se bármiféle hálózati kommunikációs hardvert, ezért ezek a telefonon keresztül működnek csak. Az iOS a háttérben mindig életben tartja a Pebble appot, ami a kommunikációt és a helymeghatározást végzi az órának. Inkább ez meríti magát a telefon akkut, mint a Bluetooth 4.0 Low Energy kapcsolat maga. Azt vettem észre, hogy 5-10%-ot jelentett ez egy nap folyamán, persze a normálnál én intenzívebben tesztelgettem az órát.

A notifikációkról

A legfőbb meglepetést számomra nem is az appok, hanem az értesítések jelentették. Azt hittem, hogy kifejezetten idegesítő lesz, hogy most már a számítógépem, a telefonom és a tabletem mellett már az órám is ezekkel traktál, azonban nem így volt. Az óra rezzen egyet minden eseménykor, egy egyszerű mozdulattal a kezemet felemelve azonnal látom, mi történt. Ha fontos, akkor reagálok rá valami erre alkalmas eszközön, ha nem, akkor egyszerűen nem kell vele foglalkozni, idővel eltűnnek maguktól a kijelzőről. Ez azt az érzést adta, hogy az eddig munkát igénylő jelzések most könnyebbek lettek, mert gyorsabban hozzájutottam az információhoz és egy csomó esetben nem volt meg a késztetés, hogy reagáljak rájuk, illetve kimaradt a felesleges körítés, mint pl. amikor kapsz egy Twitter reply-t és ha már ott vagy megnézed azt is, hogy mások mit írtak a timeline-ra. És folyamatosan úgy éreztem, hogy mindennel képben vagyok. Nem kell rápillantani a telefonra vagy a számítógépre, hogy vajon történt-e valami fontos, mert mindenről időben értesültem. Ráadásul ha az órán kiikszelsz egy notifikációt, akkor az a telefonról is eltűnik, így legközelebb már ott sem zavar.

Persze hiányzott az Apple Watch demózott okossága: hogy ne egy rohadt nagy rezgés jelezze, hogy történt valami, ami a szoba másik feléből is hallatszik, vagy hogy csak akkor jelenjen meg, ha tényleg fel is emelem a kezemet, hogy megnézzem, de hát ez egy kvarcjáték, ahogy ezt mondtam már.

Megbízhatóság

Az akkura nem volt panasz, intenzív nyúzással is kibírt 3 napot és pár óra alatt USB-ről feltölthető. Szerintem érdemes esténként az amúgy mágneses töltőjét rápattintani, és akkor biztos nem lesz gond. Az ember egyébként nem úgy áll egy Pebble-höz, mint egy órához. Fel sem merült bennem, hogy baj, hogy ezt is töltögetni kell. Olyan, mint egy Palm PDA vagy egy vezeték nélküli egér.

A Bluetooth kapcsolatot is összességében jónak mondanám, bár itt már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Többször volt, hogy percekig nem tudott csatlakozni, egyik este a notifikációk nem akartak megjönni, pedig azt írta, csatlakoztatva van. Az idő kb. 95%-ában működött csak.

Ami totál megbízhatatlannak bizonyult nálam, az a háttérvilágítás és a gyorsulás érzékelő párosa. Elvileg az óra tud olyat, hogy sötétben automatikusan világít, illetve rázásra bekapcsolja a LEDeket, de ez szinte soha nem működött nálam rendesen, mindig meg kellett nyomnom egy gombot, hogy elkezdjen világítani. Meg eleve milyen hülyén néz ki az ember, ha rázza a kezét…

Kezelés

Sokan mondták az Apple Watch-ról, hogy bonyolult a felület. A Pebble szög egyszerű. Vissza mindig a bal oldali gombbal lehet lépni, egészen a Watchface-ig. Ha a Watchface az aktív, akkor a fel/le gombokkal a többi Watchface közt válthatunk. Sajnos a gyáriakat nem lehet kikapcsolni, így néha elég sok idő, mire körbeérek. A fel/le gombok hosszú nyomására be lehet állítani egy-egy appot. A középső gombra egy menü jön be, ebben találhatóak az alap funkciók, beállítás, újraindítás, valamint a telepített appjaink. Sajnos ez utóbbiak a lista végén. A notifikációk az aktuálisan futó dolog felett, egy buborékban jelennek meg, és lapozhatóan gyűlnek. A középső gombbal lehet olvasottnak jelölni az aktuálist, vagy ennek nyomva tartásával mindet. Erre nincs feltétlenül szükség, csak akkor, ha a jelzés alatti felülethez akarunk visszatérni.

Az iOS app középszar, lehetne jobban összeszőtt, intuitívabb is. Helyenként bugzik is, de azért a feladatát el tudja látni.

Kijelző

Az e-Ink kijelzővel világosban nincs gond, sötétben viszont nyomkodni kell a gombokat, hogy világítson 1-2 másodpercig, ahogy írtam. Ami nagyon zavart, hogy polárszűrős napszemüvegben szép foltos az egész, alig látható, ami pl. a Kindle-re nem jellemző. Cserébe viszont a kijelző frissítése nagyon gyors, a Tiny Wings Pebble változata (Piny Wings) kb. 30 fps-sel játszható. A kis méret miatt a szürke árnyalatok hiánya sem annyira zavaró, dithereléssel áthidalható.

Verdikt

Gondolkodom rajta, hogy veszek egyet magamnak, aztán egy második generációs Apple Watch-ra cserélem majd. Szívesen írnék programot is rá, úgy néztem van kényelmes JavaScript API-ja, szóval talán nem is nehéz. Van pár ötletem. Aki kütyümániás és van felesleges $100-ja, az szerintem mindenképpen próbálja ki. Másoknak viszont nem ajánlom :)

1 Comment

Submit a Comment
  • fkmaster

    Nagyon jó amit írtál, de ha meg akkarod venni akkor jobban jársz, ha a Pebble time-t veszed meg. A világítás nálam nagyon jól müködik, este mindig rázom a kezem :). Ami zavaró, hogy van iPhone kereső alkalmzazás is, de az csak akkor müködik ha fut az alkalmazás hátérbe, de sajna az iPhone egy idő után kilövi. Az ókosóra piacon ez néz ki számomra a legjóbban.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment