Itt az ideje a váltásnak

Döntöttem. A MacBook-om már 2 és fél éves, úgyhogy megérett a cserére, szerdán beruházok egy 13″-os MacBook Pro-ba.

A cserét már nyár óta tervezgetem, mert már akkor nyilvánvaló volt, hogy a Snow Leopard kiadásával a gépem teljesítménye a zéróhoz fog lassan konvergálni, persze elsősorban az Intel GMA 950-es GPU miatt. Azonban azt én sem gondoltam, hogy az újraírt Exposé ennyire megteszi a hatását: egyszerűen egyre jobban utálom használni, mert 4-5 ablak felett kibírhatatlanul szaggat, jóformán teljesen elmaradnak az animációk. Egyértelműen a program hibája, tudom, de sajnos ez már csak rosszabb lesz, úgyhogy kénytelen vagyok egy komolyabb GPU-s gépet beszerezni.

A fő ok ez volt. A másodlagos okok pedig a sok extra, amit a MacBook Pro nyújt a mostani, elavulófélben lévő fehér MacBook-ommal szemben:

  • nVidia 9400M GPU
  • 7 órás akku
  • kategóriákkal jobb kijelző, LED-es háttérvilágítással, automatikus fényerő-szabályozással
  • multitouch touchpad
  • erősebb CPU, amin már nem akad meg soha egyetlen 1080p sem
  • erősebb I/O alrendszer, amivel mindig bajom volt
  • halkabb működés, soha többé nem szeretnék ventilátor hangot hallani
  • SD kártya olvasó
  • világító billentyűzet, legális Snow Leopard, stb.

És szép. Nagyon.

overview-gallery1-20090608

Harmadik ok is van: ennyi idősen lehet még épkézláb áron utoljára eladni a régi gépemet. Ezt már a megvételekor is tudtam.

Szóval szerdán elbattyogok a 2 sarokra lévő, most nyíló Allee bevásárlóközpontba, megkeresem az új StarKing üzletetet, és veszek egyet. A régit 170.000 Ft-ért el tudom adni, az újhoz pedig netto áron hozzájutok, így egy 100.000-asból meglesz az upgrade. És ha szerencsém van, akkor az ár felét visszakapom, szóval drukkoljatok!

Majd beszámolok.

19 hozzászólás

Submit a Comment
  • neongod

    Hát, sok szerencsét! (nálam a starking oldala nem jön be..)

  • Vakondgyar

    Ha izzasztod a gépet, ugyan úgy lesz venti hang. De halkabb mint az öcsi macbookban.

    Miért nem 15″ veszel ha már pro kategóriásat veszel?

    Gyári alapfelszereltséggel veszed a gépet?

  • GK

    Miért nem? Lásd két posttal korábban. :)

    4 GB RAM-ot rakok bele.

  • Az új gépben ugyanakkora akku lesz, mint a mostaniban, tehát ez nem valódi pozitívum. Csak mostanában kezdték el 7 órásnak hívni :) Hosszabb lesz az élettartama, az biztos!

    Miért nem hoztál egyet az USA-ból? Jóval olcsóbb lett volna. $1000+ adó a refurbished 13″ Pro az apple.com-on.

  • Zöldcitom

    Az USA-ból nincs magyar billentyűzet.
    Plusz én pl úgy vagyok vele, hogy ha lehet itt is, akkor jobban bízom abban, hogy utána ha valami gond van, itthon foglalkoznak velem…
    Amúgy szerintem a 13″ azért nagyon jó, mert az pont elfér a táskába A4-es füzet, mappa, dosszié mellé!

  • GK

    Amikor kinn voltam, nem volt semmi jó refurbished (meg amúgy sem nagyon bízom bennük). Az angol bill. nem akadály, az előző gépemen is az volt. Pont olyan jó, mint a magyar. Csak gombok legyenek. :D

    A 7 órás akkuval meg nem tudom mit akarsz modani. Most reklámozták hogy mekkora áttörés, hogy az unibody-ba egy más alakú, nagyobb, nagyobb teljesítményű akku fért. Eddig ilyen szerintem nem volt.

  • Színtiszta marketing! Ez csak az előző unibody alu géphez képest volt áttörés, abba jócal kisebb akku fért bele. A szappantartó öcsi MacBook akkuja ugyanannyit bír, mint az új 7 órás csodaakku!

    Az én 13″ MBP-m 7 órás akkujának a kapacítása:
     – About This Mac – More – Power – Full charge capacity (mAh): 5162

    A 3 éves fehér MacBook-é, ami a 300 töltés felé jár: 5121.

  • GK

    Akkor meg a gép fogyasztása ment lejjebb :) Számomra mindegy :)

  • Hát ez az, hogy nem, szinte teljesen egyformán fogyasztanak egymás mellé téve. Mindegy, nem ez a lényeg, az új MBP egy fantasztikus laptop. Jó ideig nem fog elavulni, Buy!

  • Ákos

    *drukk* majd jol megnezem egyszer, ha arra jarok, nomeg irjal postot, tolj fel par kepet etc, tod te hogyan :)

  • Ákos

    + Apuka: azert azt ketlem, hogy a 3 eves sima feher macbook es az uj 13-as pro ugyanannyit birjon ki… en eddig mindenhonnan azt hallottam, hogy 5 orat siman visz az uj 15-os pro, akkor a 13-asrol is el tudom kepzelni. A regi sima feherrel az 5 ora ugy jon ki max. ha leveszi valaki a fenyerot 1-re es nem hasznalja…

  • Egymás mellett használtam a régi és az új 13″ MacBook-okat, egyformán fogyott belőlük a szusz. Értsd meg, ugyanakkora benne az akku!!! A LED LCD valószínűleg kevesebbet fogyaszt, de a processzor valószínűleg többet (a régiben 1.8 GHz volt, az újban 2.53, sokkal komolyabb GPU), több lóerőt kapok, szebb képet, világítós billentyűzetet, de nem hosszabb működést.

    Hosszú működést, de nem hosszabbat, mint a régi laptoppal.

    Nincsen már meg a régi gép, reméljük Kristóf rácáfol az én tapasztalatomra. Főleg ha az ő két gépe között nem lesz ekkora processzor frekvenciakülönbség.

  • GK

    Biztos vagyok benne, hogy legalább 2 órával tovább fogja bírni. Az meg már egy nem elhanyagolható, 50%-os különbség :) De hét végére meglátjuk. :)

  • Akos

    hat, egy hondaban mondjuk van 1.6-os motor meg vele szemben van egy opelben, a honda akkor is le fogja hagyni az opelt, lenyegtelen, hogy mindkettoben ugyanakkora a motor nevlegesen. tuti, hogy a feher macbook es az uj 7 oras akkuval szerelt macbook prok nem ugyanannyit birnak.

  • Attis

    Szerintem is az alap MacBook Pro a tuti, főleg miután megnéztem, mennyire egyszerű lecserélni a HDD-t házilag. :) http://www.youtube.com/watch?v=JoHNcjCyAvU
    Azért abból a 160G-ből könnyű kiszaladni, főleg ha szegény usernek Windows is kell a gépre.

  • GK

    Vinyót már le is cseréltem :D

  • Akos,

    Az autós analógia sántít, ráadásul ha ugyanolyan motor (és váltó) van két ugyanolyan tömegű autóban, akkor a márkajelzés nem fogja egyiket sem gyorsabbá tenni.

    Hasonló a helyzet a MacBook-al, attól, hogy az egyik akkut úgy reklámoztak, hogy „7 órás” még nem fog több töltést tárolni egy ugyanolyan kapacítású másik akkunál. Ha az új MBP kevesebbet fogyaszt mint a régi, akkor persze tovább bírja ugyanakkora akkuval.

    Az én tapasztalatom szerint nem fogyasztott kevesebbet sima internetezés és Skype mellett. Lehet hogy komplexebb teszt mellett kevesebbet fogyasztana, de jó előre felkészülni arra, hogy nem. így is a világ legjobb laptopja.

  • Attis

    Én „sima internetezésnél” néha észreveszem, hogy valami Flash-es oldal miatt az egyik CPU mag 100%-on pörög. Mondjuk mióta felraktam a Click2Flash-et, azóta itt csak a Kongregate látogatásakor szokott ilyen előfordulni, bár az meg nyilván nem sima internetezés.

    Off: Skype-ról jut eszembe, nem zavar titeket a randa zöld ikon a menubaron? Én újrarajzoltam mindet szürkében, és tuti is vele így a cucc, de sajnos a legújabb Skype verzió már nem indul el az ikonokkal, csak a 2.8.0.438 béta. Én vagyok csak béna, vagy beraktak a szemetek valami ellenőrző-összeget?

  • GK

    Én nem raktam ki a Skype ikont a menübarra (elég drága ott a hely, csak a kiválasztottak juhatnak be nálam :) ).

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment