BudaFlash

Az ezer fény éjszakája

Milyen lenne, ha több százan egyszerre villantanánk vakuval, pár percre fénybe borítva ezzel a Gellért-hegyet? Szerintünk a legnagyobb flash a budapesti nyárban! Csatlakozz az eseményhez, világosítsuk fel együtt a hegyet!

Facebook:
https://www.facebook.com/budaflash/

A flashmob

A flashmob (villámcsődület) előre eltervezett, általában interneten keresztül megszervezett akció, amit olyan emberek hajtanak végre, akik korábban nem ismerték egymást, csak egyetlen alkalommal találkoznak össze az eltervezett akció véghezvitele miatt. A flashmob célja az emberek megdöbbentése, a virtuális, interneten kötött kapcsolatok erejének megmutatása, valamint a puszta szórakozás és szórakoztatás.

Az eseményről

Budapest szíve a Gellért-hegy. Ha este felnézel rá a rakpartról, sokszor láthatod a rengeteg vakuvillanást, ahogy a turisták a várost fényképezik a Citadella tövéből. Innen jött az ötlet, hogy világítsuk ki az egész hegyet egy kis időre!

Ha van kedved, gyere fel a hegyre, hozd a fényképeződ, és kattints egy képet a rakpart felé! Ha nincs géped, vagy inkább a túloldalról vennél részt, gyere ki a Duna pesti partjára, és nézd, ahogy pár percig úgy világít a hegy, mint egy csillagszóró!

Időpont

2016. június 23, csütörtök 21:15

Rossz idő esetén egy nappal később, pénteken tartjuk meg.

Tudnivalók

Mikor lesz?
Egyetlen alkalommal, közvetlenül napnyugta után, 2016 június 23-án, csütörtökön, 21:15-től 21:25-ig.
Hová menjek, ha részt akarok venni?
A Gellért-hegy számos gyalogúton bejárható. A pesti oldal felé néző, Szent Gellért térről induló és a Citadelláig tartó utakat javasoljuk, hiszen ezek fognak a legjobban látszódni a túloldalról. A legjobb persze az, ha valamelyik fáktól nem takart útszakaszon vagy az egyik kiépített kilátóban leszel, de ha elég erős a vakud, akkor akár az is látszani fog, ha a fák közül világítasz a távolba.
Mindegy, hogy a hegy lábánál vagy feljebb keresel egy számodra szimpatikus helyet, a lényeg, hogy 21:15-re állj készen a villantásra!
Mennyit villogtassak?
Amennyihez kedved van, de 5-10 perc folyamatos fényáradat tök jó lenne, hogy legyen időnk megörökíteni az akciót.
Tükörreflexes gépem van, hogy tudok vakuval villantani?
Állítsd a gépet manuális módba (M), nyisd fel a vakut (az objektív mellett szokott lenni egy vaku jelzésű gomb), tedd a fókuszt manuális módba (az objektíven a kapcsoló 'MF' állása). Ebből biztos nem lesz jó fénykép, de ha megnyomod a gombot, akkor villanni fog.
És ha kompakt gépem van?
Ha van manuális mód, használd azt, a kézi fókusz beállítással együtt. Ez azért fontos, mert ilyenkor nem kell hogy fókuszáljon a gép, így gyorsabban villan. Ne felejtsd el a vakut automata módról bekapcsolt állapotba tenni!
Hova menjek, ha csak nézni szeretném?
Ha csak a végeredményre vagy kíváncsi, akkor érdemes a Duna pesti partjáról, nagyjából az Erzsébet híd és a Petőfi híd által határolt területről nézni. A legjobb a Közgáz és a Bálna környéke. Az eseményt mi is rögzítjük, így ha felmész villogtatni sem maradsz le semmiről.
Este sötét lesz?
Igen. Azaz nincsenek kivilágítva az utak a Gellért-hegyen, úgyhogy hazafelé vigyázzatok!
Szemetelhetek?
Légyszi ne.