Hogyan mentsük át videókazettáinkat DVD-re kevesebb, mint négy nap alatt?

iDVDKedves olvasóim! A vizsgaidőszak vége óta időm java részét jobbára az tette ki, hogy megpróbáltam a videónk haláltusájának első jeleit látva végre átmenteni a VHS kazettáink tartalmát DVD-re. A dolog pikantériája, hogy a „vizsgaidőszak vége” egészen pontosan szerdára tehető, ma pedig ha jól számolom hétfő van. Ebből levonható a tanulság, hogy gigantikus méretű szopás van vele. Ettől szeretnék megkímélni mindenkit, és pár tanácsot adni azoknak, akik mégiscsak megpróbálják.


Először is: Mi a fenének tenne ilyet az ember? A válasz nagyon egyszerű: a VHS egy szar, és ennél már csak elavultabb lesz, úgyhogy ha egyszer tönkremegy a videómagnónk, akkor valószínűleg a családi videó gyűjteményünknek úgy konkrétan annyi. Persze, mindenki tudja, hogy a DVD sem örökéletű, viszont megvan az az előnye, hogy digitális, így a digitalizálás után már minden minőségromlás nélkül másolgathatjuk tovább a felvételt a jövő adathordozóira.

Itt szeretnék köszönetet mondani Czo-nak, amiért kölcsönadta a dologhoz elengedhetetlen Terratec (idézek) „CINERGYhybridT USB XS” névre keresztelt digitális és analóg USB-s TV tunerét. Ez egy pendrive nagyságrendű cucc, amibe bele lehet dugni félezer kábelt (konkrétan antennát, kábelTV-t, kompozit kábelt és S-Video-t), amiket az feldolgoz, és USB-n betol a gépbe. Remekül működik a cucc az Elgato EyeTV 3-mal, ami egy Mac-es TV tuner stuff. A cucc teljesen belesimul az OS X-be, kb. az Apple guideline-ok kinyomtatott változata lehetett a programozás idejére az alkotók bibliája, valószínűleg párna helyett is azt használták. :)

EyeTV window

1. lépés: Digitalizáljuk a felvételt!

TV kártya bedug, videó ráköt, rec gomb megnyom, örül. Esetemben nem volt ilyen egyszerű, mert a videó antenna kimenete – amivel először próbálkoztam – gyakran széteső képet adott, úgyhogy lecseréltem a egy kompozit kábelre. Igenám, de a kompoziton meg nincs hang. Sebaj, dugjuk be a hangot a gép hang-bemenetére! Ez egészen addig jó ötletnek tűnt, amíg rá nem jöttem, hogy az EyeTV nem kínál fel lehetőséget a hangforrás kiválasztására… Nem baj, jött az ötlet: felvesszük a hangot külön, mondjuk QuickTime-mal, és majd iMovie-ban úgyis mindent megoldok… Na meg kell hogy mondjam, hogy ez nem működik. A hang csúszni fog, nem lehet jól beidőzíteni, sőt, nálam egész érdekes hullámzásokat is mutatott, vagyis ráigazítottam a filmre több ponton, és a köztes pontokon mégsem volt jó helyen. Szóval felejtős, a hangot együtt kell felvenni a filmmel. Szerencsére találtam egy 3.5-es jack dugó bemenetet a tuneren, amibe beledugva a videó kimenő jelét már rendben átjött a hang is a kép mellett.

A videóval ugye az a gáz, hogy szalagos. A szalag meg alapvetően olyan, hogy mindig tekerni kell valahová. Az előre- és hátratekeréssel még nincs is baj, viszont legjátszáshoz is tekerni kell – méghozzá megadott tempóban. Vagyis kénytelen az ember leülni, és végigunatkozni azt a másfél órát, amíg a magnó végigtekeri az egész felvételt. Ez egyszer még csak kellemetlen, de amikor harmadszorra veszed át a felvételedet, mert biztos akarsz lenni benne, hogy a lehető legjobb minőségben mented el az utókornak, akkor már kezd baromi unalmas lenni.

Az EyeTV amúgy kultúrware, ha belenézünk a bundle-be, amibe a felvételt teszi, akkor kiderül, hogy siman MPEG2-es fájlt ment, ráadásul magán a programon belül is több választási lehetőségünk van exportálásra.

A kevésbé kitartóak akár itt rögtön foghatják is magukat, és az MPEG2 file-t kiírhatják DVD-re (2-3 óra ráfér egyre PAL felbontásban), majd mint aki jól végezte dolgát leülhetnek mondjuk pornót nézni híreket olvasni.

2. lépés: Vágjuk meg a videót!

Kézenfekvő ugye, hogy váguk meg az agyonreklámozott überprogrammal, az iMovie-val, mivel ilyen valószínű úgyis van a gépünkön, meghát Apple cucc, ami csak jó lehet és persze nem is nagyok az igényeink, amit mi akarunk, arra biztos elég lesz. Hát ki kell hogy ábrándítsak mindenkit, az iMovie 7 egy szar. Az iMovie HD 6 (tehát az előző verzió) egy fokkal jobb, amit az is bizonyít, hogy az Apple minden iMovie 7 vásárlónak elérhetővé tette ingyen az iMovie HD-t is. A továbbiakban lusta leszek kiírni a HD-t, de arról fogok beszélni.

Alig képes valamilyen formátumot importálni normálisan, csak egy videósávot kezel, felülete annyira nem magától értetődő, viszont annyira letisztult, hogy a fontosabb gombok simán le is maradtak róla. Másik oka a letisztult felületnek, hogy baromira semmire sem jó a program, még az alapvető funkciók nagy részét sem képes ellátni.

Mivel az MPEG2-t természetesen nem emészti meg a stuff, kénytelenek leszünk előszöris DV-be exportálni az EyeTV-ben felvett adást még magából a programból. Azért DV-be, mert a DV vágásra kifejezetten alkalmas. Ellenben (és pont ezért) baromi nagy file-okat eredményez. Nem árt tudni, hogy másfél óra videó az úgy 10-15 giga környékén van DV formátumban. Exportálásnál figyeljünk oda arra, hogy ne interlace, hanem progresszív képet exportáljunk, mert az interlace-szel csak baj van… Az élet nem egyszerű. Az is ezt támasztja alá, hogy a kiexportált DV-t nem tudja normálisan importálni iMovie, úgyhogy trükkhöz kell folyamodni. Először is állítsuk be az iMovie-t hogy PAL felbontást kívánunk használni (Prefs-ben 25 fps-t kiválaszt), aztán készítsünk egy új projectet, mentsük el, lépjünk ki. A projecten „Show Package Contents„-et nyomva lesz benne egy Media mappa, abba kell beledobni a dv file-okat, majd a projectet megnyitva az iMovie már szólni fog, hogy tele a szemetes, ahonnan már be lehet dobálni a projectbe a videót.

iMovie window small

Na, vágjuk meg. A vágással két bajom volt: Egyrészt az oké, hogy ⌘-T-vel ketté lehet hasítani a kiválasztott stream-et, de újra egyesíteni nem lehet sehogy, másrészt pedig hogy az egérgörgővel bár tök jól lehet tekerni a jelenetben, a kurzort nem mozgatja, így semmi haszna.

A vágás nálam a következőképpen nézett ki: A családi videó minden új időben játszódó jelenetét külön klippre bontottam hasítással (split), a hangyaháborús részeket meg töröltem.

Akinek ennyi elég is volt, az ismét kiszállhat, lehet exportálni iMovie-ból, támogat mindent, amit a QuickTime – vagyis alapból kb. MPEG4-et. Ami nem is gáz, hiszen a DivX és az XViD is MPEG4 alapú, csak azért nem árt ugye ha nem a saját konténerében, hanem mondjuk AVI-ban van. Ehhez tudom ajánlani a fizetős DivX plugint, szép munkát végzett, úgy dupla annyi idő alatt, mint az anyag hossza. A h.264 tűnik még jó megoldásnak, viszont nálam egyszerűen képtelen volt emberi léptékű időintervallum alatt bekódolni a videókat, másfél órás anyagnál 10 óra hátralevő időket írkált, úgyhogy lelőttem, nem vártam ki.

A csúszó hangsáv és az eportálási gonjaimra kipróbáltam a FinalCut Express-t is, viszont (leszámítva azt, hogy baromi ronda a stuff) rá kellett, hogy jöjjek, hogy én ahhoz még kevés vagyok, a program nem túl intuitív, és szintén nem büszkélkedik export/import lehetőségek végtelen tárházaival.

3. lépés: Csináljunk belőle DVD-t!

Mondanom sem kell, hogy iDVD-vel próbálkoztam, ami ha lehet még nagyobb szar, mint az iMovie. Oké, ezzel már úgy-ahogy meg lehet csinálni egy DVD-t, viszont bugos, és még lehetőség sincs rá, hogy ne a gyári témákból válasszunk, amik azért mondjuk nem rosszak.

iDVD window

Ahhoz, hogy normális DVD szülessen az iMovie-ban összegányolt összevágott anyagunkból, mindenképpen Chapter marker-eket kell raknunk a jelenetek elé, ezekből lesznek a jelenetválasztásban a menüelemek majd. Hozzunk létre új PAL DVD projectet az iDVD-vel, majd mentsük el, és hagyjuk nyitva a programot. Share > iDVD menüpont iMovie-ban, és violá: megjelennek a jelenetek szépen a menüstruktúrában. Minden szép és jó, lehet írni a lemezt. Namost én beszoptam kétszer, hogy image file-ba akartam elmenteni a munkám eredményét, mondván, hogy később majd kiírom, de miután ripsz-ropsz, 5, illetve másfél óra alatt lerenderelte a menüket a feladat legeslegeslegvégén kiírta, hogy multiplexálási hiba, és letörölt mindent amit eddig csinált. Na akkor voltam úgy, hogy letörlöm ezt a fost kedves programot, mert nagyon felment bennem a pumpa.

A renderelés hossza egyébként azon múlt, hogy első esetben sikerült egy 5 perces zeneszámot beledobnom minden (kb. 6 db) almenü alá, ami alá végig lelkesen le is renderelte az egész 5 percnyi videó menüt míg második alkalommal már volt annyi eszem, hogy az Inspector segítségével redukáljam a loop méretét 20 másodpercre.

A megoldás persze kézenfekvő volt: Ne engedjük, hogy 99.999%-nál mindent letöröljön a program → írjuk az anyagot egyből DVD-re. Meglepőmód DVD-re íráskor (persze egy újabb másfél órás renderelés után) már nem jött elő a bug, remekül megcsinált mindent a stuff.

Konklúzió

Azt nagyon sürgősen felejtse el mindenki, hogy VHS→DVD konverziót egy délután lehet csinálni. Minden munkafázis iszonyat időigényes (másfél órás katettára számolva pl. másfél óra digizés, 40 perc exportálás, 1 óra vágás, negyed óra szórakozás az iDVD-vel és másfél óra DVD renderelés + írás). Mindez persze Intel Core2Duo-n, szóval bele sem merek gondolni, hogy G4-en ez mennyi ideig tarthat…

A programok keveset tudnak, azt sem úgy, ahogy kéne, nem is annyira egyértelmű a használatuk, és még bugzanak is. (Az iDVD meg felettébb alattomos, mint említettem.)

Összefoglalásul pár jó tanács:

  • Progresszív DV-be exporáljunk
  • iMovie HD-t használjunk
  • A külön felvett hangot felejtsük el
  • iMovie-ba a Finderből, a fent említett trükközéssel importáljuk a DV-t
  • az iMovie-ban 25 fps legyen a beállított még a project elkezdése előtt
  • iDVD-ben PAL legyen beállítva még a project elkezdése előtt
  • iDVD-vel lemezre írjunk, mert az ISO gyártás szar

9 hozzászólás

Submit a Comment
  • neongod

    Mit jelent az, hogy a DV-t nem tudja „normálisan” importálni? Mert ez a show package content-es trükközés elég viccesen hangzik, már ha ez csak így működőképes. Apple ezt komolyan gondolta? :)

  • GK

    Azt, hogy valami remekbeszabott számú hibával azt mondja hogy import failed.

  • Pálesz

    Egyébként nem tudom, hogy mennyi anyagot kellett digitalizálnod, de én tuti, hogy simán elvettem volna valami digitalizáló, hogy „errő’ kőne dvd”, jobb esetben adat, valami normális formátumban.
    Órája 1200 Ft-ből már kihozható.

  • GK

    Az az igazság, hogy egyrészt személyes, családi felvételekről volt szó, másrészt pedig kicsit érdekelt is, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni. Tudod, vannak olyan dolgok, amikkel sok a szopás, de azért szívesen csinálja őket az ember :). Meg így legalább pont olyan lett, amilyennek én szerettem volna.

  • xfusion

    Ha van PC-d (azaz XP-d), lehet inkabb azon kellett volna ezzel „jatszadoznod”, igaz az nem az a kellemes osx kornyezet, de biztos nem szenvedtel volna ennyit. En egy ma mar igencsak reginek szamito Tualatinnal [512 ram, 7300gt] (!!!) geppel tonnanyi home-videonkat digiztem/dolgoztam be/fel, zokkenomentesen. Mellesleg mac/osx parti es hasznalo vagyok… ;-)

  • GK

    PC-n milyen programokat tudsz ajánlani hozzá?

  • xfusion

    Digizni tudsz akar a Virtualdub-bal is (igaz, en a Pinnacle kartyahoz jaro sajat szoftverrel vettem fel, de vegulis mind1), feldolgozashoz pedig a Womble Video Wizard(jait) hasznaltam.

  • bauxit

    Van olyan is hogy VGA scart átalakító. A neten van néhány kapcsolási rajz. Bár evvel nem lehet sehogyan digitalizálni a vhs-eket, csak a tv képét a monitorra varázsolni – vagy fordítva? Na mind1

  • GK

    És az most hogy is jön ide? :)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment