A hivatalos Twitter app használata

A Twitter egy összetett rendszer, amit a jó Internetes szolgáltatásokhoz híven sokféleképpen lehet használni. A legtöbbek nem is tudják, hogy a szolgáltatás üzemeltet egy API-t, ami arra jó, hogy nem csak a twitter.com weboldalon tudod olvasni és írni az üzeneteidet, hanem erre való appokkal, ún. Twitter kliensekkel is hozzá tudsz férni ugyanehhez a tartalomhoz. A Twitter maga is készít egy több operációs rendszerre elérhető klienst, ez a „hivatalos”, vagy hívhatjuk first party (1st party) appnak is, de akár külsősök és lelkes amatőr programozók által írt appokat is használhatunk (3rd party appok). A kliensek közt jelentős eltérések lehetnek. Ebben a postban szeretnék segíteni pár népszerű tévhit eloszlatásában.

Aki az áttekintő részre nem kíváncsi, lapozzon egyből ide!

Natív appok vs weboldal

Kétségtelen, hogy a webappok, vagyis az olyan böngészőből elérhető weboldalak, amik egy komplex program funkcionalitásával bírnak iszonyatosan sokat fejlődtek az utóbbi 10-15 évben. A twitter.com-on elérhető webes kliens egy rendkívül jól megírt, jól működő webapp. Rengeteg előnye van, ami közül csak egy az, hogy bármikor, szinte bármilyen számítógépen csak egy URL-t beírva a bejelentkezés után a egyből a megszokott felületet tárja elénk, külön letöltögetés, telepítés nélkül. Azonban véleményem szerint a webappok mindig csak kényszermegoldások. A böngésző egy csodálatos eszköz, ami egyre több natív appokra is jellemző képességet nyújt, de legjobb esetben is csak megközelíteni tudja egy natív, az adott operációs rendszeren (platformon) futó app eszköz arzenálját. És pont itt van a különbség.

Mondok pár példát, amiben egy natív app sokkal jobb egy webappnál:

  • a böngészőtől függetlenül, külön fut. Ha bezárjuk a böngészőt is képes önállóan működni
  • saját ikonja, ablaka van, gyorsabban és egyszerűbben elérhető, függetlenül méretezhető
  • sokkal optimálisabb a weboldalnál. Annál lényegesen gyorsabban, hatékonyabban tud működni
  • az adott platformra jellemző a használata és megjelenítése. Tehát olyan gombokat, menüket, ablakokat, struktúrát használ, amit a többi program, ami egy ilyen feladatra sokkal célszerűbb
  • ki tudja használni az adott platform minden lehetőségét

Ez a legutolsó talán a legfontosabb. A mai operációs rendszerek lényegesen több eszközt adnak a programozók kezébe, mint egy app elindítása és pár konzisztensen kinéző gomb/menü. Csak hogy az iOS arzenáljából szemezgessünk:

  • push notifikációk
  • háttérben futás
  • drag’n’drop (weben is mehetne, de közel sem olyan kiforrott)
  • beépülés a megosztás menükbe
  • widgetek
  • több ablak kezelése
  • kontextus érzékeny menük
  • gesztusok
  • Apple Watch app
  • kisegítő lehetőségek támogatása
  • sokkal kifinomultabb videós és hangképességek, kamera használat
  • beépülés a keresőbe
  • beépülés a Siri-be
  • teljesen offline működés
  • kifinomultabb GPS kezelés
  • Shortcuts támogatás
  • Touch ID/Face ID támogatás
  • security feature-ök

Hasonló lista lenne írható akár a Windows-ról vagy macOS-ről is. Ha egy program kihasználja az adott platform képességeit, azt „jó polgárnak” (good citizen) szoktuk nevezni. Mivel egy készülék képességeit manapság az operációs rendszereik emelik új szintre napjainkban, ezeket nem kiaknázni hiba.

Egy jó natív app egyszerűen sokkal többre és jobban képes, mint egy webapp. És beilleszkedik a platform kinézetébe, működésébe, így ha mi okkal vettünk mondjuk Mac-et akkor nem egy minden platform közös kompromisszumai alapján kialakított felületet kell kerülgetnünk.

3rd party kliensek

A Twitter a kezdetek óta rendelkezik API-val, ami egy programozóknak készült interfész, amin keresztül a programjaik be tudják jelentkeztetni a fejhasználót, meg tudják jeleníteni a tweetjeit és tudnak új tweetet létrehozni (ezer más funkció mellett). A Twitter appok valamikor az iOS appkészítés „Hello world”-jei voltak, mert egy egyszerű Twitter app tipikus példája egy általános hálózatot használó egyszerű alkalmazásnak. Így akad bőven külső céges és programozók által készített kliens.

Twitterrific Mac-en

Mindegyik egy kicsit más. Mindenki megpróbálta az évek során egyedi nézetei alapján jobbá tenni a felhasználók életét. A legtöbb kliens nyújt valamit, amit a gyári app nem, így nincs olyan, hogy tökéletes Twitter kliens. Mindenkinek mások az igényei, ezért más tetszik neki a legjobban. Nem is kívánok győztest hirdetni, de azért leírom, hogy az én személyes véleményem miért az, hogy a hivatalos kliens a legjobb.

A Twitter alapfunkcionalitásán túl rengeteg szolgáltatással rendelkezik, amik folyamatosan fejlődnek, változnak, jönnek és mennek. Nem mondom, hogy minden nélkülözhetetlen, vagy mindenkinek kell, de minden bizonnyal akadnak olyanok a kínálatban, amik neked is hasznosak lennének. A 3rd party kliensek vagy ezeket vagy nem is implementálják le egyáltalán, vagy csak rendkívül lassan követik, akár több év késéssel. Néhány dolog pedig az API-n keresztül nem is elérhető a számukra. Ilyen volt annak idején a streaming API, vagyis az, hogy a tweetekről a kliens azonnal értesült, ahogy azokat elküldték, nem pedig csak egy kézi- vagy sok másodpercenként lefutó automata frissítés során, vagy a tweetekbe ágyazható szavazások. De vannak nagyobb dolgok is, mint az élő videók, Space-ek, Podcastek, thread kezelés, edit gomb, láthatósági beállítások, Twitter körök és még ki tudja mennyi minden. A 3rd party kliensek néha nem is akarnak lépést tartani ezekkel. A gyári appok természetesen mindet azonnal, a funkciók bemutatásakor tudják kompromisszumok nélkül. Gyanítom, ahogy a Twitter „Blue” nevű előfizetős szolgáltatása egyre több funkciót fog magába gyűjteni, egyre több ilyen lesz (gondoljatok csak bele, egy 3rd party appban sosem lesz lehetőség Blue-t használni). Szerintem lehet használni a twitter alapfunkcionalitását magában is, de nem érdemes, mert sok jó dologról lemaradtok.

Multiplatform

Innentől a cikk kizárólag az általam jól ismert Apple kliensekre fog vonatkozni. Androidon, Windows-on és egyéb operációs rendszereken is sok hasonlóság fedezhető fel az itt leírtakkal, de azokat én nem használom aktívan, így azokról nem tudok nyilatkozni sajnos.

A jelenleg elérhető Twitter iOS app annak eredménye, hogy 2010-ben, amikor még nem volt hivatalos natív appjuk, a Twitter megvásárolta a piacon lévő legjobb natív klienst, a Tweetie-t. Az appot 13 éve aktívan fejlesztik és finomítják, és személyes ismeretség révén tudom mondani, hogy a szakma legjobbjai dolgoznak rajta.

Amikor 2019-ben az Apple macOS-en elérhetővé tette a Catalyst nevű technológiát, aminek célja, hogy iOS appokat tudjunk macOS-en futtatni, a Twitter volt az egyik első, ami elérhetővé tette az eredetileg iOS-re készült appját Mac-en is, ezzel teljesen multiplatformmá téve azt. Miért fontos ez? Azért, mert így a két platformon azonos forráskódból, azonos fejlesztés eredményeként készül az app, így bármelyikbe belekerül egy új fejlesztés vagy hibajavítás, az gyakorlatilag minimális munkával azonnal elérhetővé válik a másik platformon is. És persze a platformok sajátosságait szem előtt tartva, de azonosan fog működni az app bárhol is használod. Ha megtanultad, hogy az egyikben hogy kell egy tweetet törölni, akkor azt ugyanott találod a másik platformon is. Ez azt a hiányosságot oldotta meg egy csapásra, hogy a Mac-es app a kisebb felhasználói szám miatt mindig háttérbe volt szorítva, és erőforrás híján mindig kevesebb új funkciót támogatott, vagy kicsit máshogy csinálta a dolgokat.

Vannak 3rd party appok, amik rendelkeznek Catalyst Mac-es verzióval (Aviary, Tweetbot, Twitterrific), tehát ebből a szempontból a hivatalos app nincs előnyben.

Problémák a hivatalos appal

Kronologikus idővonal

Az egyik leggyakoribb kritika, amit a hivatalos Twitter kliens kap, az, hogy új felhasználóként belépve nem sorrendben jeleníti meg a tweeteket, hanem algoritmikusan, vagyis inkább ajánlani próbál neked olyanokat, amik téged érdekelhetnek. Bár ez a feature kétségkívül rendkívül hasznos, főleg olyanoknak, akik még csak pár embert követnek és keresik az új tartalmakat, de a legtöbb felhasználót (engem is) egy idő után idegesítik. Szerencsére van megoldás, mert ez átállítható a kliensben: korábban a jobb felső csillag ikont kiválasztva és a „Váltás a legfrisebb Tweetekre” gombot megnyomva átkerülünk permanensen a kronologikus idővonalra. Ezt az app régebben automatikusan visszaállította egy idő után, de szerencsére évek óta nem tesz ilyet. A hetekben Elon Musk, a Twitter jelenlegi tulajdonosa átvariáltatta a dolgokat és a kapcsoló helyett két tab lesz az oldal tetején: „For You” és „Following„. Ez egyelőre nem mindenkinél jelent meg, de a két nézet azonos a gomb két állapotával, tehát egyszerűen csak a Following-ot kell választani.

A menü miután kronologikus idővonalat állítottunk be
A weboldalon már nekem is megjelenik a két tab

Reklámok

A 3rd party appok üzleti modellje különbözik a Twitterétől. Általában ezek az appok nem ingyenesek, hanem vagy előfizetéses modellel, vagy pedig egyszeri, pár ezertől pár tízezer Forintig terjedő összeggel használhatjuk őket. A hivatalos app ezzel szemben a reklámbevételekből tartja fenn magát, így papíron elkerülhetetlen, hogy néha reklámokkal is találkozzunk benne. A reklámok sima tweetekként jelennek meg az idővonalunkon, ami bosszantó, mert kifejezetten sokára szokott leesni, hogy ezek nem is olyan embertől származnak, akiket te követsz.

Természetesen a 3rd party kliensek használói ezt nem szeretik, ami érthető. Van azonban megoldás, bár nem biztos, hogy ez örökké így is marad: minden reklám jobb felső sarkában egy „…”-os menü található, amit megnyomva elrejthetjük a reklámot. Az a tapasztalatom, hogy az algoritmus tanul, és ha mindig minden reklámot elrejtünk (ami az elején valóban sok munkát igényelhet), egy idő után tényleg elfogynak és teljesen reklámmentes lesz az idővonalunk. Higgyétek el, én minden nap folyamatosan használom ezt az appot évtizedek óta, és nekem korábban évente 1-2, mostanában Musk miatt havonta 1-2 reklám bukkan csak fel, ezeket nem nagy fáradság eltüntetni.

Ugyanez mondható el a különböző ajánlókról is.

Mivel nem tudtam sehogy reklámot kicsiholni a saját regisztrációimból, az ajánlón tudom csak megmutatni az elrejtés menüjét

Tehát havi párszor megnyomsz egy gombot, cserébe ingyen van a Twitter. Szerintem jó deal.

Timeline sync

Ez szokott lenni a harmadik érv a hivatalos app ellen. 3rd party appok régóta el tudják menteni, hogy mondjuk telefonon meddig olvastad el az idővonaladat, majd másik készüléken ugyanott tudod folyatni. Sajnos erre nincs megoldás, a hivatalos app nem tud ilyet. :( Azt viszont el kell mondanom, hogy még egyik 3rd party appban sem láttam, hogy a notifikációk olvasottságát szinkronizálta volna, amit viszont a gyári app igenis megtesz: ha rányomsz egy készülékeden az notifikációra, vagy végigpörgeted az idővonaladon azt a részt, amiről a notifikáció minden eszközödre megérkezett, akkor a Twitter automatikusan törli a már nem kellő értesítést. Ugyanez igaz az új üzeneteket jelző jelvényről a csengő ikonon: ez is szinkronizálódik az appok között. Meg persze a beállításaid is.

Ablak nélküli futtatás Mac-en

Mac-en futhat egy program úgy, hogy éppen nincs nyitva egy ablaka sem, viszont ha épp kell, akkor azonnal elővehető legyen. A Twitter app ezt sajnos nem tudja, azonban van egy workaround, amivel nagyon hasonló működés előidézhető, én évek óta sikerrel használom.

  1. A Rendszerbeállítások appban Billentyűzet → Billentyűparancsok → Appok-at nyisd meg
  2. A + jellel vegyél fel két új parancsot:
    • Mindkét parancsnál állítsd be az alkalmazást a Twitterre
    • A Menü címe részen az egyiknél másold be az elrejtés menüpontjának nevét karakter pontosan („A(z) Twitter elrejtése” vagy „Hide Twitter„)
    • Az elrejtéshez rendelj hozzá egy általad bezárásra használt billenytűzet-kombinációt, például az ablakok bezárására szolgáló ⌘W-t
    • A másik bejegyzésben pedig a Bezárás (Close) menüponthoz mondjuk ⌘⇧W-t
macOS billentyűzet beállítások az ablak nélküli futtatáshoz

Ezek után ⌘W-t nyomva a Twitter ablaka eltűnik, ha az volt aktív, a Dock ikonjára kattintva pedig visszanyitható. Két hátránya van: a piros gomb továbbra is ki fog lépni, illetve a billentyű-kombináció minden ablakot egyszerre tüntet el, tehát ha mondjuk egy képnézegető ablaka is nyitva van, akkor egyben az egész appot fogja láthatatlanná tenni.

Nagyjából ennyi. iOS-en ezzel nyilván nincs gond.

És még egy kis varázslat

Nem tudom, mennyire hatásos a jelenlegi Twitter szerver működésben, de egy időben elterjedt, hogyha bizonyos kulcsszavakat felveszel az elnémított szavak listájára (… menü → Beállítások és adatvédelemAdatvédelem és biztonságElnémítás és letiltásElnémított szavak), akkor kevesebb algoritmikus elemet fog dobni neked a rendszer. Én szinte soha nem kapok ilyeneket, szóval lehet benne valami. A következő szavakat ajánlom felvételre: suggest_activity, suggest_activity_Highlights, suggest_activity_tweet, suggest_grouped_tweet_hashtag, suggest_pyle_tweet, suggest_ranked_timeline_tweet, suggest_recap, suggest_recycled_tweet, suggest_recycled_tweet_inline, suggest_sc_tweet, suggest_who_to_follow, suggested_ranked_organic_tweet.

Pár tipp, amiért a hivatalos app jobb

Listák

Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem csak a hivatalos kliens tud listákat kezelni. A lista emberek gyűjteménye, akiket téma vagy érdeklődési kör alapján csoportokba szedsz. Nem muszáj követned őket. Ezeket a listákat az app képes tabokra helyezni, így könnyen tudsz váltani köztük (húzással is akár). Például én főleg a magyar Twitter arcait követem, és listákat csináltam IT szakmában dolgozó külföldi emberekből, app fejlesztőkből és retro számítógép tematikájú account-okból, így reggel mint egy újságot mindet át tudom lapozni. Tudom, hogy az első tab érdekel csak mélyebben, így a többi azt nem szemeteli össze. A többi tabot csak át szoktam pörgetni, mert tudom, hogy nem mindig akarom tüzetesen végigolvasni.

Listák tabokként

Tweet láthatóságának és interakcióinak korlátozása

Vannak megosztó témák. Vannak privát pillanatok. A Twitter az utóbbi években több hasznos fejlesztéssel állt elő, ami az ilyen tweetek megfelelő beállításaival segít ezek közönségének finomhangolásával. Tudsz készíteni egy privát kört, amibe csak a bizalmas viszonyban lévő embereket engeded be, és tudsz úgy tweetelni, hogy csak ők láthassák (hasonlóan a „lakathoz”, csak annál flexibilisebben). A megosztó tweeteknél, amik alatt nem szeretnél flame háborúkat olvasni, kikapcsolhatod a reakciókat.

Célközönség beállítása
Interakciók korlátozása

Némítások

Több 3rd party kliens rendelkezik valamiféle némítással, ami egy embert vagy kulcsszót kiszűr és nem jeleníti meg számodra ezeket a tweeteket. Azonban tudtommal a 3rd party appok ezt mind maguk implementálták, tehát ha weben jelentkezel be vagy másik appot használsz, akkor ezek nem fognak érvényesülni. A Twitter hivatalos támogatást is nyújt ugyanerre, ami minden kliensükben érvényesülni fog. Némíthatunk embereket és hashtageket vagy szavakat is.

Némítás
A szavak elnémítása sok lehetőséget kínál

VIP

Én ugyan nem vagyok egy fontos ember, de tudom, hogy a Twitter rendelkezik rengeteg népszerű embereket támogató funkcióval. Gondoljatok csak bele, milyen lenne, ha egy filmsztár megosztana egy képet, amire hetekig millió like érkezik, és mindegyikről külön push-t kapna. A telefonja folyamatosan rezegne. A fejlett értesítéskezelés nagy segítség ezeknek az embereknek, akik tömbösítve kapják meg a népszerű tweetekre beeső sok ezer notifikációt.

Fonalak

Régen a twitter fonalak (thread-ek) létrehozása úgy működött, hogy egy adott tweetre válaszoltál. Ha hosszú volt a mondandód, hát akkor a saját tweetedre írtál válaszokat. Ennél manapság jobb módszer, ha már íráskor egyben szerkeszted meg az üzeneteket, és a rendszernek ezzel is jelzed, hogy ezek egybe tartoznak, és nem fejleményeket tettél hozzá később az elsőhöz. Nem mellesleg együtt is küldi el őket, így nem csúsznak be közé más tweetek a követőid idővonalán.

Több tweet egyszerre szerkesztése

Beszélgetések összevonása az idővonalon

A fenti módon, vagy akár a hagyományos válaszok által olyan fonalak, beszélgetések keletkeznek, amik szétcsúsznak időben ha szigorúan időrendben jeleníted meg a tweeteket. Mindenki emlékszik a régi butatelefonokra, amik kizárólag egy inbox-szal és egy outbox-szal rendelkeztek, nem volt bennük személyenként összefogva egy-egy beszélgetés. Ezt a problémát oldja meg a Twitter remek feature-je, ami egy vonallal jelzi, és korábbról a feljebb sorolja az időrend ellenére is az összetartozó dolgokat. Mindig látod, mire érkezett a reakció, de ha túl sok helyet foglalna, akkor is lehetőséged van a „Hozzászóláslánc megjelenítése” gombbal a nem látszó dolgokat megnyitni.

19 órával ezelőtti tweetre reagálva azt a program előre hozza, hogy látszódjon, mire érkeztek az újabb válaszok

Statisztikák

Szintén nem teljesen elérhetőek az API-ból a tweet statisztikái. Láthatod a megtekintéseket, a like-okat, retweeteket. Ez utóbbit több 3rd party app is tudja, de korábban legalábbis külső szolgáltatók adatgyűjtését vették hozzá igénybe, ami néha pontatlan eredményt tudott csak adni.

Statisztikák

Kilépés a beszélgetésből

Ha egy thread számodra kedvezőtlen irányba folyatódik, és már nem vagy kíváncsi rá, de bármikor ír valaki, te kapsz egy értesítést róla, már könnyedén kiléphetsz belőle.

Ha feleslegesen vagy megemlítve a thread minden tweetjében, ezt megszüntetheted

Interakció notifikációkkal

A notifikációk iOS-en és macOS-en képesek önmagukban is alapszintű interakciókra. Akár helyben, az app megnyitása nélkül válaszolhatsz egy tweetre, amit neked címeztek, vagy like-olhatod a választ, amit írtak. Egy csomó időt spórol meg.

macOS-en az értesítés jobb oldala felé kell vinni az egeret, iOS-en pedig hosszan kell nyomni a menühöz

Könyvjelzők

Kifejezetten hasznos funkció, ami szerintem szintén nem érhető el máshol. Tweeteket el tudsz menteni későbbre. Természetesen ez is szinkronizálódik minden kliens közt.


Természetesen még ezer másik funkció van, de én ezeket emelném ki, mert én magam ezeket használom a legtöbbet. Ha még eszembe jut valami, később lehet bővítem a listát. Ahogy írtam is, ezekből a Tweetbot vagy más modernebb kliensek lehet egy-kettőt már támogatnak, sajnos mostanában nem volt alkalmam kipróbálni (a cikk kedvéért megtettem volna, de Elon épp letiltotta a Tweetbotot, úgyhogy nem jelenik meg benne semmi). Ha valamit rosszul írtam, akkor a kommentekben nyugodtan jelezzétek!

4 hozzászólás

Submit a Comment
  • Mefi

    Jó kis lista, a nemított szavak metatrükk nem volt meg.

    Az app beállításainál még van egy data sharing & personalization rész, ott ki lehet kapcsolni a reklámok targetálását és hogy 3rd party business partnerekkel megosszák az adataidat, nekem ez is elég drasztikusan eltüntette a reklámokat.

  • GK

    Jó tipp!

  • pleszroland

    Remek osszefoglalo, koszonom!

    En a timeline syncet elkepesztoen fontosnak erzem es nem is igazan ertem, hogy masok hogyan hasznaljak nelkule. En egyaltalan nem hasznalok ertesiteseket twitterre se iPhoneon, se mac-en, se iPaden, igy annak a sync-je kevesbe relevans.

    En a tweetbotot hasznalom emiatt, illetve hat kb. egy hettel ezelottig, amikor lealltak a 3rd party kliensek es azota egyaltalan nem twittereztem. Most a cikkednek hala megprobalok egy eszkozon a hivatalos kliensssel.

  • DuDe

    Egyrészt köszi a cikket, szerintem sokak nem néznek a dolgok mögé, csak nyafognak, hogy semmi nem jó :)

    Másrészt, Anyuuu….ott vagyok azt interneten :D Még ha nem is a leghízelgőbb kontextusban :)

    Harmadrészt engedelmeddel kijavítalak; az a 3rd party app (Fenix 2, Androidon), amit én használok (vagyi használtam) tud(ott) listákat kezelni, és használtam is ezt a funkcikót szorgosan :)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment