Java iPhone-ra + Simulator tapasztalatok

Újabb érv az iPhone vásárlásom mellett: A Sun ma bejelentette, hogy június környékén várhatóan kihozzák a Java ME iPhone-os változatát. Nagyon úgy látom, hogy azzal az egyszerű lépéssel, hogy kiadják az SDK-t, egy új mobil platformot teremtett az Apple, ráadásul nem is gyengét, lévén az USA smartphone piacán majdnem 30%-os részesedésük van, a mobilinternet-forgalomnak pedig a 70%-át iPhone-nal produkálják. Ez nem trend, ez jóval több annál. Remélem lenyomják a gonosz Windows Mobile-t. :)


Tegnap amúgy nézegettem az iPhone SDK-t, pontosabban az iPhone Simulator-t és hát azt kell hogy mondjam, hogy egyből beleszerettem a mobil Safari-ba. :) Több tab, gyors böngészés, teljes web mobilon? Hihehetlennek tűnt eddig. De megcsinálták. Megy belőle a webbankom, az iWiW (a teljes, nem csak a mobil verzió), a Neptun (!), és úgy egyáltalán – minden. :)

Egy órás nyomkodás után a következő felfedezéseket tettem:

  • Hiányzik a kijelölés és a copy-paste – talán majd lesz, de egyelőre qrvára hiányzik.
  • Egy 2007-ben induló mobil platform igazán lehetne multitask. Úgy értem van bsd kernel, szóval az egész mélyén nyilván az, de értesüléseim szerint ott meg is áll a dolog, az alkalmazási szinten már nincs multitask.
  • Egyik nagy szívfájdalmam még mindig az, hogy csak kézzel lehet nyomkodni. Tök jó dolog, de nekem szerintem baromira hiányozni fog Palm után, hogy nincs precíz mutatóeszköz, amivel ne adj’ Isten rajzolni vagy kézzel írni is lehet a kijelzőre.
  • iPhone previous/next buttonsA cucc tele van apró, kézenfekvő ötletekkel, amik miatt szeretem az Apple termékeket. Pl. ha a Safariban görgetés miatt nem látszik már az oldal teteje (ami fölé „odatapad” ugye az url mező), akkor a képernyő tetejére nyomva felgördül az egész oldal a tetejére. Másik: Ha űrlapot töltesz ki honlapon, akkor a billentyűzet felett megjelenik egy Previous/Next gombpár is, nem kell a weboldalon nyomkorásznod a mezőkre, ezekkel is navigálhatsz köztük.
  • Az ő-t és ű-t kivéve vannak magyar ékezetes betűk a billentyűzeten: hosszan kell nyomni az ékezet nélküli formájukat, és bejön egy kis lista.
  • iPhone ékezetekA programok uninstallja kézenfekvő: az ikonrendezgető módban (egy ikonra hosszan nyomva) kis x jelenik meg az ikonok sarkában, rányomva rákérdez a telefon, hogy uninstallálunk-e.
  • Figyeltek az apróságokra: Pl. a címsor mindig olyan háttérszínű, amilyen az összképbe beleillik.
  • Qrvára nem értem, miért nincs Bluetooth OBEX push támogatás, vagyis miért nem lehet küldeni és fogadni fájlokat Bluetooth-on.
  • iPhone on-off gadgetAz ON/OFF gomb engem elgondolkodtatott, hogy mikor van kikapcsolva és mikor be a cucc. Szerintem nem egyértelmű, hogy az a címke érvényes, amelyik éppen látszik a kapcsoló mellett, vagy az, amelyiken épp áll.

Ha találok még valamit, frissítem a postot.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment