Eddig ismeretlen iPhone feature-ök egyenesen a szabadalomból

Átböngésztem a 371 oldalas iPhone falhasználói interfész szabadalmi dokumentációt. Bár a beszmac jól beharangozta, hogy mindenféle videótelefonálós meg GPS-es nyalánksággal van tele, sajnos ez nincs így, viszont az igaz, hogy mindkét technológiát megemlítik a szövegben, mint létező lehetőség. (Pl. A GPS használati lehetőségeit emelik ki: képek geotaggelése, helyfüggő időjárás, bloggolási metainformációk…) A videókonferenciát előlapi kamerával képzelik, de bővebb nem nagyon derül ki sajna. :(

Ellenben a jelenlegi GUI elég jól le van írva és találhatunk pár olyan dolgot is, ami még nincs implementálva, vagy pedig elvetett ötlet és nem is lesz. Ezekből szemezgetek.

Blog, Dictionary
Blog, Dictionary ikonok

Camera
Shutter, Record és Timer gombok a kamerában. Mint látható, az Apple tervezte a videófelvétel lehetőségét.

Info button
A szabadalomban szereplő ábrákon szinte minden programban megtalálható az (i) gomb, ami hasonlóan a Weather-höz a program beállításainak elérésére szolgál.

Mail Preview pane
Hosszú képeken át részletezik, hogy hogyan működik a Mobile Mail-ben sosem implementált új nézet, ahol egyszerre láthatjuk az üzenetek listáját és magát az üzenetet.

Rules 1
Szintén nem létező ficsőr: A Mobile Mail szűrő beállításainak listája.

Rules 2
Mint látható, eléggé ki vannak dolgozva a szűrők, mint azt a beállító paneljük is alátámasztja.

Safari plugins
A Safari-ban tervezték QuickTime, Flash, Windows Media és Inline Multimedia plugin-ek támogatását is, ebből egyelőre csak a QuickTime van készen.

Generated Album Covers
Érdekes ötlet, hogy a borító nélküli albumok egyhangúságát generált borítókkal törték volna meg, méghozzá úgy, hogy minden stílusnak (rock, electronic, rap) egy, arra jellemző feliratú, betűtípusú és hátterű borítót készített volna a telefon.

Calendar
A naptár tervein a hónapválasztó az Address Book-éhoz hasonló függőleges listában látható. Valószínűleg ezért gördülnek fel-le a hónapok lapozáskor. :)

Alternative keyboards
A dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy az Apple tanulmányozta más, alternatív billentyűzetek használhatóságát is. Ez egyik közülük; alul gombcsoport válaszót találunk, amivel a felső gombokat választhatjuk ki. Van kép 3×3-mas, T9-cel működő billentyűzetről is.

Touch prefs
Nem lepődnék meg, ha ez az érintést beállító panel meg is lenne valósítva, csak inaktív lenne (mint pl. a ScreenShot). Érdemes megfigyelni a "Show Touch" kapcsolót – gondolom arra szolgálna, hogy a telefon megjelenítse, hogy hová nyomtunk.

7 hozzászólás

Submit a Comment
  • petnekiabel

    Nagyon érdekes gyűjtés, köszi! Imádom az ilyesmit.

  • Kornel

    Tenyleg erdekes. Koszi.

  • netman

    Érdekesek. :) Köszi!

  • netman

    Annyi kis korrekció, hogy a Mail kétféle nézete nem titkos dolog. A MacWorld 2007-en Steve Jobs úgy demózta az iPhone-os Mailt-t, hogy ott volt benne ez a featúra. Azt viszont már nem tudom, a legelső iPhone firmware-ben benne volt-e, de ezek szerint nem. :)

    Ja, itt a videó hozzá: http://youtube.com/watch?v=tvOwP7_oqjQ

  • GK

    Igen, azt a post után néztem én is. „Titkos”-nak meg semmi sem titkos, ez a dokumentum is teljesen publikus. :)

Trackbacks for this post

  1. iPhone - Tips and Tricks » Blog Archive » Eddig ismeretlen iPhone feature-ök egyenesen a szabadalomból
  2. Turulcsirip - Peter Matkovsky

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment