Windows Live! Messenger

Volt szó róla korábban, hogy utálom. Gondoltam összeütök egy röpke cikket arról, hogy miért is jó az, hogy új ficsőrként új smiley-kat, cuppanós flash-animokat és bénán megnyújtott ablak háttereket hozunk be, de arra jutottam, hogy teljesen felesleges. Ez az egyetlen egy kép magáért beszél:

Microsoft Live Messenger

Tessék figyelni a pirossal jelölt részeket! Annyi a hasznos ablakfelület. (433×502 pixelből alig 40×200, vagyis 3 sor szöveg.) Ezen nincs mit szépíteni, pontosan ezért nevezem az interfész tervezés egyik gyöngyének. A többi gyakorlatilag felesleg. Vegyük pl. a smiley eszköztárat – minek? Beírom, hogy kettőspont zárójelbezár, és ott a vigyorgó smiley. Felhívnám a figyelmet a szemüveges ürgére középen, ami ugyan itt nem látszik, de a való életben animál. Nemhogy teljességgel felesleges, de egyszerűen idegesítő. Az alapbeállítástól amúgy csak a háttérképben és a saját ikonom kikapcsolásában tértem el. Még az ablakméret is a default.

Hogy ne érjen egy szó sem, hogy csak kritizálni tudok, íme egy lista, hogy én mit változtatnék:

  • kill kis flash tudós
  • kisebb contact kép, kattintásra nagyobbodna, kisebb keret, mert csak a helyet foglalja
  • A beszélgetőpartner offline állapotáról tudósító 2 soros überüzenet remekül elférne a neve mellett, ami amúgyis feleslegesen foglal 2 sort, mert többnyire nem érdekel, mi a címe
  • Az írómező mellé sokkal praktikusabb lenne rakni az írás/rajz füleket
  • A keresőgomb reklám, tűzre vele!
  • Alsósorban magát a programot reklámozó reklám – WTF!? Le vele!
  • Egyébkéntis, ha ott a beszélgetőpartner neve a címsorban (amikor épp be van kapcsolva), akkor minek mégegyszer kiírni?
  • Minden második sort az üzenetmezőben elpazarolni arra, hogy a küldő nevét kiírjuk? Őrültség! Én, Ő: Üzenet. Ennyi. A saját nevemet tudom, az övé meg ki van írva máshová is.

Így első ránézésre ennyi. A contact list ablak felépítésébe, és abba, hogy pl. képet és nevet 3 menü mélyen egy párbeszédpanelben tudunk csak váltani, inkább ne menjünk bele.

UPDATE: Ki lettem okítva, hogy ebben a hónapban éppen Windows Live! Messengernek hívják a programot és nem Microsoft Live Messengernek, ahogy a korábbi címadásomban megjelent. Sorry.

32 hozzászólás

Submit a Comment
  • PozAko

    Erre találták ki a Pidgin-t, és még néhány más klienst. Csetelésre tökéletes, a felülete egyszerű, mint egy faék, és minden olyan pluszszolgáltatás, amit amúgy sem használnál, nincs benne. ;]

    Czo-t üdvözlöm. ;]

    PozAko/Harwey

  • wyctim

    Én az egész kócerájt kidobnám a francba, de ez megint saját vélemény…

  • GK

    Ja. Mégis van összesen 0 db ismerősöm, aki nem ezt a vacakot használja vindózon.

  • thingol

    én is átálltam windowson is pidginre. kevesebbet eszik, szebb, jobb, praktikusabb. Ja, és tudok saját magammal is beszélgetni vele :) (+ alapból benne van az ICQ, GTalk, etcetc)

  • mrbond

    arra az ervre, hogy mindenki azt hasznalja zt szoktam mondani, hogy:
    egyel tehenszart 100milliard legy nem tevedhet.
    ekkor neznek ram butan… ha esetleg kerdezne, hogy akkor mit – ezen esetben talan fejlodokepes egyedrol beszelhetunk – akkor lehet mondani tippeket.

  • PalotasB.

    Én alapból kikapcsolom az üzenetektől jobbra lévő sávot a megelenítendő képekkel. Aztán kikapcsolom a spéci hangulatjeleket az olyan csajok miatt, akik a mássalhangzók felét animgifekre cserélik le. Az üzenetekkel kapcsolatban még annyit, hogy a névre szükség van, de nehézzé teszi az áttekintést utólag, jobb tetszene, ha IRC-szerűen egyszerűen nem kezdené új sorban az üzeneteket. (bash.hu-n mennivel könnyebb átolvasni az IRC-s üzeneteket, nem?) Főleg az idegesítő, amikor valakinek az írásjelekkel túlburjánzott neve szerepel minden második sorban.

    Szóval kidobni csak nem kellene, mert nem reménytelen, simán ki lehet rajta javítani ezt a negyedmillió idegesítő dolgot. :-)

  • Vakondgyar

    Ezért próbálok minden rokonommal és barátommal Google Talk-on vagy Skype-on beszélni.

    Az elsőtől az utolsó betűig egyet értek ezzel a postal!

  • GK

    Örülök neki, hogy nem csak én gondolkodok így. Kicsit megnyugtat. :)

  • mevrim

    Azt se felejtsük el, hogy az msnplus is szinte „kötelező” ugye, a fentebb említett lányok miatt, akiknek szent meggyőződésük, hogyha nem rózsaszínnel és dőlt betűvel van kiírva a nevük, akkor senki sem fog „rájukklikkelni”…

  • GK

    @mevrim: Ne is mondd. Agyhalál az egész, ezért is nem akartam belemenni a kontakt lista ablak elemzésébe inkbb… Egyébként én abban a szent meggyőződésben éltem tegnapig, amíg ki nem próbáltam a natúr Messengert, hogy az is megjeleníti a nevekben a mindenféle színezéseket. De nem. Ahhoz MSN+ kell…

  • mevrim

    @PalotasB.: Most jut eszembe. Be lehet állítani, hogy „tömbösítse” az üzeneteket, ekkor hiába írsz többet, csak egyszer írja ki a nevedet illetve a csevegőpartner nevét. De ez is jó mélyen el van rejtve a beállításoknál ha jól emlékszem.
    Amúgy meg köszönöm a tippet: Live Messenger uninstall, Pidgin pedig felrakva és megnyugtató, szemet gyönyörködtető az egyszerűsége :)

  • pestaa

    Struccpolitika, bazz. Az állam leesik, hogy azon vered a nyálad, hogy képtelen vagy konfigurálni egy csevegőprogramot.

    Vegyük szépen sorjában, hogy a papucsállatkák is megértsék.

    „kill kis flash tudós”

    Az alapértelmezett téma letisztult és fölösleges csicsától mentes. Igényes, ugyanakkor minimalista.

    „kisebb contact kép, kattintásra nagyobbodna, kisebb keret, mert csak a helyet foglalja”

    Az avatarok mérete gyk. a harmadára csökkenthető, kattintásra felugrik egy részletes profil. Kisebb keret? Tanuld meg beállítani a Vista-t.

    „A beszélgetőpartner offline állapotáról tudósító 2 soros überüzenet remekül elférne a neve mellett, ami amúgyis feleslegesen foglal 2 sort, mert többnyire nem érdekel, mi a címe”

    Zömében nem is offline partnereknek szoktál írni, stimm? 2 sorba pedig akkor ugrik, ha 640×480-as monitorfelbontásban sem állítod teljes méretűre az ablakot.

    „Az írómező mellé sokkal praktikusabb lenne rakni az írás/rajz füleket”

    Mert így, hogy alatta van, őrült nagy a felhasználóbarátság égető hiánya. Komolyan, fáj a kezem a kényelmetlenségtől. Pidginen átszabható az interfész maszekban is?

    „A keresőgomb reklám, tűzre vele!”

    A Pidgin felirat reklám, tűzre vele! Az az 1×1 cm-es gomb egyáltalán nem zavaró, ha nem preferálod, ne használd.

    „Alsósorban magát a programot reklámozó reklám – WTF!? Le vele!”

    A reklám valójában a Spaces-t és egyéb Live-os szolgáltatásokat reklámoz. Átlaguser már tudja ignorálni a reklámokat, egy sor nem sor, Mr. Kompromisszumképtelen.

    „Egyébkéntis, ha ott a beszélgetőpartner neve a címsorban (amikor épp be van kapcsolva), akkor minek mégegyszer kiírni?”

    Egyébkéntis, ha ott a Pidgin felirata a tálcán, akkor minek mégegyszer kiírni? Szerfelett fájdalmas redundanciába kötöttél bele ismét. Akár az élő fába, kéremtisztelettel.

    „Minden második sort az üzenetmezőben elpazarolni arra, hogy a küldő nevét kiírjuk? Őrültség! Én, Ő: Üzenet. Ennyi. A saját nevemet tudom, az övé meg ki van írva máshová is.”

    Ahogy már elhangzott, lehet az üzeneteket tömbösíteni, és nem, nincs elrejtve, Beállítások panel, Üzenetek fül. Tanuld meg használni!
    Többszemélyes beszélgetésekkor pedig minden üzenet szerzőjét fel kell tüntetni név szerint, ezt örökölte a kétszemélyes párbeszéd is. Ne fájdíts a hülyeséggel.

    „pl. képet és nevet 3 menü mélyen egy párbeszédpanelben tudunk csak váltani”

    Az MSN ablakában nekem 2 kattintás képet váltani, és másik kettő nicket módosítani. Linkeljem a használati útmutatót, barátom?

    „msnplus is szinte “kötelező” ugye, a fentebb említett lányok miatt, akiknek szent meggyőződésük, hogyha nem rózsaszínnel és dőlt betűvel van kiírva a nevük, akkor senki sem fog “rájukklikkelni””

    Ez már egy későbbi reagálás, mevrim tollából. Halkan megjegyezném, hogy mindegyik partner neve módosítható a szájízed szerint, gondolom Pidginben is… …

    Bocs, ha a hangnememet sértőnek találjátok, felvállaltam a nevem, e-mailem, honlapom és a véleményem is.

    Ugyanaz szűrődik le, mint a Win vs. *nix vitáknál. Savanyú a szőlő, és keserű dacból használják a másikat, csupán azért, hogy igaza lehessen.
    Sok esetben a linuxfanok valójában Wines platformon vannak, ami külön megmosolyogtató.

    Félreértés ne essen, nem dicshimnuszt zengtem a Messengerről, nem állítottam sehol, hogy tökéletes program lenne. Megfelelő beállításokkal azonban jelentősen növelhető úgy a hasznosított felület, mint a felhasználói élmény, és még nem is kell alternatívra cserélni ahhoz, hogy kikapcsoljuk a nemgyári hangulatjeleket.

    Ugyanakkor a Pidginnel sincs semmi bajom – csupán vele hozakodtatok elő -, hiszen dicséretes, ha egy program több csatornán képes kommunikálni. Megvannak a sajátosságai annak is.

    De azt az emberi magatartást, a rátarti fikázást, ami manapság a neten folyik, nem bírom, és épp borult ki a bili. Boldogabbat.

  • GK

    Ennyire jutottam 2 perc állítgatással, szóval részben igazad van:

    MSNM

    Mindamellett sántít az érvelésed pár pontban, látszik, hogy kb. annyira felkaptad a vizet az én postomon, amennyire én az Messengeren.

    „Zömében nem is offline partnereknek szoktál írni, stimm? 2 sorba pedig akkor ugrik, ha 640×480-as monitorfelbontásban sem állítod teljes méretűre az ablakot.”

    Ezzel két fontos hülyeséget is mondasz: Egyrészt, hogy ha úgysem látjuk az adott helyzetet gyakran, akkor nyugodtan lehet szarul megcsinálva, másrészt meg rávilágítasz a tényre, hogy vindózon tényleg mindig mindenki mindent full screenben használ (mint DOS-on). Ez az én Amigán nevelkedett agyamnak hülyeség. Nem azért van nagy monitorom, hogy az MSN ablak elfoglalja, hanem hogy több dolgot lássak egyszerre.

    „Mert így, hogy alatta van [az írófelület ikon], őrült nagy a felhasználóbarátság égető hiánya. Komolyan, fáj a kezem a kényelmetlenségtől. Pidginen átszabható az interfész maszekban is?”

    Nem az egérmozgással van a bajom, hanem azzal, hogy foglalja a helyet. És igen, 1 sor is sor. A pidginről meg én speciel nem állítottam hogy bárminél is jobb lenne, én speciel Adium-ot használok. (Előtte MorphOS-en Jabberwocky-t és AmIRC-et – mindkettő a helytakarékosség jó mintapéldája.)

    „A Pidgin felirat reklám, tűzre vele! Az az 1×1 cm-es gomb egyáltalán nem zavaró, ha nem preferálod, ne használd.”
    „A reklám valójában a Spaces-t és egyéb Live-os szolgáltatásokat reklámoz. Átlaguser már tudja ignorálni a reklámokat, egy sor nem sor, Mr. Kompromisszumképtelen.”

    A Pidginben nincs Pidgin felirat. És igen, az 1×1 cm igenis zavar. Nem szeretem a kompromisszumokat. (Nem, felesleges megkérdezned, TV-t sem nézek, pont a reklámok miatt.)

    „Ahogy már elhangzott, lehet az üzeneteket tömbösíteni, és nem, nincs elrejtve, Beállítások panel, Üzenetek fül. Tanuld meg használni!”

    Ez jogos, így egy fokkal tűrhetőbb a dolog, viszont intenzív párbeszédnél még mindig nagyon zavaró a felesleges sorok által okozott helyveszteség. (Igen, a hely a mániám. Egy chat programban _csak az_ fontos, minden más csak sallang.)

    „Többszemélyes beszélgetésekkor pedig minden üzenet szerzőjét fel kell tüntetni név szerint, ezt örökölte a kétszemélyes párbeszéd is. Ne fájdíts a hülyeséggel.”

    Ott sem kell teljes sort elfoglalniuk. De egyébként ez tök hülyeség, hogy jön ide? A repülőkön meg van piros meg fehér periodikusan villogó fény és azok is embereket szállítanak – akkor rakjunk az autók oldalára is?

    „Egyébkéntis, ha ott a Pidgin felirata a tálcán, akkor minek mégegyszer kiírni? Szerfelett fájdalmas redundanciába kötöttél bele ismét. Akár az élő fába, kéremtisztelettel.”

    Ezt Te sem gondolod komolyan…

    „Az MSN ablakában nekem 2 kattintás képet váltani, és másik kettő nicket módosítani. Linkeljem a használati útmutatót, barátom?”

    Jogos. Elsőre valahogy nem ment.

    „„msnplus is szinte “kötelező” ugye, a fentebb említett lányok miatt, akiknek szent meggyőződésük, hogyha nem rózsaszínnel és dőlt betűvel van kiírva a nevük, akkor senki sem fog “rájukklikkelni”””

    Igen, ez természetesen nem a programot, hanem a használóit minősíti.

    „Az avatarok mérete gyk. a harmadára csökkenthető, kattintásra felugrik egy részletes profil.”

    Jogos. De miért nem az az alapbeállítás? Amúgy a legtöbb dologgal ez volt a bajom. Pl. az üzenetek csoportosítása is miért nem alapbeállítás?

    „Kisebb keret? Tanuld meg beállítani a Vista-t.”

    Haddne skinneljem már át a vistát ahhoz, hogy ne foglalja el fél ablakot az MSN-ben egy kép kerete…!

    Amúgy örülök, hogy írtál, okosabb lettem tőle, sok dologban igazat adok neked, viszont volt pár dolog, amiben nem tudtál változtatni a véleményemen. Azt továbbra is fenntartom, hogy az Live! Messenger alapbeállításai szarok, és vannak dolgok (pl. reklámok), amik még a beállítások buzerálásával sem javíthatóak a GUI-ján.

  • Pálesz

    GK: ha meg az partner kepe melletti kis nyilat is megnyomod, akkor meg überfasza lesz, mert eltunik a kepe is, es akkor tényleg az lesz a program, amire valo…

  • Pálesz

    Egyébként meg használjatok Digsby-t, nekem most az bejött a Live! Messenger mellett/helyett.

  • GK

    @Pálesz: Nagyon jól tudod, hogy én max. érdkességképpen indítok ilyen programokat, használni sohasem fogom őket. :)

  • pestaa

    GK,

    Nagy öröm ám, hogy tudtad kezelni mindkettőnk felindultságát, így a beszélgetés visszazökkenhetett egy egészségesebb szintre.

    „Egyrészt, hogy ha úgysem látjuk az adott helyzetet gyakran, akkor nyugodtan lehet szarul megcsinálva”

    Igazad van. Viszont ilyen ritka helyzetekben talán az a 2 sor nem főbenjáró bűn.

    „rávilágítasz a tényre, hogy vindózon tényleg mindig mindenki mindent full screenben használ”

    Ez nem a windows sajátossága, hanem egy felhasználói beidegződésé. Böngészőt speciel különösen utálok nem teljesképernyőn használni.
    Ugyanakkor lehet benne igazság, ez esetben különösen érdemes felülvizsgálnod a tesztelést, ami viszont nem teljes méretben történt. :)
    17 col kevésnek tűnhet (talán kifejezetten az ablakok default széle miatt), de az Alt+Tab egy remek huszárvágás. ;)

    Férfiként egyébként is képtelen vagyok több dologra párhuzamosan koncentrálni – miért ne szentelném hát minden figyelmem annak az egy ablaknak?

    Repülős-autós példa meggyőző, legyen Tiéd a pont.

    Lehetséges, hogy a „Live! Messenger alapbeállításai szarok”, de ne feledd, hogy a célszegmensük nem az értelmes poweruser, hanem a degradált, mentális zérushely tinilányok, akik telenyomják az ablakot hangulatjelekkel, és nem látják a kicsi avatart; nekik minden üzenetnél meg kell mondani a feladót, máskülönben elvesztenék a fonalat. Talán még azt sem tudnák követni, hogy ők mit írtak.

    A komolyabb felhasználóknak persze komolyabb kliens dukál – én átformáltam ezt a programot a saját szájízem szerint, ami még éppen belefér a tűréshatáromba.

  • GK

    @pestaa: Azt hiszem ebben most tökéletesen igazad van! :D

  • GK

    Ja, amúgy összehasonílásképpen az általam jelenleg használt Adium téma:

  • neongod

    Na látom, ide kerültem screenshoton :)

    Egyébként köszi! Most jöttem rá, hogy miért vannak olyan emberek a listámon akiknek a neve így kezdődik [C=4/%… és fél km hosszan folytatódik. MSN+! Hogy rohadna meg. De nyilván a user-t minősíti, hogy formázott nevet állít be magának.

  • thingol

    miért nem állítod át te a nevét?

  • Till Zoltán

    A postodban szereplő kép eszméletlen jó! :-D Nem is tudom mivel lehetne giccsesebbé tenni :-)

    Engem a képre kattintva nagyítás helyett kicsinyítés zavar, többivel már kibékültem.

  • Aurus

    Oké-oké nem a legjobb program, aláírom, de Messenger Plusszal eléggé a magad szájízére alakíthatod (nekem kifejezetten minimál). Így már bőven megfelel számomra, nem fogok még egy klienst letölteni, ha már mindenki ezt használja.

  • Rókalács

    Félig értem a dolgot, félig nem. Miért foglalkozol egy számodra nem megfelelő csevegőprogrammal, totál szubjektív a dolog, ízlés dolga az egész szerintem. Régóta szemezek a Miranda-val, csak asszem pont az a bajom vele, hogy nem lehet benne képet berakni, a többi opció nem is érdekel msn-ből, Adium-mal meg ne fájdítsd a szívem, mivel csak Mac-es :\ :D.

  • GK

    @Rókalács: Én nem használom, csak körülöttem mindenki más. És már így idegesít, hogy ilyen szar :)

  • Rókalács

    Amúgy én arra gondoltam, azzal kapcsolatban, hogy mindenki azt használja (mármint a windows live messenger-t), hogy nagy részük nem használ más csevegő”programot”/címet (pl: icq), tehát evidens, hogy a legelső/alap programot használja az msn címe „elérésére”. Maximum még azt tudom elképzelni, hogy anno ezzel ismerkedett meg először, mint ahogyan én is, és nem akarja leváltani. Más tippem nincs igazán, inkább egy kérdésem/kérésem lenne: nem tudnál ajánlani valami normálisabb, mégis egyszerű csevegőprogramot? Tudom Adium meg minden, de mivel nincs a közelemben Mac gép, így kilőve :\ De valami Adium szerű kéne :).

  • thingol

    pidgin?

  • GK

    Mirandát mondják még sokan, de én sajnos nem ismerem.

  • kzprog

    Én jelenleg pidgint használok és elégedett is lennék (voltam) vele, de megugrott a felvett személyek száma és így sokat kell görgetni!
    Megtudná valaki mondani, hogy van-e olyan messenger program (a windows live messenger esetleg képes rá?) amelyikkel több oszlopban lehet megjeleníteni a felhasználókat? vagy esetleg csoportonként külön oszlopban? A WLM-et csak akkor próbálom ki, ha képes erre! egyébként nem érdekel egy ilyen monstrum!

  • pestaa

    Jelenleg Trillian-on tolom a multiprotokollt, a partnerlista támogat ún. csempeelrendezést, amivel mozaikszerűen rakosgatja ki az ismerősöket.

    Kevésbé ajánlott, mivel a hosszabb/formázottabb nevek olvashatatlanná válnak, és whitespace hiányában a progi kénytelen idétlenül törni azokat.

    A WLM nem egy monstrum az előző változataihoz képest, és abban is nagyon vékony csíkokra lehet leszorítani az egyes partnereknek fenntartott helyet.

  • GK

    Adalék: a Messenger kontakt listájának mérete korlátos!! :D

Trackbacks for this post

  1. from wyctim by wyctim » Blog Archive » Hogy jobban lássalak

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment