Milyen programokat használok iPhone-on?

Egy kis gyűjtemény az általam ajánlott iPhone programokról.

To do list: Things

A MacBook-omon használt todo list manager-em iPhone-os párja. Szegény kicsit kezdetleges még, de mindenképpen fejlődőképesnek mondható. Az előző verzió óta (kb. egy hete) már szinkronizálja is a teendőimet a géppel.



Chat: Palringo

Multinetwork instant messenger kliens. Támogat MSN-t, AIM-et és ICQ-t is, több egyéb mellett. Használható, szerethető felülettel rendelkezik, olyan esetekre, amikor szükség van rá több, mint elég. Természetesen, mivel az AppStore-ból való, nem tud a háttérben futni, így üzeneteinket csak akkor kapjuk meg, ha épp fut. Ingyenes.

RSS: NetNewsWire és Newsstand

RSS olvasásra kénytelen voltam tendert kiírni, és most versenyeztetem a két programot. Az előbbi két előnye az ára (ingyenes) illetve az, hogy desktopon is ezt használom, és képes szinkronizálni a desktop verzióval (desktopon is olvasottá válnak a hírek; az új feed-ek láthatóak egyből iPhone-on is…). A Newsstand viszont szexi felhasználói felületével hódít: álló módban semmi különöset nem lehet észrevenni rajta, viszont ha elfektetjük, akkor egy animált, csilli-villi újságosstanddá változik. Igen meggyőző.


Twitter: Twitterific

Két fő problémám a programmal, hogy lassú (akad a scroll) és hogy idétlen helyeken tudja megnyitni a twittek listáját simán a teteje helyett. Ellenben szép, használható, tud képet, pozíciót is felküldeni, szóval a feladatát tökéletesen ellátja.

Távirányító: Remote

Az Apple demó programja úgy teljesít, ahogy az tőle elvárható. Az iPod programmal megegyező felületen irányíthatjuk tetszőleges, a hálózatunkban található gép iTunes-szát. Átszedi az album artokat, rettentő gyors, épp csak CoverFlow nézet nincs. :(

Csillagászat: StarMap

Remek kis csillagtérkép. Annyit még nem tud, mint a Palm-os Planetarium, viszont gyönyörű szép és iPhone-os gesztusokkal vezérelhető (pinch zoom, stb.). A készítő a honlapon közzétett egy videót, miszerint a következő verzió a mostani 4-5 fps helyett 20-25-tel fog menni, úgyhogy remélhetőleg ezt sem róhatom már fel a következő változatnak.

Hangfelvétel: Recorder és SpeakEasy Voice Recorder

Szintén nem tudom eldönteni, melyiket szeressem a hangfelvevő programok közül: A Recorder megdöbbentő egyszerűségével kecsegtet, míg a SpeakEasy sokkal nagyobb tudású, egy komplett rendszerező könyvtárat is felvonultat. Jelenleg csak az előző képes a felvett hangjegyzeteket elküldeni gépre e-mail-ben, de az is csak 2 perc hosszig. (Persze SSH-n mindkét program könyvtárából problémák nélkül kihalászhatóak a felvételek.) Amúgy mindkét program .caf formátumban vesz fel (Core Audio Format), ami egyfajta tömörítésmentes formátum. A QuickTime lejátssza.


PDF olvasás/kép nézegetés/dokumentum olvasás/fájl hurcolászás: Files és FileMagnet

Valószínűleg ebből a csatából a Files fog kikerülni győztesen, mivel a FileMagnet csak saját, mac-es kliens program segítségével érhető el, amíg a Files szabványos WebDAV szervert indít, amire az OS-ből közvetlenül csatlakozhatunk. Persze wifi-n keresztül. Annyi előnye mindenképpen van a Bluetooth-hoz képest, hogy gyors. :) A csatlakozás után mindkét esetben bármennyi bármit felmásolhatunk az iPhone-ra. Az iPhone OS által támogatott formátumokat (doc, xls, ppt, Apple iWork fájlok, PNG, JPEG, HTML, PDF) mindkét program meg tudja jeleníteni, a Files megjelenítője viszont szimpatikusabb, mert képes elfordulni is, tud toolbar nélküli full screen-t és mintha jobban megbírkózna a nagyobb fájlokkal is.


VNC: Jaadu VNC

Itt nincs vita, az ingyenes kliens kukába való, a régebben Teleport néven futó program viszont egy igazi gyöngyszem. Egy mac touchpad egyszerűségével vezérelhetjük vele távoli gépünket. Támogat Bonjour-t is, úgyhogy otthon még a kapcsolat adatait sem kell begépelnünk… Egyetlen baj vele, hogy sok RAM-ot eszik, úgyhogy gyakran rinyál, hogy lőjem le a háttérben is vígan futkározó Safari-t.

RDesktop: WinAdmin

Roppant jól sikerült windows távoli asztal kliens. Természetesen mindent tud, amit tőle elvárhatunk, úgyhogy csak azt a pluszt említeném meg, hogy tud egyszerre több géppel is, a Safarihoz hasonló lapozás segítségével, kapcsolatot fenntartani.

Flickr: Mobile Fotos

A flickr összes szolgáltatását nyújtó, szinte tökéletesnek mondható program. Képnézegetője a beépített Photos-hoz hasonó (csak lapozni nem enged). Lehet nézegetni a saját képeidet, a barátaidét, a kedvenceidet, lehet keresni, képet kommentelni, képet feltölteni… Tud mindent.

Számlálás: EasyCounter

Ha számon akarod tartani több dologról is azok számosságát, főleg ha az időben növekszik, akkor ez neked való program. Csak megnyomod a gombot, és számol egyet. Én arra használom, hogy észben tartsa helyettem, hogy hányadik sorszámú DVD-met fogom legközelebb kiírni.

Mértékegység/valuta váltás: Units

Azért erre esett a választás a millió egy váltó program közül, mert ez rendelkezik szép nagy számgombokkal, nem pedig az Apple kis mütyür gombjain kell beszenvedni a számokat. Azon kívül nincs külön „váltsd már át kérlek amit beírtam”-gomb, szépen on-the-fly kírja az eredményt. Van 3 gyorsgombja, amikre az általunk leggyakrabban használt nemeket állíthatjuk be, de igen kényelmesen elérhető a többi opció is.

Zseblámpa: Light

Az Erica Sadun féle verzió a legjobb egyértelműen, mivel Apple NDA ide vagy oda, ez bizony felkapcsolja max fényerőre a telefont, hogy jobban lássunk. Úgy néz ki, észre is vehették az Apple-nél, mert az AppStore-ban már nem lehet megtalálni. :(

Rádió: Tuner Internet Radio

Remek kis program mp3 stream-ek hallgatására. Mivel majdnem minden magyar rádió hallgatható az interneten, számomra teljes mértékben helyettesíti a Sony Ericsson-okban megtalálható rádió modult. És még visualizer is van! :)

Bevásárló lista: ShoppingList

Egyszerű, de nagyszerű. Megjegyzi a típusokat, amiket eddig vettünk. Minden elemhez beállíthatunk egy számot és egy mértékegységet. Nélkülözhetetlen a hozzám hasonlóaknak. :) (Sajna még kicsit fagyós.)

Dobókocka: MachDice

Beállíthatjuk hány és milyen dobókockával akarunk dobni, majd a gyorsulás érzékelőt kihasználva az iPhone-t rázva hozhatjuk mozgásba a 3D-s kockákat. Elképesztő!

Egyelőre ennyi, ha valamit ide érdemesnek tartok, akkor később még frissíteni fogok. Legközelebb a játékokkal folytatjuk.

12 hozzászólás

Submit a Comment
  • wyctim

    És hol van a Shazam? :)

  • GK

    Majd lesz az is, csak gondoltam az annyira snassz, mindenki írt már róla.

  • faky

    Szép kis gyűjtemény!
    Durva hogy tényleg mindent találsz ami kell, azon kívül meg rengeteg mindent ami nem szükséges, de el lehet vele játszadozni (kétlem hogy dobókockás progit napi rendszerességgel használod:)).

  • thingol

    Nekem Touch-csal a Teleport néha kiírja, hogy nincs elég erőforrás, és disconnektál. Néha jó, néha nem. Minden esetre érdekes. ha valakinek ingyenes todo list kell, én a Zenbe-t ajánlom :)

    newsstand viszont mindenképp’ érdekel. be lesz szerezve, bár engem csak az automatikus sync miatt kell.

  • Stephen Colbertné

    RSS olvasónak a Google Reader-t használom, előnye, hogy a telefonomon megnyitott hírek az asztali gépemen is olvasottként lesznek bejelölve. Mi az RSS programjaid előnye?

  • GK

    @thingol: Sajnos nekem is csinálja elég gyakran :(

    @Stephen Colbertné: Az az előnye, hogy asztali klienst használok gépen is, és nekem azzal a NetNewsWire tud szinkronizálni. :)

    (Az asztali kliensnek meg nyilván az az előnye, hogy offline is elérhető különösebb varázslatok nélkül is.)

  • thingol

    Aki Google Readert használ, annak mindenképpen a „Byline” nevű programot ajánlom. Én is ezt használom, bár iPhone-on nem olyan fontos, hogy offline is elérjétek az olvasatlan és csillagozott dolgokat.

  • thingol

    GK: pont ezért van rajta a fizetős MochaVNC is rajta magán a Touch-cson :P

  • tilc

    Szia!

    A tuner-ben, hogy rakom be pl a justmusic.fm-et?
    Rányomom, hogy Edit, beírom URLnek: http://justmusic.fm, nevet is kap (de az sztem mind1 mi)… és nem connectel. miért?
    Köszi, ha tudsz segíteni.
    tilc

  • GK

    A rádiót letöltöd gépen, ez valószínű vagy egy mp3 url-je lesz, vagy egy pls. Vagy előbbit másolod be iPhone-ba, vagy a pls-ben lévő URL-t!

  • tilc

    Köszi a gyors választ :) Működik!!! XD

  • Greg

    Hello!

    nekem is bajom van nekem valamien oknál fogva nem akar csatlakozni mért lehet ez?? streamot bemásoltam de connection faildet ir!egyből

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment