Nyomokban SCH-t tartalmaz

Két hete élek a felújított Schönherz Zoltán kollégiumban. A felújítás előtt három mozgalmas évet húztam le benne. Azt kell, hogy mondjam, hogy tetszik.

A kollégium épülete ’81-re készült el, így 2007-re megérett a PPP keretében, a Hérosz Zrt által végrehajtott felújításra. Meg mondhatjuk, hogy valamennyire elő is volt írva, mivel a 18 emeletes (és hogy pontosak legyünk 20 emelet magas) toronyház tűzvédelmi szempontból – khm – hagyott némi kívánnivalót maga után. A rossz nyelvek szerint a Ház olyan volt, mint egy nagy kémény, ha alul begyullad, semmi perc alatt végigterjedt a tűz a legfelső szintekig. Ezt súlyosbítja, hogy állítólag kb. a 10. emeletig érnek fel a tűzoltóság legmagasabb létrái, vagyis a felső nyolc emelet lakói vagy lejutnak a lépcsőkön valahogy tűz esetén – vagy nem.

A felújítás 2007 márciusában kezdődött és idén nyár elején ért véget. A nyáron már az arra jelentkező tesztlakók beköltözhettek egy beta üzemre. Nekem sajnos nem volt alkalmam belógni hozzájuk megnézni, mi a helyzet, hogy sikerült a felújítás, így a beköltözéskor láttam először meg a gyanúsan Kármánra emlékeztető folyosókat.

Mi változott? Jóformán az összes falat kidöntötték és újrahúzták kevésbé tűzveszélyes anyagból, az alagsor, a dupla szint magas földszint és az első emelet alaprajza teljesen át lett szabva, szinte rá sem ismer az ember. Eltűnt az ENT (Emeleti Nagy Terem), helyette egy kisebb terem szolgál csak hasonló célokat, a régi zeg-zugos klubhelyiségek egy sokkal értelmesebb elrendezésben nyújtanak a kollégiumi körök működéséhez teret.

A földszinten megújult a porta, egy pihenő és egy raktárhelyiség került a jobb oldalra, a régi jó (khm) Schindler liftek pedig egy merőben új liftközből startolnak. Sajnos ezek (a vezérlésükkel együtt) a régiek, ami azt jelenti, hogy már rögtön az első héten a 4 liftből 3 sikeresen megdöglött, ezzel a liftre várakozás idejét fél percről plusz végtelenfelé erőteljesen elbillentve. Mostanra valamennyire stabilizálódott a helyzet, már 3 lift masszívan üzemel (a D-t legalábbis nem láttam a héten). Azért a B lift kijelzője mindig tud meglepetéseket okozni, minden nap más bugos ábra villódzik rajta az emelet száma helyett. (Legutóbb valami ősjapán írásjel.) Ezeket nem tudom, miért nem tudják megcsinálni…

A portáról annyit, hogy a beengedés sajnos burst-ös, ha sok vendég jön, nagy a sor, és nagyjából a Kármános színvonalon mozog, bár némileg gyorsabb. Jó esetben 1 perc alatt, rossz esetben 15 alatt lehet bejutni az épületbe. Egy bentlakó egyszerre asszem 6 vendéget fogadhat, az ő belépésüknél lenn kell lennie a portán. A vendégek éjfélig tartózkodhatnak benn, utána fizetős lesz az éjszaka: ha bejelented előre, akkor 800 Ft, ha nem, 1600 Ft a díj. Ennyiért már akár szobát is adhatnának szerintem…

A szintek annyiban változtak, hogy kicsempézték a liftközt (nekem tetszik, már akkor is tetszett, amikor még csak pályázat volt a dekoráció), hátul, a konyha előtt átnyitották a folyosót, így az 1-es szobából a 16-osba nem kell öt percet gyalogolni. A konyhák modern bútorokat kaptak, amik viszont nem stapabíróak: a két tűzhely közül a beépítettet használva múltkor gyanús égett műanyagszagra lettünk figyelmesek… A konyhaszekrény itt nincs kiaknázatlanul, ellentétben a Kármánnal, minden szobához tartozik egy kulcsra zárhaó nagyobb fiók, amiben az edények remekül elférnek. Pirospont. A megnagyobbított konyhákon kívül még minden szinten található egy tanuló szoba 4 asztallal, egy vasaló, egy dohányzó és két klubszoba. Nálunk, a 6. emeleten az egyikre épp TV szoba van írva, de teljes az átverés, mivel se TV nincs benne, se nem közösségi helyiség, mint azt a neve sugallná, mert állandóan kulcsra van zárva.

A szobák kialakításán nem sokat váltztattak: Kicsit nagyobb lett a minden szobában található fürdő (az „előszoba” rovására), belekerült egy műanyag kabin, amiben WC (ez eddig nem volt), zuhanyzó és mosdó található. A várakozásokkal ellentétben teljesen jól használható a helyiség mindhárom funkciójára, és sokkal nagyobb, mint gondoltuk. Egyetlen kényelmetlenség, hogy kényes a tisztaságra, úgyhogy elég gyakran kell takarírani. (Fürdés után pl. biztosan.) Ki lett cserélve a víz-, a fűtés- és az internet-hálózat is, előbbi kettőre rá is fért.

A 8-as és 9-es szobák közé tűzvédő fal került, ez némileg csökkentette a szobák szélességét, így ezekben a fal felőli ablakokat (a többivel ellentétben) lecserélték egy kisebb, nem nyitható nyílászáróra. Szintén nem nyitható ablakot kapott a konyha is.

A szobák berendezése üresen elég monoton: fehér fal, világosszürke műpadló, világos fa bútorok, konkrétan két emeletes ágy és fejenként egy baromi nagy asztal. Az aztalnak külön örült mindenki, mert tényleg baromi jól el lehet rajta férni, szerintem majdhogynem akkora egy belőle, mint amekkora kettőnkre jutott a KTK-ban. Az emeletes ágyakra sem volt sok panaszunk: atommaszív cuccok, a falhoz csavarozva, jó nagyok, kényelmesek, nem mozognak, nem nyikorognak. Max azt tudonám felhozni ellenük, hogy a létra tetején nincs semmi kapaszkodó, így kényelmetlen felmászni kicsit. Még konnektort is tettek a felső ágyhoz is, így akár ott is lehet ágyból laptopot használni (már akinek nem bírja az akksija…).

Az asztalok felett a réginél némileg kevesebb polc lóg a falon, viszont van egy elég nagy, görgőkön gurítható 3 fiókos komód része az íróasztalnak, így azért el lehet férni. Minden szoba alaptartozéka egy hűtő, ami viszont 4 embernek nagyon kicsi. (Vagy sör vagy kaja effekt ismerős?) Lehet behozni mikrót és egyéb nagyobb fogyasztású dolgokat is, csak be kell jelenteni őket a portán egy nyilatkozat formájában.

Amúgy a 18. emeletre szerettünk volna szobát (kilátás, kevesebb kosz, zaj, stb.), de sajnos csak a 6-odikra volt hely. Itt legalább túl lehet élni a liftek kimaradását is.

Még egy érzést osztanék meg veletek, innen a cím is: Az épület határozottan olyan első érzésre, mint a Kármán. Csak jön-megy benne az ember, és akkor sejlik elő, hogy milyen is volt régen. Mintha egy Schönherz-alakú Kármánban lennél :) A feeling viszont a régi: Ezt jól mutatja az általunk Lépcső fesztivál névre keresztelt „rendezvény”, vagyis hogy a tűzjelzők miatt a WTF (vízipipa) kör a kollégium lépcsőjén tartotta minden este a szeánszait, amíg meg nem jött idén az ősz.

Majd csinálok körpanporámákat is előbb-utóbb.

12 hozzászólás

Submit a Comment
  • Pálesz

    Szerintem a liftköz valami irtó ronda, és ráadésként nem lehet megkülönböztetni az emeleteket, és a számokat sem látni normálisan, így minden liftezésnél van minimum 1 ember, aki rossz emeleten szál ki. Már csak magában ezért is rosszak ezek a liftközök.

  • Pálesz

    „Lehet behozni mikrót és egyéb nagyobb fogyasztású dolgokat is, csak be kell jelenteni őket a portán egy nyilatkozat formájában.”

    :) azé ez nem ilyen egyszerű, előtte 1 hetet utánajársz, átviszed a Kármán-ba aláíratni, aláíratod a kérelmet a portán, gyári számokat feltünteted a papíron, és ha nem vagy erélyes a portással, amikor hozod befelé a stuff-ot, hogy márpedig ennyi aláírás legyen elég, akkor még mászkálhatsz vagy 2-3 aláírás után.

  • Pálesz

    Jah, és hogy még 1-el növeljem a posztok számát:

    hol a büfé??? miért nincs?? Már a Kármán-ban sem értettem, hogy miért nem terveztek büfét, itt meg egyáltalán-végképp-sehogysem fér a fejembe.
    Valószínűleg azért, mert a Hérosz egy „antiszocializálda-gyár”?

  • GK

    Behozás: Hát, én csak annyit láttam, hogy Zsolt vigyorog a kezében az aláírt papírral :)

    Büfé: Lesz. Hogy mikor, az gondolom sokmindentől függ, valószínű legkevésbé a Hérosztól. (Nyilván nekik is érdekük hogy kiadják a helyiséget.)

    Liftköz: A hiba Önben van. A számok szerintem remekül olvashatóak, és nekem a dekoráció is tetszik.

  • Pálesz

    3 a magyar igazság, és itt a ráadás:

    Növényeket nem akarnak tenni sehova? Néha jól esne zöldet látni, nem csak fehér falat (mondjuk nálunk került a szobába „gyom”).

  • GK

    Kollégium, nem szálloda, jóreggelt! :)

  • Pálesz

    És a kollégiumban direkt szarul kell éreznie magukat az embereknek, mert csak fehér fal van, és semmi életet bizonygató dolog a folyosókon?

  • GK

    Nem. A kollégiumban kollégisták laknak, akik nem érik el (meg sem közelítik) az átlag hotelben lakó ember kultúrális színvonalát, és mint ilyeneknek nem lehet egy növényt odaállítani, mert az bizonyosan szegény növény halálát jelentené. Ne mindig magadból indulj ki.

  • Pálesz

    Mert az a rohadt növény tudja, hogy egy S-Mercivel rendelkező überfasz, vagy egy normál kollégista van a közelében!

    Látod ez a baj, azt hiszik, hogyha kultúrált körülményeket teremtenének, azt a kollégisták tönkrebasznák. Pedig nem hiszem, hogy otthon a kollégisták disznóólban élnek, és ne tudnák elviselni a normális körülményeket.

  • faky

    Bocs hogy közbeszólok, de vhogy nem tudom sajnálni azt, aki ilyen körülmények között szarul érzi magát. Kívülállóként kicsit viccesnek tartom, hogy ilyenen megy a vita, hogy növény. Vadonat új dolgok vannak, amit ti használtok először, mégis hány embernek adatik ez meg?! Mit szóljon az a diák, aki a Terminus-os körülmények között a gettóban él? Itt minden megvan ami tanuláshoz, mindennapokhoz szükséges, megmondom öszintén eddig egy koleszban se láttam növényeket, sőt, még fehér falat se nagyon. Mennyit is fizettek havonta?

    Én tavaly havi átlag 40 rugót fizettem albiért, én ott nem voltak ilyen körülmények mint itt, leszámítva hogy tágasabb volt.

    Meg kéne becsülni ami van.

  • GK

    @Pálesz: He? A növénynek ehhez semmi köze. A kollégisták tennék tönkre. Ez nem bizalom kérdése.

  • Stephen Colbertné

    Köszi a leírást, képeket is várok!!! Én 15 éve végeztem a villanykaron, Kármánban laktam, de a SCH-ba jártam a tankörtársaimat látogatni. Kármánban a 2 személyes szoba nekem sokkal jobban bejött, főleg, hogy a szobatársam nem volt mindig ott, ekkor barátnőm (most feleségem) ott aludhatott.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment