OS X suxx, de a pc mégsuxxabb

Itt a Qpa, missziókritikus feladatokat kell elvégeznem gépen, gyorsan, egyszerűen, és hiba nélkül. Errre a gép kitalálja, hogy fagy. Egyszerűen nem hiszem el! Minden egyes Leopard update-nél kicsit instabilabb lett a gép, de ami most megy, az már tarthatatlan állapot: A héten vagy 4-5-ször kellett újraindítanom a gépet, többször mert egyes szolgáltatások befagytak (pl. WindowServer…), és volt pár (valószínűleg a VMWare betájának számlájára írható) kernel pánikom is. Irtózatosan fel tudom húzni rajtuk magamat, mert nem ezt várom el egy Mac-től. Az egyik legnyomósabb ok, amiért Mac-re váltottam, az volt, hogy ilyenekkel soha nem lesz többet gondom. (MorphOS-szel a programhiányon kívül a stabilitási problémáim voltak a legnagyobbak.)

Qpa után helyre lesz téve a rendszer, nem kell mondanotok, nyilván valami 3rd party cucc kavart be – viszont tagadhatatlan, hogy ilyet egy operációs rendszer nem kéne hogy megengedjen magának. Elfagy a WindowServer?? Na de kérem…

Azon kívül egyre többször vannak zombi taskjaim, tipikusan a Transmission csinálja, hogy vár valami jópofa I/O műveletre, és addig így lelőhetetlen. Ezen kívül valami irtó lassú az I/O-m. Safarira szinte mindig másodperceket kell várni, amíg reagál, akár ablakváltásról, akár mezei scrollozásról van szó, de szinte mindig beakad a keresőmező és az URL kiegészítés is. Hiába a 100Mbites SCH Net, kurva lassú az internet élmény.

Dashbardról is leszokóban vagyok. Fél perc, amíg bereszelik magukat az időjárás- és egyéb widgetek, így pont nem jó arra, amire kitalálták.

Szóval elegem van.

***

Ellenben ma mentünk a Hunnia moziba SCHoszkár gálát tartani, videókat vetíteni. Az eredeti terv szerint az én gépemről ment volna a műsor, viszont a mozi projectorának csak a VGA kimenete volt elérhető, ami miatt viszont kénytelenek voltunk PC-re váltani, mert nekem nincs miniDVI-VGA kábelem.

Elrettentem. Tudatában voltam, hogy a vindóz szar, és mindigis utáltam, de hogy ott, éles helyzetben újra szembesüljek vele, kicsit sokkolt. Az elsőnek bepróbált vistás laptopot nem lehetett normálisan beállítani, hogy klónozza a belső monitor képét, mert valami random felbontást küldött ki a projectorra. (He??) Az asztal kiterjesztése nem játszott, mert nem láttam a gépteremből a kivetített képet jól. A második meglepetés akkor ért, amikor kiderült, hogy a VLC-nek csak az elsődleges monitoron van képe, még klónozás esetén is! Jézusmária, még mindig a kőkorszakban élünk? Mivel a gép végülis képtelen volt a fent lévő GUI-s mplayerrel bárminemű értékelhető kép szolgáltatására, valamint amilyen videókat lejátszott, azok is szaggattak, inkább az egyik srác XP-s laptopja mellett döntöttünk.

Na ott meg az NVidia csodadriverével szoptam egy kört. Annyi kibaszottfelesleges beállítás egy helyen nincs máshol… Minek pl. beállítani, hogy a képet TV-re akarom küldeni, vagy monitorra? Jóvicc, majd eldöntöm, hogy mekkora felbontást szeretnék, és a megjelenítő eszköz vagy kirakja vagy nem, a képességeihez mérten… És itt jött az abszolút szopás: Mivel klónozás esetén látják, amit ügyködök a gépen (ami egy díjkiosztó gálán nem túl nyerő), át kellett állítanunk asztal kiterjesztésére a módot, ami viszont onnantól megy, hogy az NVidia beállító programját elindítjuk, a Windows-ban hiába is pipálgatunk akármit. Ez persze totál szopás megintcsak, mivel a projectoron maradt ablakainkat képtelenség windowson egy gombbal a belső monitorra visszaterelni, ami a valóságban úgy realizálódott, hogy díjakat váró közönség láthatta idő előtt a VLC playlist ablakát, ami ből kiderült, hogy ki fog nyerni… Azt hittem, kivágom az ablakon az egészet… A másik fő gondom, hogy a vindóz van annyira szar, hogy a beépített képmegjelenítője, amivel az átvezető képeket szerettem volna tolni, csak a belső monitoron tud kimenni fullscreenbe. (!!!) Kénytelenek voltunk úgy letolni a műsort, hogy látszott a képmegjelenítő minden toolbarja… Kritikán aluli.

Szóval ott döbbentem rá, hogy a nap során félig megutált Mac-em mekkora klasszisokkal fejlettebb rendszer még így is ennél a múzeumba való csotrogánynál, meg a kilátástalan új verziójú ablakoknál. Tőlem kategóriákkal kiválóbb Keynote átvezető animokat és gond nélküli videólejátszást tudtunk volna szogláltatni, így az amúgy nagyratörő SCHoszkár gála nem lett volna teljesen elb*va. (Persze voltak még egyéb okok is, pl. béna voltam egy csomó dolog miatt, valamint szar volt a hangosítás és a video stream is el lett rontva a főhelyszínre.)

28 hozzászólás

Submit a Comment
  • AiRLAC

    Nekem HDD döglődésekor csinált ilyesmiket, aztán egyszer csak nem bootolt többet. Hál istennek még 1x parancssorban sikerült elindítani, kézi másolás külső diszkre, azóta van állandó külső diszkem mentésre.

  • faky

    Ha a Safari és a Transmission normálisan működne, akkor tizedannyi problémám lenne. Agyamra mennek mikor behal tőlük a gép.

  • Czo

    Nekem lenni minidvivga atalakito :D legkozelebb szolni nekem, es tudok adni :D meg akar minidvitv-t is sott, iphonodhoz is tudok adni tv kimenet kabelt :DD

  • Bazsi_89

    Nekem a Safari szokott behalni. Böngészem szokásos autós oldalakat egyszer csak bepörög mint állat, aztán vagy én lövöm le h ne 8000-en forogjon a venti vagy mgteszi magától-» kifagy egy hibaüziwel..Transmission csak kilépéskor qrva lassú nálam.

    Üdv.

  • GK

    A Safarival nincs gond, az általad leírt jelenséget a Flash plugin okozza, ami viszont köztudottan egy kalap szar.

  • GK

    Czo: köszi, nem is jutott eszembe :D

  • Czo

    Maj legkozelebb eszedbejut :) En mar komolyan varom az adobe flash plugint iphonera… Lehetetlen lesz majd netezni mer minden csigalassulesz:D

  • Mordon

    Nincs véletlenül telepítve Safari alá a Piclens plugin?
    No az képes ilyen huncutságokat elkövetni.

  • zsombor

    hello!

    nekem is hasonló dolgokat produkált a MacBook-om, és nekem is a hdd-vel volt a baj, és nekem is egyszercsak nem boot-olt többet, csak egy kérdőjel villogot a képernyőn.

    szerencsére volt mindenről mentésem, és a boltba, ahol vettük a gépet, kérdés nélkül cserélték a hdd-t (ráadásul nagyobbra), azóta sokkal jobb a helyzet, igaz, közben teljesen újra is telepítettem a leopard-ot, szóval biztos az is közrejátszott benne, hogy most sokkal jobb és gyorsabb a rendszer.

    (amúgy két év Tiger használat után a Leopard hatalmas csalódás volt a stabilitást és a sebességet illetően. a Tiger (egy PowerBook-on használtam) szerintem összesen nem fagyott annyit a két év alatt, mint a Leopard korai verziója egy hét alatt… remélem a Snow Leopard jobb lesz majd.)

    üdv,
    zsombor (hipppi)

  • GK

    @Mordon: Valamikor felraktam, de sztem le is szedtem. Hol kéne lennie, az InputManagers-ben?

    @zsombor: Vajon van valami módszer annak meghatározására, hogy a vinyó haldoklik-e?

  • Mordon

    Szépen szétszórja magát, keress rá a Cooliris-re Spotlightban (System fájlok keresését kapcsold be ).

  • zsombor

    hát, sajnos nem tudok ilyesmiről, én is csak utólag vettem észre… :/ … :)

    esetleg ha keresnél valami ilyen írós-olvasós diszktesztelő programot, ami mondjuk sebességet ér, akkor jól lemérhetnénk néhány MacBook diszksebességét, hátha kiderülne, hogy valamelyik kirívóan lassú, vagy ilyesmi…

    de a hardware sose volt az erősségem, simán lehet, hogy hülyeség az egész, és nincs is semmi baja a diszknek
    de azért mentsél le minden fontos adatot :)

  • GK

    @Mordon: A jelek szerint nincs fenn semmi szemete (pontosabban a Firefox pluginek közt ott van, de az nem nagyon izgat :)).

    @zsombor: Szoktam tesztelgetni a vinyó sebességét, szerintem nincs gáz vele, hozza a laptop vinyótól elvárható értékeket (ami tegyük hozzá kifejezetten kevés). Erre amúgy az Xbench-et tudom ajánlani.

  • zsombor

    ja, hát gondoltam, hogy nem egy zseniális ötlet :)

    (ezt az Xbench-et nem használtam még, de most futtattam egy disktest-et vele: http://homepage.mac.com/zsomb.org/xbench-disktest.png)

  • Jano

    Na azért nem kell az egészet kihegyezni szar-a-windows isten-a-mac párharcra… Macra is vannak szar programok (írtad is, így meg úgy fagynak), és Winre is vannak állat programok. Egyik sem hibátlan, de a Wint se kéne földbe döngölni…

  • GK

    Ez igaz, a Mac OS X viszont másért jobb a vindóznál (majd egyszer azt is kifejtem).

    Egyébként meg az egész blog a teljesen elfogult és szubjektív véleményemet tükrözi, ezzel kár vitatkozni :)

  • d6

    Hali!

    Én inkább némi szervezési hibát látok a Schoszkár gálában, a technika mindig sucks. Mi is szoptunk tavaly ezzel a monitor vs projectorral. Örök tanulság a jövő évi qparendezőknek, hogy használjanak 2 számítógépet meg egy ilyen VGA kapcsolót, ami a projektorra küldi a jelet.

    Bár baromi feelinges volt nézni a filmemet moziban szélesvásznon, azonban legalább ekkora feelinget jelentett volna, ha mindezt a csapatommal tehetem meg akárhol. Meg hiányoltam a show meglétét a rendezvényről. Viszont a díjak azok királyul néztek ki.

    Összefoglalva ne bánkódj a technika miatt, ez egészen kicsit számított a rendszerben.

    Egyébként hogy az eredeti témához is szóljak: én maradok a Linuxnál… :)

    üdvD6
    (hiPPPi)

  • GK

    @d6: Hát igen, az lett volna a legjobb megoldás, ha lenne legközelebb; akkor sokkal jobban csinálnánk :)

  • Czo

    Hehe :) Van vga atkapcsolomis :D ocskavalamiremajdjoleszhulladekban verhetetlen vagyok :D

  • zsombor

    (vinyósebességeket illetően, kipróbáltam ezt a Xbench dolgot, ilyen lett nekem: http://homepage.mac.com/zsomb.org/xbench-disktest.png )

    én még mondjuk nem néztem végig az össszes nyertes videót, de tavaly a himmel videó és a schimán videó szerintem azért elég ütős volt ahhoz, hogy akármit is bénáztunk, megcsinálja a hangulatot :) idén azért nem éreztem egyiket sem annyira populárisan hatásosnak.

    tegnap néztem az idei schimán videót, ami szintén jópofa, röhögtem is rajta, bár a legtöbb poént már hallottam, a tavalyi qpán már megvoltak nekik nagyrészt ezek a forma 1-es szóviccek, hajtáson hallottam is őket beadni gitárkisérettel, meg minden, akkor mi is majd beestünk az asztal mögé :)

  • GK

    @zsombor: Hát, úgy néz ki, hogy mégsem olyan jók az általam mért sebességek, mint gondoltam:

    Samsung HDD

    (Bár tegyük hozzá, hogy már akkor is ennyit mértem, amikor megvettem.)

    Milyen vinyód van pontosan?

  • zsombor

    hát igen, ez bizony fele-harmada neked… érdekes.

    nekem ez a barátságos nevű diszkem van most (ezt kaptam a rossz helyett két hete): Hitachi HTS542520K9SA00

    (ha már, akkor lefuttattam egy teljes tesztet is: http://homepage.mac.com/zsomb.org/xbench.png)

    azt mondják, érdemes lenne körülnézni a rendszer logokban, hátha hemzseg az IO error-októl…

  • GK

    Köszi!

    Megnéztem a teszteket, OpenGL-t kivéve minden értékem pár százalékkal a tied felett van, annak ellenére, hogy neked egy generációval újabb a géped.

    Vinyóból pedig szerzek a héten egy ugyanilyet szerintem, úgyis akartam upgrade-elni a nagyobb tárkapacitás miatt már egy ideje.

  • zsombor

    na, kiváncsi leszek, hogy tényleg jobb lesz-e az új vinyótól.

  • GK

    Na, vettem vinyót, 250GB-os, egyel újabb szériából való Hitachi, mint a tiéd. Klónoztam rá a rendszeremet (tehát mégcsak nem is másoltam fájlonként, hanem ugyanolyan fragmentált meg minden), és ez az eredmény:

    Hitachi vinyó

    Minden érték a duplája legalább a régi vinyóval mérteknek. Asszem tényleg azzal volt a gond.

    Köszönöm a segítséget mindenkinek!

  • zsombor

    zsír :) örülök!

  • mcgyver-watt

    Sziasztok !
    A Transmission bugware, nekem is problémás, nem is használom, tomato és utorrent van helyette, bár az utóbbi resetelgeti a kábel-modemet…
    PPC-s rendszeren nem okozott instabilitást az update…
    Van összehasonlítási lehetőség a Leopard inteles működésére, sokkal gyengébb, mint PPC-n ( nem flame-lni akarok ) és baromi sok a hardwer-hiba az új gépeknél…
    további szép napot !

Trackbacks for this post

  1.   Vinyó halál | GK blog

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment