Evernote

Végre megtaláltam azt az iPhone-os programot, amit alkalmasnak tudtam kikiáltani jegyzetelésre. Nem volt pedig túl komplex, amit elvártam tőle:

  • lehessen benne szöveget írni
  • legyenek valamiféle kategóriákba rendezhetőek a szövegek
  • szinkronizáljon desktoppal


Általában az utóbbin véreztek el a programok, de több kiesett számomra azon oknál fogva is a listából, hogy bűnrondák voltak. Ez van, ragaszkodom hozzá, hogy egy program szép legyen. :) (Megjegyzendő, hogy bár a beépített Notes app szinte tökéletes kinézettel büszkélkedhet, használhatóságát tekintve a béka s*gge alatt van, mert se kategorizálni nem tud, se szinkronizálni (sehogy sem!), bónuszba pedig módosítás szerint rakja sorba a note-okat, ami számomra teljesen használhatatlanná teszi.)

(Szintén érdemes megjegyezni, hogy amit elvárok, az egy Palm m505 szintje.)

Na és akkor most lássuk, hogy miért is döntöttem végül az Evernote mellet! Az Evernote alapvetően egy „cloud”-alapú, többplatformos, többformátumos jegyzet tároló alkalmazás. Ennek megvan az a nagy előnye, hogy OS X, Windows, iPhone, és egyáltalán, bármilyen webböngésző előtt ülve – a web-es felületnek hála – elérhetjük a számunkra oly fontos jegyzeteinket, mivel azok egy felhővel, vagyis egy Evernote által üzemeltetett szerverrel mind szinkronizálnak. És pont itt jött az a rész, ami miatt múlt hétig képtelen voltam rávenni magamat, hogy használjam: az iPhone kliens csak a netről érte el a jegyzeteket, így még jó lefeteddség esetén is baromi lassú volt. Múlt héten végre kijött az a verzió, ami már képes cache-elni a jegyzeteinket a telefonon is, ezzel milliószorosára gyorsítva a folyamatot.

Evernote desktop

Azonban ez még nem minden, amiért igazán beleszerettem, azok a pluszok, amiket a mai technológiákat kihasználva tett elérhetővé ezzel a Palm Memo Pad-ján jóval túltéve:

  • Rich-text támogatás. Bármikor rakhatunk képeket a szövegbe. Imádom.
  • Képek, pdf-ek tárolása és szinkronizálása.
  • Hely-taggelés (hogy mondják ezt magyarul?). Arról van szó, hogy belementi a jegyzeteinkbe a program, hogy hol írtuk őket és erre később rá is kereshetünk.
  • Tag-ek használata kategóriák helyett. Igen, végre egynél több címke is jellemezhet egy jegyzetet.
  • Szöveg-felismerés képeken. A szerver a felszinkronizált képeket átnézi, és beindexeli. Több-kevesebb sikerrel kereshetünk a képeinken lévő szövegekben is!
  • Keresés-alapú listák. Lehet keresni bármire, tag-re, helyre (csak az egyetemen beírt jegyzeteket mutassa pl.), tartalomra, stb.
  • Instant multimédia. Egy gombnyomással eltárolhatok a jegyzeteim között egy, az iPhone-nal lefényképezett képet vagy felvehetek egy hangjegyzetet. Tudja használni az iSight-ot is.

Evernote iPhone

Megtesztelgettem mit tud, és a hétvégén egy napomat rááldozva átmentettem minden Palm-os jegyzetemet iPhone-ra. Az a vicc, hogy sikerült beimportálni az összes kézzel rajzolt, Note Pad-ban tárolt feljegyzést is, ami ezentúl – hála az Evernote-nak – kereshető is. Meg vagyok elégedve mind az iPhone-os, mind pedig a desktop kliens sebességével.

3 hozzászólás

Submit a Comment
  • Köszi a tippet, már töltöm is le az Evernote-ot. És köszi az altatás billentyűkombinációt (Command+Alt+Eject), remekül tudom használni az iMac-emen (a macBook-ot ugye csak le kell csukni ha el akarjuk altatni).

  • GK

    Szívesen! Azért megjegyezném, hogy az említett billentyű kombináció nem altat, csak a monitort kapcsolja ki. :)

  • Kipróbáltam, altat!

    Sleep:
    Option-Command-Eject or
    Option-Command-Power

    Referencia: http://support.apple.com/kb/HT1343

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment