Mini!

Húgom, Anna megint alakított: a <19 szabadfogású számítógépversenyen díjat nyert egyik PhotoShop-olt képével. A jutalma egy 22″-os LG monitor. :) Erről bővebben az ő blogjában olvashattok. Otthon már régóta érett a gépcsere, de eddig nem volt alkalmam bármit is lépni az ügyben, mert egy normális gép+monitor kombót nem lehet megúszni 80-90.000 Ft alatt, annyim meg nem volt rá. Most, hogy a monitorra már nem kellett költeni, körülnéztem a használt Mac-ek közt, és egyből ki is szúrtam egy használt G4-es Mac minit, amihez 50.000 Ft-ért jutottam hozzá. Múlt hétfőn le is rendeztük az üzletet, a gép szép állapotú, 1.25 GHz-es G4-es zakatol benne, 1 GB RAM-ja van, van benne WiFi és Bluetooth, egyedül a 40 gigás vinyójára lehetett panasz.

Mac mini


Első benyomások

Láttam már korábban minit, úgyhogy a mérete annyira már nem döbbentett le, viszont kifejezetten tetszik még mindig, hogy mindez a technológia egy ilyen kompakt házban elfér. Külön örültem a WiFinek, mivel így egy újabb kábel elhagyásával enyhíthettem kábelfóbiám tüneteit. :) A gép körül-belül ugyanazt tudja, mint a tavaly eladott Pegasosom, még kicsit több is a RAM-ja és erősebb a benne zakatoló G4-es proci. Természetesen első dolgom volt a géppel kapott Panthert legyalulni, és felrakni a Leopárdot, már csak azért is, hogy kipróbáljam, hogy zakatol rajta. A Leo a dock sebességét kivéve (ami szánalmas) jól vizsgázott, minden megy úgy, ahogy az egy G4-es hardvertől elvárható. A héten elég sok tanulni valóm és sok házim volt, úgyhogy nagy segítség volt: az asztalom a szokásosnál is durvábban nézett ki: bal oldalt a 19″-os Samsung monitorom, ami Minin lógott, középen a MacBook, jobb oldalt pedig az Anna 22″-os szélesvásznú képernyője. :) Középen írtam a kódot, jobb oldalt teszteltem és végeztem a fájlműveleteket, a Minit meg dokumentáció olvasásra és chat-re tartottam. :) (Programváltás? Minek? :))

Triál monitor

Második benyomások

Csütörtökig bírtam a beépített 40 gigás vinyóval, aztán megelégeltem a dolgot és vettem bele egy 120 gigásat. Kellemetlen, hogy pont IDE-s 2.5″-os vinyó kell bele, mivel SATA-s drive-ból volt vagy kettő is elfekvőben :( Amit a Mac miniről mindenképpen tudni érdemes, az az, hogy egy teljességgel szerelhetetlen konstrukció. Egy szimpla vinyó cserével – amit egy illusztrált kézikönyv alapján csináltam – több mint 2 órát szenvedtem. A gép szétszedéséhez eleve kell egy spakli – én vettem ezért külön egy bárdot –, aztán ha szétfeszegettük az alumínium házat, akkor jöhet a 4 csavar, azzal kijön a gép közepe, már amennyire a Bluetooth és a WiFi kábelei engedik. A vinyó ennek az alján van, géppel becsavarozva, majdnemhogy robbantani kell, hogy lejöjjön. A legviccesebb része az, hogy a vinyót tartó negyedik csavar a ventilátor hűtő alatt van, úgyhogy azt is ki kell szedni, azt viszont majdnem lehetetlen úgy visszacsavarozni, ahogy gyárilag volt. Asszem el tudjátok képzelni, hogy izgultam, hogy jól jumperelve sikerüljön elsőre berakni. Amúgy remekül ki van alakítva a ház, nekem nagyon tetszett belülről a gép. Szépen el van vezetve a levegő a prociról.

Tető nélkül

Kibelezve

Pénteken hazakerült Győrbe a gép monitorostul, be lett üzemelve. Persze 2 perc alatt sikerült netezésre alkalmas állapotba hozni (gyakorlatilag össze kellett dugni meg be kellett írni az otthoni WiFi jelszót). Utána következett a nagyobbik falat: az iMac-en lévő adatok migrálása. Na mondom, semmi gond, Mac-et használunk, nem holmi hullámbádogot*, úgyhogy nem lesz itt semmi gond. Az megvan, hogy ha két Mac-et Firewire kábelen összedugsz, akkor azok kapásból hálózatba kapcsolódnak? :) Sőt! Be sem kell bootolni az egyik gépet, elég Target Disk Mode-ban indítani (T gomb boot közben), és már látszik is a vinyója a Desktopon. Nosza, akkor indítsunk Migration Assistant-et, ami pont erre való! Szépen meg is kérdezte, hogy mely júzerek mely adatait kívánom áttolni a madzagon, viszont akkor, amikor a már meglévő, előre létrehozott felhasználókkal egyesítenie a kellett volna migráltakat, megállt a tudománya, és gyakorlatilag csak az Applications mappa tartalma került át. Sebaj! Töröltem a felhasználókat, hadd örüljön a program, és hadd induljanak tiszta lappal. Hátha. Na a második próbálkozás szerintem már gond nélkül zajlott volna, ha nem vagyok olyan ügyes, hogy a több órás folyamat közepén sikeresen lekapcsolom az elosztót, amibe szegény iMac volt dugva. Migration Assistant kilép, világvége. Már épp kezdtem fakkolni, amikor a gépet visszakapcsolva, majd az asszisztenst újraindítva az közölte, hogy ha beleegyezem, szívesen folytatná ott, ahol abbahagyta az előbb. Na mondom mégiscsak akadnak még tehetséges programozók a világban, és kicsit megnyugodtam, hogy nem is olyan rossz hely ez a Föld bolygó. Az eredmény sajnos az lett, hogy bár a migráció sikeresen lefutott, több mappa tartalma nem volt sehol, csak a szerkezetük, maguk a könyvtárak lettek másolva. Fél délutános kézi másolgatás azért helyre tette a problémát, és biztos vagyok benne, hogy ha nem szakad meg a folyamat, akkor minden rendben lefut.

Második nekifutásra már nem tűnt olyan gyorsnak a gép, de még mindig a használhatóságot jelző nagy piros vonal felett van némileg. A sebesség-veszteséget én simán betudom annak, hogy az OS X Leopard I/O-ja – magunk közt szólva – szar. Ettől szenved a MacBook-om is. Mindegy, marad a gépen az, mivel sajnos a Leo is az az aljas fajta, amelyik annyi plusz szolgáltatást nyújt az elődjéhez képest, hogy nem bánja az ember, hogy lehetne jobb is, inkább beáldozza a hibáit a pluszokért. (Pluszok alatt meg gondolok itt a QuickLook-ra, a javított Finderre és sok másra.)

Ami meglepett: Remekül megy rajta az iPhoto, és az iWork, kb. ugyanazt a sebességet hozva, mint nálam, duál 2 GHz-en. Tök gyorsnak éreztem rajta a PhotoShop CS4-et is, ami a honlap szerint el sem kéne, hogy induljon a gépen. A másik dolog, ami meglepett, az volt, hogy a gép ha masszívan terhelve van igenis hangos. Na jó, a „hangos” azért túlzás, de mindenesetre éjjel nehezen aludtam a ventilátor zúgása mellett. Alapból persze szinte teljesen néma.

Összességében

…úgy érzem, nagyon megérte ez a kis gép az árát, 1-2 évig biztosan jó szolgálatot fog tenni nálunk. Zárásul hadd említsem meg, hogy eladó régi gép, részletek itt.

* PC Amigás szlengben

4 hozzászólás

Submit a Comment
  • Ákos

    hatha a havas macska megoldja majd a sima problemait :p aranyos kis gep, en ilyet szeretnek majd egyszer jo nagy kivetito melle a sajat mozi szobamba :D hatha az Apple meg tuningol rajta es nem hagyja elveszni a minit

  • GK

    Szerintem mindenképpen egy szerethető gép, amit nem kéne eldobni. Long live Mac mini!

  • vinczepetya

    ha adatáthelyezés, akkor iBackup, és csak a lényeges mappákat, keychaineket, személyes fileokat, mail mappákat tömöríti be, utána a másik gépen restore, megmutatni neki hol az elkészített archivum, és szépen át is teszi, engem már rengetegszer kisegített!

Trackbacks for this post

  1.   Eladó iMac Snow | GK blog

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment