MacBook akku hirtelen halál

Nyitottam egy topicot beszmac-en, de ide is beírom, hátha itt talál meg valaki, aki segíteni tud:

Sürgősen tanácsra szorulok: majdnem két éves a fehér 2.0GHz-es (C2D) MacBookom, és egészen a múlt hétig semmi bajom nem volt az akksijával, szépen lassan araszolt az egészsége 80%-ig, ami még egy relatíve jó, 3 órás üzemidőt biztosított.

A hétvége óta viszont elkezdett rohamosan romlani az akku egészsége: jelenleg 45% és 60% közt ingadozik, így a hálózatról lehúzva, WiFi-vel alig háromnegyed órát bír ki, ami minden kritikán alul van.

Így használom: Hét közben általában töltőn van, mindigis így volt, 1-2 alkalom van, amikor viszem órára, vagy ágyból használom, akkor többnyire nem merül le 0-ra, plusz rendszeresen, minden hétvégén vonaton 2-2 órát használom oda-vissza.

Lehet valahogy edzeni az akkut hogy visszatérjen az ereje? Mit csináljak? Esetleg szervíz? Csere? Mit ajánlotok?

coconubBattery

32 hozzászólás

Submit a Comment
  • wyctim

    Egy kalibrálás talán segíthet.

  • GK

    Ami alatt mit értesz?

  • Aadaam

    A kalibralas le van irva a gephez kapott manualban, gyakorlatilag teljes lemeritest jelent emlekeim szerint. ELVILEG vinyora hibernal ilyenkor, gyakorlatilag az en macbookom ezt mar elfelejtette azota…

  • ProZsolt

    Kalibralni ugy lehet, hogy
    1. lemerited teljesen, hogy elmennyen sleepbe.
    2. ugyhagyod kb 1 orat
    3. Feltoltod kikapcsolt alapotban.
    4. Miutan feltoltodott 100%-osan tolton hagyod 2-3 orat, ekozben mar lehet hasznalni.
    En nem udom, hogy ez mukodik-e, de nekemm altalaban csokkent tole a kapacitasa.

    Nekem is volt ra pelda, hogy elkezdett csokkenni az akku, amikor sokat volt tolton, tobb hetig szinte folyamatosan, de akkor sem ilyen drasztikusan. En ugy tudtam visszahozni, hogy majdnem minden nap kasznaltam aksirol, igy szepen lassan visszakuszott

  • Happy

    Azért 2 éves aksi adhatja meg magát, Apple asszem évenkénti cserét javasol… Igaz az én gépem még első szériás alap aksival, és olyan 90% körül van, de lehet jó széria, vagy 2megfelelően” használom.

    ~420 ciklus van benne, szinte minden nap használom aksiról, van hogy csak keveset, van hogy többet, éjszaka nem nagyon szokott töltőn lenni.

  • GK

    Hát akkor kalibrálok. Meglássuk. :)

  • faky

    Ha egy Győr-Pest vonatutat nem bír ki akkor már gáz van. :(:)
    Nekem 1,5 éves kb. a gép, és 100% health-et mutat. Mennyire lehet neki hinni? Látom mást használsz erre.

  • faky

    Az kimaradt hogy iStatPro mutatja ezt.

  • GK

    Az is ugyanennyit ír ki.

  • Bazsi_89

    Én rendszeresen „szivatom” az aksit, 1,5 év 100%, általában töltőn, hétvégente pirosig fogy egyik szinten napközben töltőn másik szinten este szobámban lemerülésig net, aztán alvás. Ezenkívül párszor sorozat-filmnézés ágyban töltő nélkül. Lusta vok töltőt cipelni, de ahogy látom nem árt az edzés, 5100 a capacity!

  • Bazsi_89

    És a lényge kimaradt, 225 a cycles:P:P

  • GK

    Hát, úgy néz ki, ti csináltátok jól. Ezentúl én is többet mobilizálódok majd. :)

  • wyctim

    Azt hiszem nekem is kalibrálás lesz hamarosan (sose csináltam még). :)

    Ami viszont nagyon vicces, hogy jelenleg nem ad az OS warningot, ha éppen lemerülőfélben vagyok, csak kikapcsol a gép és kész, elvileg ezt megoldja a kalibrálás.

    A SysProfiler szerint nagyon extrém felhasználó vagyok:
    Full charge capacity (mAh): 3814
    Cycle count: 771
    Condition: Good

  • GK

    Hát gyerekek, sajnos nem nagyon használt. 56%-nál meg vagyok ragadva. Amikor lemerül, mindig vissza is megy 49%-ra. Másfél óra, jó esetben, ha nem túl aktívan használom. Az számomra egyenlő a röghözkötöttséggel. :(

    Azért próbálom tölteni-meríteni most a héten folyamatosan, hátha az használ.

  • Stampie

    Nekem is volt hasonló problémám úgy fél éve. Az itt javasolt dolgokat végigpróbálgattam, semmi segítség nem volt.

    A macbolt.hu-ban azt mondták nekem, hogy ez elismert probléma az Apple-nél, és az akkumulátorra két év garancia van (ez utóbbiban nem vagyok biztos). De az ismert problémára kell hivatkozni.

    Így elvittem a szervízbe, ahol garanciálisan kicserélték az akkut (kb. egy hónapot kellett várni az új akkura). Akkor a gépem kb. másfél éves volt (a gépre egyébként csak egy év garancia volt). Érdemes lehet megpróbálni, mert nem mindegy, hogy 30k körül veszel egy új akkut, vagy esetleg adnak ingyen.

  • GK

    @Stample: Köszi szépen, nagyon hasznos, amit írtál!

  • Ákos

    hallod nekem a most vasarolt 2,1 Ghz-es feher macbookom akkuja szar volt, kaptam ujat almariumtol. full toltottsegen 54xx korul birt, aztan 1 het!!!!!! alatt leesett 49xx-re, hat visszavittem azt is, nagyon felkurta az agyam :\

  • Fiqsz

    Problémám hasonló mint nektek! 3 éves a macbook-om, gyári aksival megy még mindig 266 ciklusnál járok, és sztem meghallt benne 1-2 néhány cella, miután csutkára feltöltöm, kipróbálásból töltőről használtam 69% töltöttség után 1sec alatt leesik 14%-ra, és nem segít már rajta semmi!

    Egy dolgot nem láttam még itt leírva ami esetleg nektek segíthet.:

    Gép kikapcs, aksi kivesz, aksin van kis gomb amit ha megnyomsz akkor kijelzi a töltöttséget. Nah ezt a gombot 5 mp-ig nyomod folyamatosan, majd gépbe visszatesz tölt!

    Annyit csinál ez a dolog, hogy gyári értékekre állítja vissza az aksi energiafelvételét…. Magyarul reseteled, de a töltés bennemarad :)

    egy félszer már nekem segített :)

    most 23% a healt-om, de volt már ilyen, és a fent leírtakat megcsinálva felment 52%-ra, máskérdés, hogy most megint 23 azóta :) új aksi meg 46ezer, nem 30 mint fentebb írták :)

  • Fiqsz

    Bicsi, 366 ciklusnál járok nem 266

  • GK

    @Fiqsz: Kipróbáltam, semmit sem használt. :( Ellenben tegnap megrendeltem az új akkut a gépbe Hong Kongból, 2 db utazik és összesen volt 25.000 Ft. (A másik egyik haveormé lesz.)

  • Fiqsz

    Add már meg a linket ahonnan rendelted, mert 25-ért rendelek magamnak én is 2-őt :)

  • GK

    @Fiqsz: az eBay tele van ilyenekkel. Konkrét kereskedőt nem adok, amíg nem jön meg az enyém, és nem mondom rá azt, hogy tényleg azt kaptam a pénzemért, amit megrendeltem. (Félek, hogy utángyártott akku lesz, hiába írtak Apple-t…)

  • Fiqsz

    Nah akkor majd tedd már meg, hogy leírod a tapasztalatodat, és akkor annak függvényében eldöntöm, hogy mit tegyek!

    Előre is köszönöm!

  • B242

    GK!

    Nekem is hasonló a problémám sajna az akkuval. :( megkaptad azóta az akksikat? gondolom, m már július van. meg tudnád adni a linket??? Nagyon hálás lennék.
    előre is köszönöm
    B

  • GK

    @B242:

    Vicces történet: A rendelt kínai akku megjött, rossz volt, visszakaptam érte a pénzemet. Utána rendeltem mástól még egyet, az is megjött, de épp külföldön votlam, úgyhogy nem tudtam átvenni, így visszament Hong Kongba. A jelenlegi állás az, hogy épp visszafelé tart a csomag, ha odaér, meg lesz fordítva, és jön másodszor is. :)

  • jansky

    nekem meg 3 órát bírt az aksim most 1 hétig nem néztem rá, összehajtva bekapcsolva úgy lemerült hogy most már el sem kezd tölteni
    0% on áll és not charged és zölt a lámpa a töltőn

    az már kuka?
    cycle count 338

  • GK

    @jansky: Szerintem nem. Hagyd töltőn sokáig (24+ óra). Fel kéne, hogy éledjen.

  • Zsozso

    @jansky: Pont ui jártam én is egy 2,5 éves macbook akksival. Csak épp’ az a fura h. 61 töltési ciklus van benne.
    Felhívtam az Apple 80-as számát, angolul először 18 percig próbáltam meggyőzni a faszit h. ez nem normális dolog. Mert ha egy alapjéban alig használt akksi kezd tönkremenni, akkor előbb csökken az üzemidő, stb.
    Nem pedig azt mondja h. „replace now2, úgyhogy előtte héten még 3-4 órát bírt.
    No mind1, nem cserélik. Felhívtam őket másnap, hátha más ember segítőkészebb. Hát pont kifogtam ua. a faszit:) Emlékezett is rám. A helyzet ua. Csesszem meg h. 2x drágábban vettem notebookot mintha pl Dell lenne.
    Tegnap rendeltem ebay-ről egy utánagyártottat. Ha az „eredeti” apple is rossz v. az ebay eredeti is problémás, akkor bepróbálom ezt. Csak attól félek magyar posta el ne hagyja….

  • Zsozso

    @GK: Melyiktől kínaitól rendelted a problémás akksit?
    Vissza kellett küldened h. visszakapd a pénzed?

  • GK

    Az első akkut nem küldtem vissza a magas postaköltség miatt, a második pedig teljesen jól üzemel azóta is.

  • jansky

    kedves

    GK és Zsozso

    sajnost a 24+ órás töltés nem hozott javulást
    valszeg ennyi volt

    vásárlás lesz itt is

    köszi a szakértői hozzászólásokat

    sziasztok

Trackbacks for this post

  1.   MacBook akku csere | GK blog

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment