Miért gondolják az emberek a Mac-ekről, hogy drágák?

Azért, mert azok. Egy-két jó árú termék van csak az Apple termékpalettáján (pl. aktuálisan a MacBook és a 27″-os iMac), a többi indokolatlanul drága. Elég csak a MacBook Pro-k hazai árazását megnézni:

MacBookPro árazás

Az árak az XMS, a blogposttal egyidejű árazását tükrözik. A többi magyar kereskedőnél is hasonlóak.

Hadd emeljek ki egyetlen dolgot: 13″ helyett 2″-lal (5 centivel) nagyobb képátló: ~60.000 Ft. Lehet röhögni rajtunk.

8 hozzászólás

Submit a Comment
  • Akos

    azert, mert euroban kapjuk meg, amit amcsik dollarban. azert, mert keveset keres a magyar atlag.

  • Tupacko

    Az biztos, hogy hasonló specifikációval lehet olcsóbban, jóóóóóóóóval olcsóbban is venni laptopot, pl. ott van a kipróbált és jól bevált Dell XPS. Ami viszont tény, hogy míg egy PC egy vas, addig a Mac egy komplex és optimálisan megírt szoftvercsomag + vas. Ráadásul, a Windows is simábban fut a Mac-ken, mint normál PCn. Jól össze vannak rakva a kicsikék :)
    És igen, a gond, ahogy Ákos is mondta, hogy az átlag kelet-európai jövedelemi kicsi, nehezebb összehozni egy MacBook-ot.

  • GK

    Yep. Autóból is képes mindegyik A-ból B-be eljuttatni, mégis van, ami 20-szor annyiba kerül, mint a másik, mert egyszerűen jobb. Holott az is csak arra való, hogy elvigyen. Számítógépeknél is ez van. A márkát és a minőséget meg kell fizetni.

  • Attis

    Én nem hiszem, hogy van sokkal olcsóbban márkás laptop. Átnéztem pár bolt kínálatát, és sehol sem láttam Bluetooth, Wifi, DDR3 memória, Intel P8400+ laptopot 300.000 alatt. És akkor még nem került szóba a LED-es kijelző, világító keyb, alu ház stb-stb. Ja, és a magyar árakról meg annyit, hogy ugyanaz most az apple.at áraival átszámolva nem 340.000 hanem 315.000 induló árnak, amiből momentán pl. a pixmaniánál további 9% kedvezmény van, így a vége „csak” kb. 286.000. Persze van laptop 100.000-ért is, ami csak alap officolásra meg netezésre jó, akkor miért is vennénk laptopot? Arra ott vannak a netbookok 60.000-től. Egy szó mint száz, a már vállalható laptopok kategóriájában, ahol az Apple nyomul, az árai igenis versenyképesek.

  • Tupacko

    Vess egy pillantast az uj Dell XPS 16ra … arban valamivel a kissebb MacBook folott van, de aluhazat leszamitva minden parametere erosebb. A kijelzoje is LEDes es gyonyoru, multitouch egerpadja van, stb … A MacBookoknal es egyeb Apple termekeknel is az arkulonbseget a software adja. Ha telepitesz egy hackintosht egy PCre, ugy fog szarnyalni, ahogy mas OS alatt sohasem.

  • Attis

    A Dell XPS laptopok tenyleg jok, bar nem talaltam olyat, ami kifejezetten tetszene. Problema, hogy Vista-val jonnek, OEM-hez meg nincs upgrade. Mondjuk 220 korul egy 13″-as Windows 7-el meg tenyleg versenykepes lehet, de ne feledjuk, hogy a sima macbook is annyi: http://www.pixmania.hu/hu/hu/3031979/art/apple/mc240b-a-macbook-angol-ve.html

    A 16″ (vagy 15″) laptop meg mas vilag, tobben mondtak, hogy nem vennenek akkorat. A Hackintosht meg nem hiszem, hogy az Apple elmennyel fair dolog osszehasonlitgatni. Nekem nem er meg annyit az egesz hogy par Ft miatt idegeskednem kelljen minden software updatenel. Ha valaki ra van szorulva, persze muszaj szivnia vele, en inkabb csak siman nem veszek laptopot amig ilyen csoro vagyok :).

  • Tupacko

    Nem azt mondtam, hogy hackkelt Macet kell telepiteni. Csupan azert emlitettem, hogy szemleltessem mennyire szamit a software is! A 13″ meg nagyon keves grafikazni es/vagy programozni.

  • GK

    A 13″ egyetlen dologhoz jó: utazás alatti filmnézéshez. :D Minden máshoz külső monitor szükséges. :P

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment