iPhone 4

iPhone 4Az Apple bemutatta a negyedik generációs iPhone-ját. Nem írom le, mit tud, mert azt mindenki el tudja olvasni a remekül sikerült termék oldalon. Két dolgot szeretnék csak kiemelni, és hangsúlyoznám, hogy ezeknek hatalmas jelentőssége van:

 1. iAd. Steve nem véletlenül nyomatta vagy 20 percen keresztül az Apple saját reklámozási programjának promóját. 8 hónapon belül a mobil hirdetési piac felét meg akarják szerezni, és erre minden esélyük meg is van. Én mondom nektek, 2 év múlva már annyi pénzt fog ez hozni nekik, mint ma a Mac-ek. A mobil hirdetési piacban mindenki tudja, hogy van pénz, de 5 éve sikertelenül próbálják kiaknázni. Az Apple sikerre viheti a dolgot.
 2. Video telefonálás. Az emberiség régi álma, hogy a távolság ne legyen akadály két ember beszélgetésében, és a videó ehhez az utolsó előtti lépcsőfok. (Az utolsó a 3D lesz.) Fel fogja-e váltani a hangbeszélgetést? Nem, soha! Viszont végtelen olyan szituáció van, amikor meg akarsz valamit mutatni a partnerednek, vagy szeretnéd őt látni. Na, akkor örülni fogsz, hogy van. Nem megy 3G-n? Majd fog. Persze, tudom, már 4 éve is lehetett video telefonálni a 3G hálózaton a drágább Sony-Ericsson-okkal. Viszont ez lesz az első olyan telefon, ami ezt a széles tömegek számára elérhetővé teszi, mert nem 3-4 pacával tudsz csak beszélgetni percenként 300 Ft-ért, hanem igazi videó képet tudsz nézni nagy kijelzőn. Az Apple fogja eladni a video telefonálást, akárki akármit mond.
Video telefonálás

Ez lett volna a video telefonálás? Nem hinném.

10 hozzászólás

Submit a Comment
 • Ali Márton

  A hirdetésben egyetértek veled, de a video telefonálást majd meglátjuk. Az mms se terjedt el széles körben, igazán nincs rá szükség. Szerintem a videotelefonálást sem jól kihasználni _mobilon_. Bár el tudok képzelni élethelyzetet, amikor használnám, de szükségét nem érzem.

 • ScoTTThun

  Az iAd akár a szifon halála/hanyatlása is lehet, mivel a fejlesztők akár a reklámbevételre is hajthatnak, az azonnali és egyszeri bevétel helyett. Ennek az eredménye lehet egy rakás ingyenes program, túl sok reklámmal és kevesebb, de drága program reklámok nélkül. A felhasználói élményt biztosan nem emeli a iAd és ez ROSSZ. Meglátjuk hogyan valósul meg, amikor több ezer alkalmazás fogja már használni.

  Mindenképpen iszonyatos mennyiségű pénzt fog termelni egy darabig, ami az Apple-nek már nem segít, sokkal inkább célkeresztbe állíthatja.

 • GK

  Az MMS-sel nem az volt a baj, hogy az emberek nem akarnak egymásnak képeket, meg miegyebet küldeni. Az MMS-sel nem is a technológia volt a baj (tar-olt XML és JPEG, stb, teljesen moduláris, standard formátumok, stb.). Az MMS-sel az volt a baj, hogy nem volt normális implementációja. Mivel külön be kellett állítani (nagyon sokáig), ezért alig volt valaki, aki fogadni tudta, másrészt túl volt árazva. A slide show készítős jelleg túlontúl komplikálttá is tette. Ha nem így valósították volna meg, akkor sikeres lehetett volna.

 • GK

  @ScoTThun: ebben teljesen igazad van. Én sem várom felhasználóként annyira, viszont fejlesztői szemmel nézve már egész más a helyzet. Meglátjuk.

 • Ali Márton

  Az MMS szélsőséges példa volt, akkor már inkább az email küldés jött volna jól. A túlárazásról meg ne is beszéljünk. Mikor realizálódtak az árak, akkor is kb 5x annyi volt, mint egy SMS.

  A szabvány meg mindenhol fontos. Emlékszem arra, hogy egyik Nokiáról másikra (azonos év, hasonló modell) nem tudta az ember elküldeni az MMS-t vagy a másik nem tudta fogadni :)

 • Aadaam

  Ugyanerre a funkcionalitasra kozolted, kinek kell, amikor az SE 880-as tudta, az iPhone meg nem. Ne erdekeljen :)

 • Akos

  Fel fogja-e váltani a hangbeszélgetést? Nem, soha! — igy van

 • Akos

  GK: el nem tudod kepzelni hany hulye fogja megvenni az uj iPhone-t (vagy fog valtani, akar egy 3GS-rol) a jobb kamera miatt, video miatt es a video calling miatt. Velemenyem szerint ezeket a funkciokat durvan 2-3 hetig fogjak hasznalni, mert ujdonsag, utana pedig nem. De lenyeg, hogy el lesz adva ezzel jol.

 • GK

  Azért ne felejtsük el a dupla felbontású kijelzőt és a jócskán gyorsabb procit sem!

 • Akos

  na leleptel pont msn-rol mikor irtam volna :) igen a cpu meg a kijelzo is (huhh a kijelzot atraknam a 3GS-embe szivesen) nyilvan szamit. de en azokra ertettem, akik annyira nem ertenek hozza, szal a mezei telefontulajra.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment