Facebook Messenger

Nagy örömömre szolgál, hogy barátaim szép lassan a megbízhatatlan, használhatatlan és rosszul működő MSN-ről szép lassan Facebook chatre migrálnak. A Facebook saját kliense ezzel ellentétben a Jabber protokollra épít, ami jelenleg az egyik legmodernebb, legjobb, nyílt chat protokollnak számít.

Sokan viszont nem tudják, hogy a Facebook chatet nem csak a weboldalon lehet használni, hanem létezik hozzá dedikált alkalmazás is. Miért jobb saját programból chatelni? Rengeteg előnye van:

  • nem kell hozzá böngésző, akkor is online-ok maradhatunk, ha kilépünk belőle
  • nem kell ablakon belüli ablakokkal vacakolnunk
  • kis felugró buborékban láthatjuk, ha valaki ír, nem a böngésző fog villogni
  • nem tereli el a figyelmünket a facebook üzenőfala folyamatosan
  • nem foglal annyi helyet a monitoron

Windows

Windowsra most jött ki hivatalosan az eddig beta stádiumban működött kliens, innen tudjátok letölteni.

Más rendszerek

A Jabber (XMPP) alapoknak hála a Facebook chat szinte bármilyen mai chat programban beállítható, és ehhez segítséget is nyújt a Facebook. Én Mac-en az Adiumot ajánlom erre a célra, de aki gondolja, a rendszer részét képező iChat-be is be tudja állítani.

Mobil

A Facebook chat másik hatalmas előnye, hogy remek mobil támogatással rendelkezik. Ha felrakod az okostelefon kliensüket, akkor nem maradsz le semmiről. Ráadásul – az általam ismert chat szolgáltatások közül elsőként – képes arra, hogy átvegye egyik eszközről a másikra a folyó beszélgetést: ha pl. valaki ír, akkor minden kliens (pl. a web, az előbb említett IM program, valamint a mobilom) mind egyszerre jelez, majd ha egyiken válaszolsz, akkor a többi nem fog pittyegni feleslegesen minden üzenetnél. Könnyedén folytathatod a beszélgetést másik programban/eszközön, ha kedved úgy tartja, a Facebook meg fogja oldani, hogy jó helyre érkezzenek meg az üzenetek.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment