Mindennapi usability

Olvassuk el figyelmesen a mosógépünk kézikönyvéből vett alábbi két oldalt!

Vegyük csak sorba, milyen problémák is vannak ezzel:

 • az első oldalon található nevek a mosógépen eleve sehol sem szerepelnek, ott kizárólag ikonok találhatóak, amikből 3-4-et tudtam megfeleltetni feliratnak. A többit tippelem
 • miért szerepel a hőmérséklet két külön oszlopban is?
 • az első oldalon szereplő leírásban a csillag helyén téglalap volt. A csillagot én rajzoltam oda
 • a mosószer-adagoló jelöléseit mindenki érti? Kör: lágyítót lehet, csillag: mosószert kell, X: mosószert nem szabad. Tehát a csillag ellentéte a kör? Ugye logikus?
 • a jelmagyarázatot miért egész mondatokból kell kihámoznom minden egyes alkalommal? (Mert bizony meg kell néznem minden alkalommal!)
 • G: Mosószer-adagoló fiók. Miért, az Isten szerelmére, miért van 2, 3, 1 sorrendben számozva ez a három rekesz?! Nem elég, hogy kibogozom az előző oldalról, hogy „X * o” kell nekem, ami „nem mosószer, mosószer, lágyító”, igazából az „mosószer, lágyító, nem mosószer”?? Miért? Miért nem lehetett megcserélni az oszlopokat vagy a számozást?

Ez a leírást szemmel láthatóan nem embereknek írták. Pedig rettenetesen kis energiabefektetéssel teljesen egyértelművé lehetne tenni. Elég lenne pár épkézláb ikon, és egy jó adagoló sorrend… Gondolkodjatok el ezen!

6 hozzászólás

Submit a Comment
 • Aadaam

  Egyre fogod beallitani, es azt fogod hasznalni egesz eletedben. En peldaul az enyemen a 4-es programot hasznalom, mar az elozo gazdaja is csak ennyit tudott rola :)

  Amugy a szokasos Norman-konyvon kivul (Design Of Everyday Things), ikonologiaba, meg egyaltalan usability-ben uj kedvencem: http://www.interaction-design.org/encyclopedia/semiotics_and_human-computer_interaction.html

  (Meg nem tudom, jo-e, azt tudom, hogy hatalmas tudasanyag, valami csak van benne jo is… :)

 • Janó

  Nalam a szempontok között szerepelt az is hogy a jobban érthető ui-jal rendelkező gépek közül válasszak, hogy kevésbé idegesitsen szakmai szemmel :)

  A 231 sorrendnél legalább felfedezhető, hogy próbáltak a tipikus felhasználásra gondolni és hátra tették a jellemzően ritkán használt előmosást, így talán csökkentve a hibalehetőségett. Nem legjobb megoldás de mutat valamit.

 • lipilee

  give it to your mom, she knows what to do with it

 • Pálesz

  Egyetértek Aadaam-al. Nalam ez igy nez ki:

  def mosas(hofok) {
  call program1(hofok, centrifuga = 90%);
  }

  A feladatod annyi, hogy ki kell választani a legáltalánosabban használható programot :)

 • GK

  Jaja, én is úgy csinálom :D Csak az a vicces, hogy egy ilyen egyszerű dolgot, mint ez a leírás, is hogy el lehet rontani.

 • hron84

  Nekem egyszer anyam osszerakta, hogy melyik program mire valo, es mibe mi kell, aztan ez a papir szepen elveszett. Azota 3 v 4 programot hasznalok osszesen (13 v 14-et tud a mosogep – eleve minek ennyi?), szerencsere a piktogrammok a gepen es az adagolokon legalabb stimmelnek, bar erdekes modon azon, amit hypozasra hasznalok, oblito ikon van… Viszont nem tudom, hogy oktatnek barkit is a hasznalatara.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment