Direkt égeti magát a Palm?

A tegnapi nap vicce után következzen a mai napé: A Palm nyár elején bejelentett „forradalmi”, „új termékkategórát teremtő” terméke, a Foleo a mai nap során még kiadása előtt nyugdíjazásra került. Igazából az esetben az egyetlen meglepő dolog, hogy egyáltalán eszükbe jutott kitalálni az egész Foleo-dolgot.


Palm Foleo

Mert mi is tulajdonképpen a Foleo? „Mobil társ” (mobil: itt: Treo) a hivatalos szlogen szerint. Lehet vele e-mail-t küldeni/fogadni, webezgetni kicsit és még talán egy-két más dologra is jó lett volna, de bármely értelmes emberben még ezek elolvasása közben felmerül a kérdés, hogy „mi a fenének?”, hiszen ugyanezekre jó maga a PDA is, ha már mobil eszközzel akarunk ilyen feladatokat csinálni. Ha meg nem elég a PDA igényeinknek, akkor ott a laptop, erre találták ki: lehet hurcolászni és remekül futnak rajta „programok” is. Mint például az e-mail kliens és a web böngésző. Azt meg ugye mondanom sem kell, hogy egy deriváns linux mobil platformra írt szövegszerkesztő és mondjuk egy Microsoft Office Word 2007 közt mekkora minőségbeli különbség van, elég mondjuk azt nézni, hogy a Word 2007 kompatibilis saját magával (khm, többnyire), a linux ware meg nem annyira. :) Jó, mondhatnánk, a laptop nehéz és hamar lemerül, azon kívül lassan indul, meg minden. Igaz, viszont nemigen hiszem hogy a Foleo sokkal könnyebb lett volna (1 kiló körüli tömegre emlékszem), a méretei pedig egyértelműen nem a „zsebrevágható” kategóriába pozícionálták. GSM, 3G, stb kapcsolata ráadásul nem is lett volna, mivel úgy gondolták, hogy vegyek százezerért egy Treo-t, aztán hozzá egy ilyen értelmetlen valamit még kétszer annyiért, és a Treo-n kereszül netezzek a „valamivel”. Egyszerűen akárhonnan nézem, nem látom értelmét. Nem jó semmire, de legfőképpen nincs szükség rá.

Azt hiszem, erre jöttek rá Ed Colligan-ék is a Palm Inc-nél, bár fő okként azt említik, hogy nem tartják célszerűnek a PalmOS Garnet, Windows Mobile és a leendő linux alapú PalmOS-szerűségük mellett ezt a linux alapú értelmetlenséget is támogaztni, inkább egy platformra (azaz vindózzal kettőre) koncentrálnak. Ez logikus, és végre értelmes lépés (de miért kellett akkor ezt az egészet kitalálni??).

Ennyit a Foleo-ról, ami sokkal inkább foglalkoztat a Palm-al kapcsolatban, az az, hogy miért nem képesek úgy csinálni a dolgokat, mint régen, még a Tungsten T3 idejében? Akkoriban még nyálcsorgatva várták az emberek, hogy megjelenjen egy új Palm modell, és kategóriájában biztos, hogy nyerő gépet hozott ki a cég. Én továbbra is úgy tartom, hogy a Tungsten T3 a Palm csúcsmodellje, se előtte, se utána nem csináltak ilyen jó gépet. A T3 után kezdődött a hanyatlás.

Akkoriban tisztán látszott a termékskálájukon az átgondoltság: Volt egy üzleti csúcsmodell kategória, a Tungsten sorozat, volt egy otthoni kategória a Zire nagyobb sorszámú modelleiből, voltak az olcsó, szinte már „eldobható” Zire/Tungsten E modellek, és akkoriban vásárolták vissza a Treo-kat, úgyhogy volt egy félig-meddig saját, de közös ősöktől származó Treo családjuk. Mindenki megtalálhatta a neki tetsző modelleket. A Palm up-to-date volt, amint kijött egy új technológia, ők elkezdték támogatni (IrDA, BlueTooth).

Tungsten T3

Most mi a helyzet? Van a Treo, és ennyi. Egyfajta Treo van, leszámítva az említésre sem méltó vindózos (khm, hadd ne illessem jelzővel) „okos” telefonokat. A Tungsten család a TX óta nem volt frissítve, ami pedig idestova 2 éves lesz hamarosan. Zire, E modell sehol. Ez még nem is lenne gond, mert én is úgy látom, hogy az okostelefonokban, ill. pontosabban a telefonmodullal rendelkező PDA-kban van a jövő, de az Isten szerelmére, miért butább egy Treo, mint a T3-mam? Elég csak ránézni: 320×320 pixeles kijelzője van, pedig egy remek, szétcsúsztatható megoldással a T3-mamba 320×480-as display is belefért. (A vindózos Treo-k 240×240-jét meg inkább hagyjuk.) Ez manapság semmire sem elég! A Sony-Ericsson K800i-m negyedakkora kijelzője is 240×320 pixeles már! A legidegesítőbb azonban az a dologban, amit csak a hozzám hasonló, manapság már „oldschool”-nak nevezhető Tungsten T3/T5/TX felhasználók érezhetnek: manapság már nincs program ezekre a fejlettebb gépekre, a kijövő új cuccok csak a Treo-k gagyi képernyőit támogatják! Ezen nagyon fel tudom húzni az agyamat… Vagy vegyük a már említett Tungsten X-et: elvileg a T3 második utódja lenne (a T5 után, T4 meg nem volt, a pletyka szerint jogi okokból), de hiányzik belőle a mikrofon, sokkal szarabb a hangja (súg a hangkimenet!), nem összecsúsztatható és lespórolták belőle a státuszjelző LED-et és a vibramotort is. Ja, és kisebb a dinamikus memóriája, ami azt eredményezi, hogy elég körülményes a RAM-igényesebb stuffok futtatása rajta. Két pozitívumként a jobb akksit és a WiFi-t tudnám csak említeni (nem, nem kiemelni, említeni).

És akkor eddig még csak arról beszéltünk, hogy a Palm saját magához képest kezd lemaradni. Sajnos a nagyobb gond inkább az, hogy a piachoz képest évekkel el van maradva. A teljes portfóliójukról két modellben van WiFi, a PalmOS Garnet pedig megrekedt a kétezres évek elejének szintjén. 3G? Sehol. Megapixeles kamerák? Minek? Ez még nem is lenne gond, de elveszett az, ami a Palmot anno naggyá tette: az ötletek. Az, hogy újraértelmezték a számítástechnikát, és kitalálták, hogy hogy kell kinéznie egy PDA-nak. Ők jöttek rá, hogy más szemléletmód kell hozzá, mint egy asztali rendszerhez, és ez az, amiért a Windows Mobile a mai napig is egy nagy szar. Az ő művük volt az első használható PIM csomag (naptár, címtár, jegyzettömb, teendőlista), a képernyő forgatás, a kézírás-felismerés (jó, volt előtte Newton is, de az sosem volt sikeres), a státuszsor, az eltüntethető író-mező, meg még egy csomó dolog. Semmi komoly fejlesztés nem történt a PalmOS-en a T3 óta. Gyakorlatilag annyi a Hires+-nak (320×480), a Graffitinek, a státusz-sornak meg még pár ötletnek, a Treo megölte őket.

Treo timeline

Elég csak megnézni a konkurenciát: szemet gyönyörködtető, agyonanimált, végletekig egyszerűsített interfésze van az iPhone-nak, szintén agyonanimált, skinnelhető menükkel rendelkeznek a Sony-Ericsson Mobile Platform-os és UIQ3-mas telefonok is. Még a Windows Mobile is kezd úgy kinézni, hogy az ember nem akarja rögtön elhányni magát tőle, mégha azt a legjobb indulattal sem lehetne rámondani, hogy „egyszerű”. (Jól van, feel free to hate me, de én utálom a WM-t. Majd egyszer bővebben is kifejtem, hogy miért.) A Palm meg még mindig ott tart, hogy fehér háttérre nem-antialiasolt, fekete keretes gombokat rajzolgat bitképes fontokkal. Brrr. (Oké szeretem, de ez már csak megszokás, ha ma látnám először, akkor röhögnék rajta.) A Palm-nak komoly fejlesztéseket kell eszközölnie ezen a téren.

PalmOS Cobalt 6.1 1 PalmOS Cobalt 6.1 2

És akkor rá is térhetünk arra, hogy miért nem fogták meg az Isten lábát, amikor lehetőségük adódott rá: A PalmOS 6 ugyanis már 2004-2005 tájékán elkészült, a hírek szerint akár egyből használhatták volna kész termékekben is, tudott mindent, amit a PalmOS 5, kompatiblilis volt vele, viszont messzemenőkig kiterjesztette annak lehetőségeit. A kor színvonalát meghaladta, és AZ volt a helyes út, amit meg kellett volna lépniük. De neeem, a Palm Inc. (vagy akkor épp PalmOne, mert nevet is változtattak ám, amit később meggondoltak, és visszaváltoztattak) maradt a PalmOS 5-nél, a 6-ot meg hagyták elrohadni. Nem jött ki egy készülék sem PalmOS Cobalt-tal. Az ACCESS azóta is fejlesztgeti a linux alapú „következő generációs PalmOS”-t Access Linux Platform néven, de vajon mi a fenének, ha egyszer ott volt a Cobalt is? Azon kívül a napvilágot látott screenshotokról nekem az jön le, hogy a PalmOS egyik vívmányát sem kívánják megtartani, és egy olyan valamit fognak létrehozni, ami max. beállhat a sorba a Sony-Ericsson, a Nokia, a Siemens és a többi gyártó saját mobil OS-ei mögé. Céltalan és felejthető.

Összegezve: a Palmnak alaposan el kéne gondolkodnia, ha még nem jöttek rá, hogy a Treo eladások nem fogják örökké ellátni őket pénzzel. Ki kéne rukkolniuk egy olyan készülékkel, ami leveri az iPhone-t, viszont megtartja a korábbi PalmOS-ek előnyeit. Amúgy komoly esélyekkel pályázhatnának, ha lenne valami kis eszük, mert megvan az az előnyük, hogy egyrészt ismert és elismert márkával rendelkeznek, másrészt az iPhone nem képes programok futtatására (neee, kérem ne nevezzük programnak az ajaxos weboldalakat!). Én megvenném.

(A cikk elérhető az LKA-n is.)

1 Comment

Submit a Comment
  • Piedone

    Hát igen… Nekem is T3-mam van, és nagyon röhögtem, amikor a három évvel későbbi modelleken sem tudtak pl. emulátorokat normálisan futtatni, mert 12 mega dynamic heapje nem volt semminek… Van még hozzá egy wifi kártyám is, ezek után minek cseréljem le? Most sincs jobb… Na jó, az új Nano láttán kicsit csorgott a nyálam, de akkor legfeljebb csak zenét nem hallgatnék a Palmon (viszont a nagy kijelzője miatt a South Park epizódok megnézésére megintcsak az a jobb :-)).

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment