Leopard csalódások

Félreértés ne essen: a Leopard szép és jó, még mindig tetszik, és nem cserélném vissza Tiger-re, de sajnos vannak komoly bugjai és nagy hiányosságai. Amire a héten jöttem rá:

  • A TimeMachine aljas egy dolog. Értem ez alatt, hogy leszedtem havernak kiírni dual layer DVD-re 2 db 8 gigás mkv-t, odadobtam a Desktopra – hova máshova? -, erre az aljas TimeMachine fogta magát, és lebackupolta mind a 16 gigát. Ez még nem is lenne gond, mert elvégre – akármilyen aljas is – ez a dolga. Nade a backup könyvtár tartalmát nem lehet módosítani! Nem tudtam kiszedni belőle, úgyhogy átértékelve eddigi életemet mély levegőt vettem és kikapcsoltam a fenébe az egészet. Nem kell nekem ilyen. Majd máskor, máshogy.
  • A partíció átméretezés szar. Mert ugye Disk Utility elvileg tud ilyet, csak hát nem működik. Egy 320-as 1 partíciós GUID táblás HFS+ vinyót akartam kisebbre húzni, hogy egy új, 20 gigás partíciót mellé tudjak tenni. Volt a vinyón 100+ giga szabad hely, szóval szépen engedte is a dolgot, ki is írta, hogy az adataim nem fognak sérülni, meg minden. Háromszor próbáltam, és mind a három alkalommal gyönyörű kernelpánikos fagyás lett a vége az átméretezésnek. Az adataim látszólag érintetlenek, de azért egy Repair-t kellet nyomni a partícióra. A dolog érdekessége, hogy direkt bebootoltam a Leopard DVD-ről is, és onnan is megpróbáltam, és máskor, de úgy is ugyanúgy meghalt benne. :(
  • Az Intel GMA950 nem bírja. 1280×800 belső monitor + 1280×1024 külső meg négy Space – na ez már sok szegénynek. Szaggat a Spaces, főleg ha sok ablak, vagy pl. Preview van nyitva. Sok ablaknál már képes az Exposé is(!) beszaggatni, ami viszont eddig ugyan nem 30 fps-sel, de 8-10-zel azért masszívan ment. Hozzá kell persze tennem, hogy ha nincs rádugva külső monitor a gépre, akkor megy kultúráltan.
  • Riceg a dock. Ha rányomok egy programra a dockon elindítás gyanánt, akkor látszik, hogy szenved az animálással. Riceg az első pattanás, olyan érzése van tőle az embernek, mintha ez valami irtó megerőltető lenne a gép számára.

Hogy valami pozitívumot is írjak:

  • Többet bír az akksi! Úgy vettem észre, hogy egy fél-háromnegyed órával többet bír az akksi Leóval, mint Tigerrel. :) 4:30-at simán megy a gépem kikapcsolt WiFi-vel, felére húzott fényerővel.

8 hozzászólás

Submit a Comment
  • audiophil

    én nem használom a time machine-t, de szerintem, ha csinálnál egy könyvtárat az ilyen ideiglenes file-oknak és arra a könyvtárra kizárnád a time machine-t, akkor probléma megoldva, esetleg csinálhatnád ezt a desktop folderrel is.

    az én macbook pro-m aksija nem bír többet, viszont sokkal gyorsabban felébred a sleepből, mint tiger alatt.

  • Ambrus

    TimeMachine – „Nade a backup könyvtár tartalmát nem lehet módosítani! Nem tudtam kiszedni belőle,” kilehet torolni a Backupbol barmit => http://www.hrstyle.info/ideiglenes/tm.png

  • neongod

    Az én iBook G4-em aksija nem bír többet, nem éled fel gyorsabban a sleepből, ellenben még sokkal lassabb a gfx, konkrétan külső monitor nélkül is akad az exposé és a dock, mint az állat :)
    Gondoltam rá, hogy visszaváltok Tigerre, de most, hogy már tudom, hogy a Disc Utility ennyire bugos, nem tudom megpróbáljam -e :)

  • Pálesz

    A partíció átméretezése előtt rá kell ereszteni egy defragot, pl iDefrag. Marha sokáig tart, de utána már gyorsan át fogja tudni méretezni (legalábbis Bootcamp-nél nekem ez kellett a megoldáshoz).

  • gaba

    1. Ki lehet törölni a Time Machine által backupolt fájlokat, bemész a csillagok közé, ráállsz az X fájlra, majd az action menüből (fogaskerekes) kiválasztod, hogy „Delete all backups of X”. Elég hasznos funkció.

  • GK

    @gaba: VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Köszönöm!!! :D

  • jan_os

    Hali,

    a következő kérdésem lenne megvettem az első mac-emet G4 1,42 ghz 1 giga ram.. van hozzá egy tiger de ezt annyira nem szeressük, már szereztem leopárdot is tervezm az installálását. A kérdésem a következő lenne, most a max képernyő felbontás 1024×768 ami elég kis gagyi, vajon ha felteszem a leo-t akkor azzal vajon tud nagyobbat is? a videokártya: ATI MOb Radeon 9550 32MB
    Köszi

  • GK

    @jan_os: Tömören: Tiger rulez, szokd meg, tök jó az, és nem, nem fog tudni nagyobb felbontásokat.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment