WWDC előrejelzések

Tudom, kicsit korán van még ehhez, viszont szeretném leírni, hogy én most mire számítok a Június 9-edikei WWDC konferencián szokásos Apple termékbemutatókkal kapcsolatban, tudjátok, csak hogy én azt mondhassam, hogy „én már egy hónapja megmondtam, látjátok?”.

Természetesen biztos lesz egy sor ömlengés az iTunes Store sikereiről, az iPhone eladásokról, aztán bejelentik, hogy lepaktáltak az HBO-val is, meg még pár magyar ember számára teljesen érdektelen önfényesítést tol Steve bácsi az arcunkba jól szép kis Keynote-os diagrammokkal alátámasztva.

Mac bejelentések annyira nem foglalkoztatnak, talán végre kijön valami újradesign-olt MacBook, aminek ideje lesz, mert már évek óta semmit nem gyúrtak ezen a vonalon, csak a procik órajele kúszott szép lassan felfelé. (Mondjuk ez nem feltétlenül baj, mert most nincs mire nyálat csorgatni → elégedett vagyok a jelenlegi MacBook-ommal.)

Ami viszont érdekel: az új iPhone. Nem azért, mert a jelenlegi rossz, hanem mert kíváncsi vagyok, milyen irányba akarnak tovább haladni. Amit én jósolok:

  • 3G, természetesen. Ebből azt mondják, hogy valami jobbfajta, akár 42Mbit letöltési sebsségre is képes modult fog kapni.
  • Az UMTS-t kihasználandó videótelefonálási képesség, előlapi kamerával (iSight természetesen), mindennel. Szerintem ez lesz az Apple egyik fő durranása és talán sikerül nekik végre elterjeszteni a videótelefonálást, amihez ugye minden készen áll évek óta, kivéve az igényt. :) Ha igazán nagyot akarnak lépni, akkor lehetővé teszik valami gatway-eken keresztül az iChat-es kontaktok felhívását, illetve a gépről iChat-ből az iPhone felhívását. (Ez persze rengeteg kérdést felvet, de nem megvalósíthatatlan feladat.) Én ennek örülnék a legjobban.
  • Jobb kamera.
  • Hagyományos eladási modell. Előfizuval, országonként több szolgáltatónál + kártyafüggetlenül, és nem kapnak érte pénzt. (Legalábbis annyit, amennyit most.)
  • 3rd party appok. Ez már biztos, úgyhogy inkább azt jegyezném meg hozzá, hogy szerintem dögivel jönnek végre az igényes 3rd party iPhone app-ok.
  • A telefon kinézetre és software-re nem sokban fog különbözni a jelenlegi modelltől. Több színben kapható lesz.
  • Lesz GPS-es és GPS nélküli modell. Előbbi valószínű aranyáron, utóbbi pedig kb mint a mostani. Lehet, hogy a videótelefonálási képesség is csak a nagyobb modellbe kerül bele.
  • iChat szöveges chat támogatás?
  • UPDATE: Normális Bluetooth támogatás. OBEX küldés/fogadás, A2DP, stb. Ez szerintem időhiány miatt maradt ki az 1.x software-ekből.

Június 9-én meglátjuk mennyire lett igazam. :)

8 hozzászólás

Submit a Comment
  • szilveszter

    a videótelefonálás érdekes ötletnek tűnik, kíváncsi vagyok, hogy ebből lesz-e valami. a többi elég sanszos (gps-ben nem vagyok annyira biztos).

  • neongod

    „talán sikerül nekik végre elterjeszteni a videótelefonálást, amihez ugye minden készen áll évek óta, kivéve az igényt. :)”

    Ezzel van nekem gondom, az igénygenerálással. Ha nincs rá igény, akkor hagyjuk a francba. Olyat kell csinálni, amire igény van. És azt jól. Tipikus példája ennek az MMS. A mai napig alig használja valaki, pedig már hosszú évek óta elérhető. Hiába pumpáltak milliárdokat a népszerűsítésére. Egy pár yuppin kívül senki se használja, mert nincs rá igény. Szerintem ugyan ilyen sors vár a mobiltv-re és a videotelefonálára is. Főleg, hogy ezek a szolgáltatások mind „prémiumként” vannak jelen a piacon. Ezeknek a dolgoknak szerintem csak akkor van esélyük, ha alapértelmezetté válnak. Pl. videohívás lenne a default, alapáras hívás áron. És nem kell külön szívni a konfigurálással meg előfizetéssel rá (mint pl. MMS esetén).

  • GK

    @neongod: Először azt mondod, hogy nincs rá igény, aztán azt, hogy lenne, csak mivel „prémium szolgáltatások”, drágák.

    Az MMS szerintem egy elcseszett koncepció, az emberek képeket, zenéket akarnak megosztani egymással, és nem mini powerpoint prezentációkat akarnak készíteni, amibe csak meghatározott méretű képeket pakolhatnak és amiket 10 percekig lehet szerkesztgetni, a címzett meg úgysem kapja meg, mivel nincsen beállítva MMS fogadásra a telefonja. És még ha lenne sem lenne értelme, mert nem lehet belenagyítani a képekbe, úgyhogy a kis kijelzőn semmi sem látszik.

    A videótelefonálás más tészta. Nyilván egyáltalán nem a hagyományos telefonálás kiváltására való (ahogyan az Interneten is látszik, hogy a szöveges chat nagyonis megmaradt az ingyenes Skype és MSN video/audio szolgáltatások mellett), viszont szerintem van egy alapvető igény arra bizonyos szituációkban, hogy lássuk a másik fél arcát, vagy azt, amit mutatni akar nekünk. Miért nem használják mégis? Mert egyrészt most terjednek el hozzá az eszközök, most építik ki a hálózatot alá, másrészt pedig az él a köztudatban, hogy drága. (Ld. a másik postom, amiből kiderül, hogy a Pannonnál pl. 75 Ft, ami annyira nem is sok.)

    Szerintem a videótelefonálás – ha sikerül végre rájönniük, hogy tényleg, ahogy mondod, alapszolgáltatás kell hogy legyen – hamarosan be fog épülni a mindennapjainkba, és én azt tippelem, hogy 5 év múlva a hívások 5-8%-a képet is fog közvetíteni. (Sz’tem jelenleg 0.5% körül lehet ez a szám.)

    Véleményem szerint a nyerő stratégia ehhez:
    1. A felhasználói bázis növelése (low-cost telefonokba UMTS+frontside kamera + kompatíbilitás az eleve nagy számú videótelefonálásra képes számítógéppel)
    2. Az árak csökkentése (ha ugyanannyiba kerülne a videóhívás, mint a hanghívás, Te nem használnád?)

    A zero conf pedig már most megvan szerencsére.

  • neongod

    @neongod: Először azt mondod, hogy nincs rá igény, aztán azt, hogy lenne, csak mivel “prémium szolgáltatások”, drágák.

    Nem azt mondom, hogy lenne rá igény, hanem hogy csak úgy generálható az igény, ha alapszolgáltatássá teszik. Ellenkező esetben (ha prémium marad) az MMS sorsára jut.
    Ha 10 Ft egy hanghívás és 10 Ft egy video+hang hívás, akkor egyértelmű melyiket fogják választani az emberek (főleg ha az a default action is a telefonban).
    Az meg teljesen más tészta, hogy van -e rá igény valójában. Ha tényleg lenne, akkor már prémiumként is szépen terjedne, majd lassan az igény kényszerítené ki, hogy alappá váljon. Szerintem nem ez utóbbi a helyzet.

  • GK

    @neongod: Uhum. Szerintem mondjuk nem így van, én úgy látom, hogy az igény alapvetően nem függ a kínálattól. Szerintem ha ingyen nyomnák itthon a mobil TV-t, akkorsem kéne senkinek. Nincs rá igény. Én viszont videótelefonálnék, csak nincs kit felhívni. (Ok, meg most nincs is mivel.)

  • Stephen Colbertné

    Úgy tűnik, hogy a 9 jóslatod közül csak 2 jött be (apps, kinézet). Nekem a meg nem valósultak közül a Bluetooth hiányzik a legjobban. iPhone 1.0 tulajdonosok megérdemeltek volna egy BT GPS támogatást. De azért nem kaptak, mert ez még jobban eltörpítette volna a 2G és a 3G iPhone közötti különbségeket…

  • GK

    A BT GPS az egy olyan dolog, ami nyilván nem érné meg az Apple-nek, ellenben pl. az OBEX-szel (fileküldés/fogadás), ami annyira alap kéne, hogy legyen, hogy fáj rágondolni, hogy nincs az iPhone-omban.

Trackbacks for this post

  1.   WWDC értékelés | GK blog

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment