iPhoto ’09 tapasztalatok

Az Apple sajnos megint egy kettős lépést tett: Az új iPhoto-ra már egy hónapja folyik a nyálam, annyira tökjó új fícsöröket pakoltak bele, viszont most, hogy fél hete folyamatosan nyomkodom, az a tapasztalatom, hogy bár minden reklámszövegük igaz, az új iPhoto egy erősen bétás állapotban lévő befejezetlen program.

iPhoto - Faces, PlacesAz Apple a Január 6-odikai MacWorld-ön mutatta be az új iLife-ot, amiből engem közvetlenül csak az iPhoto érint, mert GarageBand-et és iWeb-et egyáltalán nem, iMovie-t pedig csak alkalmanként használok. Az új képkezelő két olyan újítást is fel tud mutatni, amire egyből azt mondtam, hogy nekem találták ki: a Faces-t és a Places-t.

Places

Manapság egyre több a GPS vevővel ellátott fényképezőgép, ami fényképezéskor a készítés pontos helyét is elmenti a kép metaadatai közé. A Places pont ezt használja ki, hogy a már sok webes szolgáltatásban látott térképes megjelenítést integrálja az iPhoto-ba. Mennyire jó is megnézni egy nyaralás után a térképen hely szerint a fotókat, vagy mennyivel könnyebben előkereshetőek mondjuk az SCH-ban készült képeim térkép alapján, nem? Az iPhone-om (bár 2G-s) már képes koordinátát menteni a képekbe, így eleve volt pár geotaggelt fotóm. Azonban az első dolog, ami feltűnt: az iPhone 2.0 előtti szoftvere szarul mentette el a koordinátákat, pontosabban a Kelet-Nyugati irány fel van cserélve, így az Atlanti óceán közepén díszelegnek a képeim. Remek. Változtatásra persze csak egyenként, kézzel van lehetőség.

picture-2

Persze a nem geotaggelt fotóknál kézzel be lehet jelölni a készítésük helyét, amivel nincs is gondom, mert jó móka a régi emlékeket feleleveníteni, és egyszer egy napot én szívesen rászánok arra, hogy 1-2 kattintással elmentsem, mi hol készült. Ezt elméletben támogatná is az iPhoto, mert a workflow gyorsnak és egyszerűnek ígérkezik: katt az esemény alján a kis info jelre, erre feljön az esemény info panele, ahol az eddig beírt és a nagyobb, ismertebb helyeket tartalmazó adatbázisok alapján automatikus kiegészítéssel ellátott szövegmezőbe kezdhetjük el gépelni a helyet.

iPhoto - geotag

Ellenben úgy tűnik, hogy valahogy nincs teljesen átgondolva az egész: Annak ellenére, hogy Google Maps használt a térkép, nem kapjuk meg a GMaps webes felületén eltárolt helyeinket (nem is kereshetőek!), a térkép lassú, akadozik, wheel-lel nem tudunk nagyítani–kicsinyíteni rajta, nincs utca nézet, és ami a legidegesítőbb: nagyon gyakran bizonyos térképdarabok nem jöttek le nálam. Rendszeresen előfordult, hogy bár az esetek többségében lehet duplakattal ráközelíteni az adott helyre, többször ez nem működött, a térkép alatti +/- gombokat kellett nyomkodni, aminek hatására hol megjavult, hol nem. A program ránkerőlteti, hogy minden helyet, ahová fényképeket akarunk elhelyezni kézzel elmentsünk a kedvenceink közé, amihez szükségszerű egyedi nevet is kitalálni, mert különben lesz 100 „Györ” elnevezésű helyünk, nem lehet csak úgy megmondani, hogy ez vagy az a kép itt van a térképen és kész. Valahogy a flickr képrendezője nekem jobban kézre állt.

iPhoto - New Palce

Az új helyek hozzáadása sem teljesen átgondolt: Miért van például külön kedvencek és kereső fül? A keresés fül miért nem jegyzi meg, hogy hol jártam utoljára, miért kell mindig kézzel beírnom, hogy „Győr”, hogy elinduljak? Amikor egy esemény helyét akarom megmondani, és rányomok az „Add new Place”-re, akkor miért van lehetőségem egyszerre több helyet is megadni, holott úgyis egy fotóhoz egyszerre csak egyet tudok hozzáadni? Jó ötlet, hogy nem csak pontos helyet, hanem egy bizonyos sugarú környezetét is be tudom állítani, de miért nem jelenik ez meg az események (képek) infó ablakában is?

Faces

iPhoto - Faces

Értetlenül állok a Faces előtt. Elméletileg arra lenne jó, hogy megmondja, hogy ki van a képeken egy remek arcfelismerő algoritmus segítségével. Az algoritmussal nincs is baj, ha valakinek az arca szemből látszik a képen (mindegy, hogy sötétben, világosban, takarásban, szemüvegben, vagy éppen más hajjal), akkor azt elég jó hatásfokkal felismeri. Pontosítsunk: első futtatáskor az iPhoto végigmegy az összes képeden (nekem 20.000 db van, ez eltartott egy 5-7 óráig), és megkeresi a képeken az arcokat. (Itt jegyezném meg, hogy nagyon tetszett, hogy a műveletet le lehet pause-zni. Okos.) A művelet eredménye 95%-os, tehát 1-2 olyan képrészletet is bejelöl, ami nem arc, de ez még bőven a hibatűrésem feletti működési eredmény. Ezek után elkezdesz végigmenni a képeiden, és minden számodra fontos emberről keresel 1-2 képet, majd megmondod az iPhoto-nak, hogy ő mondjuk Béla. Az iPhoto pedig folyamatosan építi a bejelölt képekből a kis adatbázisát, ami alapján egyre jobb hatásfokkal tudja megmondani egy képen bejelölt arcról, hogy az Béla-e, valamint ha Bélára kattintasz a Faces szekcióban, akkor a Béláról bejelölt képek után felajánl egy csomó képet, amin szerinte ő van (csökkenő valószínűségi sorrendben). A képek bejelölése piszok egyszerű: egy kattal, vagy Finder-szerű lasszóval egyszerre több képet is elfogadhatunk, illetve két kattal elutasíthatunk. Az iPhoto segít: csak a kérdéses arcot mutatja, nem kell kibogarásznunk, hogy hol áll az illető a képen.

iPhoto - Faces pic

Az értetlenségem ott kezdődik, hogy ez miért nincs semmilyen szinten sem integrálva a rendszerrel? Tiger tájékán az Apple egyik fő vonzereje számomra az integráltság volt. Mára ez mintha eltűnt volna. Mire gondolok? Az emberekről kért info ablakban be lehet írni a valódi nevüket, de még egy szimpla névkiegészítésre sem képes az iPhoto a rendszer címtár alapján! Ott a mező az emberek e-mail címének is (minek?), és azt is kézzel kell beírnom. Mennyire jó lenne, ha az iPhoto-ban egy emberről összeszedett képek az Address Bookban is látszanának, nem? Ilyen nincsen. Még a Spotlight keresésben sem szerepelnek találatként a képek az adott névre keresve! Ezt több, mint szánalmasnak tartom.

A hiányosságok olyan dolgok, amik felett még szemet tud hunyni az ember, együtt lehet élni velük. Amivel viszont már nem lehet, az az, hogy az iPhoto bugos. Fél hete jelölgetem az embereket a képeken, építem az emberekről a profiljukat, hogy minél okosabb legyen a program, minél könnyebben megtalálhassak egy-egy keresett képet, és persze hogy a jövőben minél kevesebb munkával teleírhassa az magától metaadatokkal az újonnan importált fotóimat. Erre ma mit látok? 3-4 (talán több?) emberem eltűnt (!!), több embert az iPhoto valami bug folytán összevont (!!!!). Szóval várhatunk a hibajavításra. De vajon minek adták ki ezt így, ha még nem kész a program?

Az arcfelismerés maga elég jó hatásfokkal dolgozik, mint mondtam, azonban ha kicsit akarnák, még klasszisokkal jobbá tehetnék: hiszen ki lehetne egy csomó mindent használni. Például ha egy eventben egy piros pulcsis embert bejelölünk Gézának, akkor valószínűleg az eventben lévő többi piros pulcsis is ő lesz, és nem Jánoska, aki legutóbb egy 10 évvel korábbi képen fordult elő (és piros pulcsit sem hordott). Szép dolog az is, hogy a szakáll, szemüveg nem okoz gondot a felsimerésnél, azonban ezek azért segíthetnék azt. Ha valakit még sosem jelöltem be szakáll nélkül, akkor azért elég valószínűtlen, hogy egy borotvált ember ő lesz. Mivel van remek hely-információnk, azt is fel lehetne használni a keresés segítésére: hiszen a legtöbb ismerősünk egy bizonyos helyhez köthető. Ezeken kívül rengeteg más metaadat is rendelkezésre áll még: pl. én anno taggeltem a képeim egy részét nevekkel, az is plusz valószínűségként felhasználható lenne, vagy mondjuk a kép, event neve („Anna szülinapja”). Arcok felismertetésénél akkor kapunk javaslatot, ha elég nagy számú jellemzőjében hasonlít a két arc. Ha nem talál nagyon hasonlót, akkor nem ad javaslatot. Ha viszont többet talál, akkor is a legvalószínűbbet kapjuk csak, holott simán felajánlhatna többet is. A hasonlósági keresést ki lehetne terjeszteni arcokról helyekre is, ajánlhatna így helyeket is a rendszer.

Bugok

Sajnos rengeteg buggal találkoztam. Az arcok felismertetése közben a program 5-6 alkalommal is lefagyott. Szerencsére adatom nem veszett el egyik esetben sem (vagy ekkor keveredhettek meg az emberek? Hmmm…). Ma 3-4-szer előfordult az is, hogy egész egyszerűen eltűnt az iPhoto ablaka. Nem tudtam előhozni sehogy, csak kilépéssel és újraindítással. (Ez a bug valhogy összefügghet azzal, hogy animációk lefutása közben váltottam át más programra.) Az iPhoto összességében konzisztensen döglassú, a Faces/Places rész 5-8 sec alatt jön be, tetü a térkép (100 Mbiten is), képek nézegetésénél indokolatlanul sokat reszel, full screenbe többször is fél perces laggal ment ki, szinte semmit sem neveznék gyorsnak benne, bár a legtöbb művelet azért még épphogy tűréshatáron belül van. Egyáltalán nem azonnali a Faces javaslatokat tévő része sem. Izzasztja a videokártyát (a GMA950-et legalábbis), be-bevillannak bithibák képek nagyításánál scrollozáskor, a Core Animation-ös animációk erőteljesen szaggatnak (pl. amikor bezárom egy ember info paneljét).

Rengeteg apró glitch-et tudok mondni a programban, ami csak hanyag programozói/tesztelői tevékenység eredménye:

  • nem lehet le/fel nyilakkal navigálni az automatikus kiegészítés találatai közt a Palces helybeírásnál
  • überbéna Names módban a navigáció (enterrel nevezel el egy embert, tabbal mész a következő arcra, nyilakkal meg a következő képre
  • nincs semmi visszajelzés, hogy még próbálja-e azonosítani az arcokat Names módba lépéskor a program, vagy nem talált senkit a képen
  • überbéna az arcok kijelölése – miért nem húzhatok én téglalapot kézzel, miért kell arrébbtoligálni és átméretezni egy, a kép közepén megjelent téglalapot? Ráadásul utána már át sem lehet méretezni.
  • a kép szélén lévő emberek neve olyan dobozba van kiírva, ami nem az arcra mutat
  • gyakran a nevek eltakarnak másik arcokat, így nem tudom kitölteni őket
  • Names módban mi a fenéért nem lehet nagyítani?
  • Faces nézetben nem lehet a név begépelésével az adott emberhez ugrani
  • egy ember képeinek nézésekor soronként lehet csak görgővel scrollozni („Smooth scroll” bekapcsolva)
  • és még egy csomó ilyen apróság van…

Amit én szeretnék

Nekem az a vágyam, hogy az Events, Photos, Places és Faces csak nézetek legyenek, vagyis pl. ha egy smart foldert nézek, akkor tudjak átkapcsolni ezek közt, és láthassam a folder által kigyűjtött képek helyeit a térképen, vagy hogy milyen eventekben vannak a keresésnek megfelelő fotók. Morbidnak tartom a prgoram jelenlegi filozófiáját. Szép és jó az is, hogy van ez a két új dolog, amivel könnyebben navigálhatunk a képeink közt, de azért ezt a tömérdek metainfót jóval több dologra is lehetne használni. (Pl. ott a bal alsó sarokban felgördülő info cucc, amibe simán ki lehetne írni, hogy ki van egy képen.)

Végül

Égető szükségem van egy olyan programra, mint az iPhoto. Az a baj, hogy az iPhoto – bár egyre jobb és egyre többet tud – ismét elbukott a saját maga elé kitűzött célok elérésében. És ezek a nem teljesített célok (fényképek hatékony kezelése, felhasználó életének megkönnyítése, stb, stb.) egyre csak halmozódnak, mert új ficsőröket implementálni kell, úgyhogy nincs idő a régi hiányosságok befoltozására. A szomorú az, hogy még így is ez a legjobb program, ami erre a feladatra készült.

12 hozzászólás

Submit a Comment
  • BOTICSELLI

    „A szomorú az, hogy még így is ez a legjobb program, ami erre a feladatra készült.”

    Szia!
    Szerintem nem!
    Próbáld ki a google Picasa-ját Mac-re!
    Például kapásból kereshetőek spotlight-ban a képek tag-alapján.
    Érdekes, hogy ezt az Apple nem tudta megoldani az iPhoto-ban, pedig csak annyi kellene hozzá, hogy a tag-eket NE a saját bugyuta iPhoto sidecar-jában tartsa, hanem írja bele magába a képfájlba, az exif adatok közé…
    Marha komplikált nem? :(

    A másik ezer éves gondom az iPhoto-val, hogy nem tud tallózni a Mac mappái között. Ez egy képkezelő programtól NAGYON GÁZ!
    Még a leggagyibb PC-s képkezelő is tudja ezt, alap.

  • BOTICSELLI

    Ui.: vicces, hogy moderálni kell a kommenteket…

    „A kommented moderációra vár.”

  • GK

    Letöltöttem már korábban a Picasa-t, szándékozom barátkozni vele, majd lehet írok véleményt is róla. A kommenteket meg ugyanúgy moderálni kell, mint bármely másik blogon: nem a tartalmuk miatt, hanem a spam ellen, sajnos.

  • neongod

    Na ezért nem szeretem én az ilyen saját db-t építgető programokat (mint iPhoto, iTunes, stb.) napokig építgeted az adatbázist, tag-eled a képeket, zenéket, borítókat meta adatokat, helyinfókat, stb. Aztán egy bug, vagy egy figyelmetlenség miatt megy a levesbe a nagy része. Úgy vettem észre, hogy ezek a felhasználó életét megkönnyítő feature-ök többnyire olyanok, hogy a végén a inkább megkeserítik:)

  • BOTICSELLI

    Sorry GK!
    Nem akartalak megbántani a „moderációval” csak megszoktam, hogy az én blogomban például nem kell moderációs jóváhagyás (mint azt láthattad).
    Egyébként nagyon tetszik ez a fa alapú háttér! :)
    Barátságos…

  • BOTICSELLI

    Szóval, hogy ne legyek teljesen off, visszatérve az iPhoto-ra:

    Nekem alapvetően két problémám van vele.
    1. Nem képes beimportálás nélkül kezelni semmit. :(
    Szerintem ez nagy baj. Vagy eleve az iPhoto saját öntörvényű
    libary-ébe mentesz mindent, és hagyod hogy ő rendezkedjen úgy
    ahogy akar, vagy bepipálod az advenced beálíítások alatt, hogy
    hagyja a fájljaidat az eredeti helyen, de ahhoz, hogy kezelje az új
    képeidet előtte minden esetben importálni kell, különben semmit
    sem lát belőlük.
    Nem értem! nem lett volna nagyon kompokált beépíteni egy
    böngészőt az iphoto-ba. Alap.

    2. Már említettem ezt is. Saját adatbázist tart fent a tag-egnek, ahelyett, hogy egyszerűen a képfájlban tartaná azokat. Így rögtön a spotlight is megtalálná őket… De nem.

    ??????????

    Ha ezeket a hiányosságokat javítaná az Apple, akkor nem is lenne kérdés nálam, hogy az iPhoto-t használjam.
    Addig viszont nálam marad a Picasa….

  • GK

    A saját adatbázis értelme abban rejlik, hogy gyors. Nem kell 1001 fájt átnyálazni ahhoz, hogy az adott esemény dolgait megtaláld. Keresni sem nagyon lehetne egy központi adatbázis nélkül. Importáláskor az iPhoto többek közt kicsinyített képeket gyárt, metaadatbázist épít és ellenőrzi, hogy az adott fotót importáltad-e már korábban. Szerintem ez így teljesen rendjén van. Ami nincs jól az az, hogy maga az implementáció már nem annyira jó, mint kéne lennie, így a program nem túl gyors. Ezen lehetne javítani, de gondolom a jobb mérnökök az Apple-nél az OS X-en dolgoznak. :/

    A képböngészőt meg nem értem minek akarjátok. Ez nem egy képnézegető program, hanem egy fotóalbum. Speciális, célfeladatra készült, és eleve semmi köze a fájlrendszerben tárolt képekhez. (Megjegyzem azok meg teljesen jól kezelhetőek a Finderrel, szóval duplán nem értem.)

    @Neongod: Én is idegenkedtem tőle először Amigás fejjel, de aztán rájön 2 dologra az ember: 1) nagyban meggyorsítja a fájlok kezelését a központi adatbázis (mit gondolsz, miért akarnak SQL alapú fájlrendszert egyre többen?) 2) Minden adat továbbra is elérhető a fájlrendszerből, méghozzá az iTunes és az iPhoto is egy teljesen emberbarát könyvtárszerkezetet tart fenn a számukra. Másolhatsz belőle stb, észre fogják venni a változásokat is.

  • Attis SH

    Ez komoly függőségre vall hogy megvetted az iLife ’09-et. Én is vágyom már az új iPhoto és iMovie programokra, de majd csak a Snow Leoparddal együtt.

    Amúgy meg Boticsellinek igaza van, tökjó lenne Spotlight-al fotókat keresni. Mondjuk nekem sosem hiányzott még, mindig automatikusan indítom az iPhoto-t, ha fényképet keresek, de teszene egy ilyen.

    Neongod: én speciel épp ezért váltottam iTunesra és Picasara még Windows-on, mert bár az én saját struktúrám sokkal jobb volt számomra, mint bármilyen programé, de aztán elfogadtam ezeknek a logikáját és lényegesen kevesebb időt töltök a fájlokkal. Ha meg összeomlik az adatbázis, ott a Time Machine, a Mozy meg a DropBox az inkrementális biztonsági másolataival.

  • GK

    Megvásároltam? :) (Mondjuk egyszer, a géppel együtt, lényegében már igen :) )

    Mivel itt riogatjátok a népeket, azért szeretném leszögezni, hogy se az iTunes, se az iPhoto library nem szokott olyan könnyen tönkremenni, az említett „ember-összevonódás” valószínű valami bétás bug következménye, amit javítanak heteken belül, meg valószínű az is közrejátszott, hogy 25.000 képem van, ami elég sok.

  • ripityom

    Nem értek egyet a szerzővel mindenben, mert az említett hibák nagy részét észre sem vettem. A hiányokat meg szintén nem értem, nem tudok semmiféle célkitűzésről, amit az Apple-nek teljesítenie kellett volna.

  • GK

    Ez küldtem most el a Feedback form-mal az Apple-nek:

    „1) Please include some fix to buggy iPhone pre-2.0 geo location data with inverted East/West coordinate!

    2) Please fix the partially working GMaps! (It sometimes refuses to zoom with doubleclick, sometimes it doesn’t download all the parts of the map, when I drop a pin, it doesn’t retain the last zoom level, it doesn’t scroll with the mouse wheel)

    3) Please make the Info panel’s dropdown menus completly navigateable by keyboard (now only the first item can be selected)!

    4) Please add option to just assign photos to certain map positions without the need of adding the position into ‘My places’!

    5) Please add preference to set your default location! I have to search my town every time I want to assign a new place to my photos.

    6) Faces is DEFINETLY buggy. It had more than 3 times combined some of my contacts into a single Face. Recognitioning that people took me hours, splitting them back to two persons also a lot of time. Extremely annoying.

    7) Increase stability: the program has been crashed 10-15 times while I had recognitioning my faces.

    8) Please improve face recognition: There are lots of different kinds of metadata, like picture location, took time, etc. which can be used for helping in recognition. If I am on a picture which was taken 10:01am, then I may be the person who looks a little bit similar to me (but under the threshold for suggestion) on the picture on 10:02am. It is cool that beards, mustaches and hairs doesn’t matter at recognition, but they also can _help_ it to be more precise.

    9) Adding new faces to pictures is a pain. Let’s look at the current method: 1. You have to click Add face, 2. you have to position the rectangle into place, 3. you have to resize it, 4. you have to reposition it, because you can almost never do it for the first time precisely, 5. you have to enter the name. What I suggest instead: draw a rectangle like in paint programs! 1. click on the Add face button, 2nd from the topleft to the bottomright then 3rd enter name. MUCH faster!

    10) It is good that iPhoto suggests a persons name if the recognition level is over a threshold value. But what about adding multiple suggestions which you can select from?

    11) Please add system integration: I mean names can be associated with Address Book contacts (even emails can be read from there!), and Spotlight search results could include Faces, Places and Events results too!

    12) Faces’ persons info panel animation is extremely slow on my MacBook (C2D 2.0GHz). It tooks 3-10 seconds to flip back when I close it. If I switch program while it closes iPhoto’s window simply disappears. I can bring it back only by restarting it.

    13) Watching photos is SLOW! I couln’t imagine what the program has to store on hard drive for seconds when I go fullscreen editing or simply switching to the next photo. On this machine is should be damn fast!

    14) Please add some feedback for the time when you click Names button on a picture, and it tries to recognize faces. It tooks 3-5 seconds and I often believe that noone is recognized, so I click Add face, but after that it finishes and shows the recognized faces, so my last Add action was useless.

    15) When there are a lot of faces on a picture (e.g. on class photos), faces’ boxes often covers other faces, so I can’t type their name, beacuse I can’t see their face.

    16) Please revise Names in extreme window sizes! I have a dual-head display, and it appears to behave very interesting when I size the window to fit bigger than just one screen. (Boxes are at wrong place, flickers, photo doesn’t appear at all (black), etc.)

    17) Please enable the zoom slide in quick image view mode (which is activated with the spacebar) and Names mode! Zooming is very essential even without gesture support enabled computers!

    18) In Faces, you can scroll the view with the mouse wheel only by lines. It is very annying, because you often lost in scrolling. It is also a very big issue in iTunes’ Applications view.

    19) Only a suggestion: What if „Photos” and „Events” would be only two different kinds of viewing photos like list view and icon view in Finder? I wish I could browse Smart folders or search results in a way where I could simply switch between this two kinds of view.”

  • GK

    Az Apple kiadta a múlt héten a 8.0.2-es frissítést az iPhoto-hoz, ami több bugot is kijavított ezek közül. Konkrétan:

    2) javítva, megy a térkép, marad a zoom, lehet görgővel görgetni

    6) remélhetőleg javítva, legalábbis azóta nem fordult elő

    7) stability azóta rendben van

    11) van végre Adress Book integráció

    12) meggyorsult

    14)-et úgy „workaround-olták”, hogy gyors lett, így nem kell várakozás-jelző :D

    15) javítva, mindig csak az látszik, ami ki is fér, takarás kizárva

    18) javítva

    Szóval összességében elégedett vagyok. Olvasnak bugreportot.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment