Palm Prē

Hihetetlen, de mégis igaz: a Palm feltámadni látszik! Az idei CES-en végre bemutattak egy olyan új készüléket, ami nem a szokványos Treo frissítés 0.01 új ficsőrrel, hanem egy teljesen új kinézetű, és nem utolsósorban teljesen új operációs rendszerrel felszerelt okostelefon. (A PDA termékkategória meghalt, béke poraira!) Az új OS neve Palm WebOS, azért web, mert állítólag HTML+JavaScrip+CSS-ben lehet majd programozni. Nézzétek meg a bemutatót:

Itt van több is.

A Palm legalább két dolgot feltalált: 1) gesztus-felület, amivel vissza lehet lépni, menüt lehet előhívni, stb. 2) kártya-alapú UI. Erről még később kívánok elmélkedni, első ránézésre igen hatékony módszernek tűnik a mobil multitasking kezelésére.

A cucc márcsak azért is komoly iPhone-vetélytársnak ígérkezik, mert a Palmnak az USA-ban igen komoly felhasználói bázisa van, valamint mert ebbe aztán tényleg mindent belepakoltak, amit az Apple kiszórt, hogy úgysem kell a júzereknek (3MP kamera segédfénnyel, menük, copy-paste, MMS, USB Mass Storage támogatás, Bluetooth, A2DP…). Mindegy, mi ennek csak örülünk, elvégre eddig nem volt konkurenciája az iPhone-nak. (Lehet velem vitatkozni a témában, csak nem érdemes.)

Amire nagyon kíváncsi leszek, hogy mennyit tartottak meg a régi PalmOS megoldásaiból, elveiből, ötleteiből. Eddig csak a globális keresés tűnt fel… Legacy support úgy néz ki nincs (vagyis a régi programok nem futtathatóak), viszont érdekesen is néznének ki ezen a felületen… Ha lesz jó migrációs lehetőség a fejlesztőknek, akkor talán nem is olyan nagy baj. Majd meglátjuk.

Amint lesznek komolyabb tesztek visszatértünk a témára.

3 hozzászólás

Submit a Comment
  • Pálesz

    Elég használhatónak tűnik, de ez a HTML, javascript, css ökörség már az apple-nél sem jött be, gondolom itt is megváltoztatják a nézetüket a második release-re.

  • GK

    Majd meglátjuk, még nincs semmi konkrét infó az SDK-ról.

  • neongod

    Nekem ez a Tré egy átlagos iPhone klónnak tűnik, csak csúnyább. Maga a telefon mindenképp. A WebOS meg egy Linux és nem is tűnik valami reszponzívnak. Lassú, ricegős a bemutató videók alapján.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment