Optimalizáljuk iPhone-ra a Google-t!

Ismert jelenség, hogy a Google webes szolgáltatásai bár elérhetőek magyar nyelven, valamiért a lokalizálás náluk nem úgy működik, hogy a program más nyelvi fájlból írja ki a szövegeket, hanem egy teljesen másik verzió fut a gépeken, ami gyakran évekkel az amerikai után kullog. (Pl. a GMail-ben rengeteg ideig csak az amerikai verzió tudott Labs-et, illetve témákat – igazából nem tudom, most tud-e már egyáltalán…)

Az amerikai Google kereső tavaly ősz óta rendelkezik egy speciális, iPhone-ra optimalizált felülettel, amit mi, szegény balkán-lakók nem élvezhetünk, mivel a google.com első dolga átdobni minket a nekünk szánt szánalmasan visszamaradt google.hu-ra, ahol ilyen verzió még tervben sincs. Az iPhone-os felületen nagyobbak a betűk, fejlettebb a képkereső, használható kereső history van, és még sok nyalánkság. :)

Sima Google:

Google iPhoneimg_0007

Google Mobile:

img_0005img_0008

Nekiálltam hát, hogy megváltsam ismét a világot. Íme, itt van, hogy kell:

  1. Indítsuk el a MobileSafarit, írjuk be, hogy www.google.com! Erre elvileg bejön a google.hu oldal. Itt a keresőmező mellett kattintsunk a Beállítások linkre, ahol a nyelvet állítsuk át angol (amerikai)-ra! Ezek után továbbra is a google.hu-ra fog átdobálni minket a rendszer, viszont már angolul szól hozzánk.
  2. Erre a lépésre csak hozzáértők vállalkozzanak (jailbreak kell hozzá): Módosítani kell a szifonon a /Applications/MobileSafari/GoogleTLDs.plist fájlt, ami egy tömörített xml állomány. Nyissuk meg valahogy desktopon (mondjuk az Xcode csomag részét képező Plist Editorral), majd írjuk át a HU-val kezdődő sorban a „co.hu„-t (aminek amúgyis „hu„-nak kéne lennie) „com/m„-re!
  3. Másoljuk vissza a fájlt, majd a MobileSafarit lőjük le (indítsuk el, majd gomb nyomva tartás 6 sec-ig, amíg ki nem lép)!

Innentől elérhetjük a Google mobil verzióját a MobileSafari Google keresőjéből. Sajnos ez még mindig nem az iPhone-ra optimalizált változat a kék szolgáltatás-váltó sávval, de nagyjából ugyanazt tudja, és ez is lényegesen használhatóbb a sima google.hu-nál. :)

6 hozzászólás

Submit a Comment
  • tillmannr

    Én bookmarkoltam a google.com/webhp?hl=en címet és ott az jelenik meg, amit szeretnénk. Sajnos ez a safari keresőjét nem befolyásolja.

  • tiborg

    Szia

    Ez nagyon hasznos és érdekes volt köszi, hogy megosztottad.
    Mobiltelefonra a magyar változatban is mást mutat, mint pc-n, és a beállításoknál a következők közül lehet választani:
    Keresési eredmények: Telefonra optimalizált vagy hagyományos.

    Szerinted van különbség az iphone és a mobil változat között? (a találati listára gondolok)

    üdv

  • GK

    @tillmannr: Igen, azért is csináltam én a fentebb leírtakat.

    @tiborg: Nem tudom. A találati lista engem kevésbé érdekel, max nem az első, hanem a második oldalon van, amit keresek. Számomra fontosabb, hogy ne kelljen nonstop zoomolni, mert úgy sokkal több idő megtalálni valamit.

  • tillmannr

    Nekem az angol oldalon most szélesebb a gmail és a reader mint 320px, vagyis jobbra is tudok scrollozni. Neked nem jön elő ez a probléma?
    Nem találtam rá megoldást, és elég idegesítő, használhatatlan. Ha a gmail.com-ra megyek (ami átdob a magyarra), akkor jó szélességű, viszont nem tudom kirakni a home screen-re, mert nem tölti be a gmail ikont.

  • GK

    3.0 óta nekem nem akar működni a módszer. A gond valahol a Google beállítás-eltárolási módjai körül lehet, mert jelenleg mindig egy desktop magyar verziót kapok a google.com-ról is, hiába állítom be.

  • GK

    A postot frissítettem. Most már 3.0-n is használható.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment