Várj, csak becsekkolok

Helyfüggő szolgáltatásokAz okostelefonok terjedésével hazánkban is egyre népszerűbbek a „becsekkolós” helyfüggő szolgáltatások. Naponta világ szinten milliók veszik elő a telefonjukat, ha betérnek egy üzletbe vagy érdekesebb helyre, és tudatják egy gombnyomással ismerőseikkel, hogy ott vannak. De mi is jó ebben? Járjunk a utána!

Koncepció

A jelenleg népszerű helyfüggő szolgáltatások lényege a következő: adott egy felhasználók által szerkesztett adatbázis, amibe helyeket vihetnek fel. Ha ezen helyek közelében tartózkodnak (amit a telefonjukba épített GPS segítségével könnyedén felismerhetünk), akkor bejelentkezhetnek („check-in”, becsekkolás) oda. A szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a manapság divatos módon megjelöljük a barátainkat. Ők látni fogják, hol járunk éppen, így ha kiderül, hogy a közelben tartózkodunk, akkor spontán összefuthatunk velük, az meg ugye milyen jó. Nem?

A versenyzők

Igazság szerint rengeteg az induló, mert bár senki sem érti igazán, hogy ez miért is jó az embereknek, valahogy érzik, hogy van rá igény. Később kitérek arra is, hogy én hogy látom a dolog értelmét.

foursquare

Jelenleg a legnagyobb (hazánkban mindenképpen) a foursquare (avagy rövidítve 4sq). Rendelkeznek egy erősen használhatatlan és jellegtelen weboldallal, egy közepesen használható mobil weboldallal, és relative jó kliensekkel szinte minden mobil platformra.

A foursquare legvonzóbb tulajdonsága, hogy egy játékot akar csinálni az egész rendszerből azzal, hogy versenyezhetünk az egyes helyekért. Aki egy adott helyre az utóbbi időszakban a legtöbbször jelentkezett be, az megkapja a hely polgármesteri címét (mayor). Mondanom sem kell, hogy nagyon menő dolog a kedvenc kocsmád, vagy mondjuk egy forgalmasabb hely, pl. a Keleti pályaudvar polgármesterévé válni. Tovább ösztönöz a folyamatos használatra, hogy különböző küldetéseket teljesíthetsz, amikért kitűzőket (badge) kapsz. Ilyen például a „Crunked”, amit akkor kapsz meg, ha 4 vagy több helyre jelentkezel be egy éjszaka leforgása alatt, vagy a „Super User”, ami 30 check-in után jár. A kitűzőidet mindenki látja az adatlapodon, ráadásul a szokásos social media csatornákon (facebook és Twitter) is automatikusan eldicsekedhetsz velük.

Külföldön egy harmadik dologgal próbálják még elcsábítani az embereket: megállapodások alapján sok üzlet akciókat kínál a polgármestereinek, amivel természetesen egyben gyakrabb betérésre is csábítja őket. Nálunk is akadt már 1-2 ilyen üzlet, de New York-ban valószínűleg még jobban járunk ilyen szempontból. :)

Gowalla

A Gowalla tulajdonképpen a foursquare szépséges ikertestvérének tekinthető. Alig-alig különbözik tőle, inkább csak a hangsúlyok kerültek máshová. Honlapjuk minden pixele gyönyörű, az oldal kitűnően használható, és sokrétűbb, használhatóbb – és nem utolsó sorban szebb – telefonos kliensekkel is rendelkeznek. A foursquare-rel ellentétben van iPad appjuk is. Sajnos – mint minden közösségi szolgáltatás – ez is hiába jobb, ha egyszer a barátaid nem ezt használják, így sokan kényszerűségből a foursqare mellett döntenek. Gowallán lényegesen kevesebb a felhasználó, főleg itthon.

Gowallán szintén működik egy kitűzős rendszer, hasonlóan a foursquare-hez. Itt azonban nincs polgármesterség, a helyekre bejelentkezők toplistája nem olyan hangsúlyos. Van helyette viszont egy számomra mind a mai napig érthetetlen csere-bere hálózat: tárgyakat (pl. maci, bicikli, sisak, sál, táska) birtokolhatsz, vagy hagyhatsz el helyeken. Ezeket mások felvehetik. Egyes vélekedések szerint ilyen „tárgyáldozatokkal” átveheted a hely alapítói státuszát, azonban még így sem látom sok értelmét az egésznek.

Facebook places

Kézenfekvő volt Zuckerbergék birodalmát kiterjeszteni ebbe az irányba is. Mivel a szolgáltatás önző módon egyelőre nem elérhető tőlünk, nem nagyon tudok nyilatkozni róla. Az eleve regisztrált irdatlan méretű felhasználói bázis miatt viszont mindenképpen érdekes lesz.

Google Latitude

Rettenetes weboldal, harmatgyenge iPhone kliens, beépített Android kliens. A Latitude csak pár hete képes helyeket lérehozni, ők inkább valós idejű követésre szakosodtak: mindig láthatjuk a térképen, hogy hol vannak a barátaink, a pozíciójukat ugyanis automatikusan, a háttérben futva frissíti a telefon a térképen. Nagy előny lehet az új helyeknél használható automatikus bejelentkezés (persze a beállításaink függvényében).

Hol van elrontva az egész?

Mert szerintem el van. Jelenleg minden szolgáltatás arra a kérdésre ad választ, hogy hol találjuk a barátainkat, velük mi történik éppen. Ezzel az a baj, hogy engem – és szerintem ezzel nem vagyok egyedül – alapvetően baromira nem érdekel, hogy ki melyik ABC-ben vagy kávézóban ül éppen. Ha találkozni akarok valakivel, akkor felhívom telefonon, és megbeszélünk egy mindkettőnk számára alkalmas helyet és időt, nem pedig meglepetésszerűen rátörök ott, ahol éppen tartózkodik.

Ami az igazi ereje lehetne ezeknek, és szilárd meggyőződésem, hogy ezt még valamiért egyik szolgáltatás sem tudta megfogalmazni magának, hogy egy közösségi hely-adatbázist hoz létre. Ennek ugye megvan az az előnye, hogy bürokráciától mentes, tehát gyors, a várossal együtt változik, ugyanakkor hozzáadja a puszta reklámokhoz és cégtáblákhoz az emberi véleményeket is: ha például egy helyen lehet üzenetet hagyni, vagy kommentelni azt, akkor egyből láthatjuk a megcélzott kocsmáról, hogy érdemes-e oda menni.

Szerintem a megválaszolandó kérdésnek így kéne szólnia: Hová érdemes mennem, ha xy-t keresek? Ha állok egy idegen város főterén, és el akarok menni szórakozni, akkor meg akarom keresni a legközelebbi olyan helyet, amit mások is ajánlanak. Ha új helyre költözök, akkor látni akarom a legközelebbi ABC-t vagy orvosi rendelőt. Ha a barátom meghív valahová, akkor látni akarom, hogy milyen az a hely.

A legközelebb ehhez a Gowalla állt, többek közt ezért is kedvesebb számomra, mint a foursquare. A korábbi mobil verzió tartalmazott egy térkép nézetet, amin láthattuk a keresésünknek megfelelő helyeket. Rájuk bökve a hely adatai mellett képeket és véleményeket is kaphattunk az ott megfordult emberektől. Sajnos a térképet – számomra érthetetlen okokból – eltávolították az új verzióból.

Jó ötletek, rosszul megvalósítva

Ha belegondolunk, csak árnyalatnyi a különbség a foursquare tippek (egy adott helyen tippeket hagyhatunk másoknak) és a kommentelés között, azonban ez az árnyalatnyi különbség teszi, hogy használható közösségi vélemény helyett csak idióta tippek jelentek meg a térképen, azok is csak a nagyon nagy helyeken. (Ilyen például a Keletiben a „Szállj fel egy véletlenszerűen választott vonatra”.)

Ugyanígy csak egy csipetnyi intuitív gondolkodás hiányzott a Gowalla „kirándulások” (Trips) rendszeréből: egy-egy kirándulásba valamilyen szempontból összetartozó helyeket vehetünk fel, amiket ha valaki mind végigjár, egy kitűző boldog tulajdonosa lehet. (Ilyenek például a helyi nevezetességeket, Budapest hídjait vagy plázáit bemutató tripek.) Az ötlet jó, azonban ott vérzik el a megvalósítás, hogy csak pár, Gowalla által beégetett kirándulást és a barátaink által készítetteket láthatjuk. Így ha valaki csinál is egy remek idegenvezetést Győrben, az, aki nem ismeri a készítőt, ezt már nem láthatja, hiába tartózkodik a városban.

Hasonlóan problémásnak tartom, hogy csak akkor hagyhatunk üzenetet (foursquare-en tippet, Gowallán pedig kommentet) egy adott helyen, ha oda be vagyunk jelentkezve, azaz a közelben tartózkodunk. Miért? Ha nekem később jut eszembe valami a helyről, miért ne írhatnám le később a gondolataimat?

Csökkenti a térképre felvitt helyek számát az is, hogy – az eredeti koncepció szerint – csak ott hozhatunk létre helyet, ahol éppen tartózkodunk (ilyen formán tehát kizárólag mobilról). Persze ki lehet trükközni ezeket, de miért van trükközésre szükség? Ha én most fel akarnám vinni itton ülve, a számítógépemről, a város nevezetességeit, akkor nem tudnám.

Szemét és zaj

Természetesen minél többen használnak egy szolgáltatást, annál kevésbé csak a technikai elitből tevődik ki a felhasználói bázis, ezért sok olyan ember is ügyködik a rendszerben, akik nem igazán értik meg azt. Jól látható ez a foursquare esetében, ahol hibásan vagy hiányosan kitöltött adatokkal születnek új helyek, gyakran rossz pozícióban. Sokan felviszik saját lakhelyüket, vagy fiktív, csak számukra értelmes helyeket („Egy vonat valamerre”, „Budapest szíve”), esetleg más néven már létezőket. Az adminisztrátoroknak nincs könnyű dolga, amikor takarítanak.

Push üzenetküldés segítségével értesülhetünk barátaink minden egyes bejelentkezéséről, ezzel tovább növelve a hasznosnak tűnő, ám tulajdonképpen tökéletesen nélkülözhető információk halmazát, amiket nap mint nap befogadunk. Az emberi agynak véges a kapacitása, valóban ilyen dolgokkal akarjuk terhelni?

Epilógus

A problémákból jól látszik, hogy bár több éves, több száz ezer (talán millió) felhasználó által használt szolgáltatásokról van szó, mégis ezek még csak az útkeresés fázisában járnak, tapogatóznak, hogy a technika átlal hirtelen elérhetővé tett lehetőségeket hogyan is kéne oly módon kiaknázni, hogy az tényleg életünk szerves, hasznos része lehessen.

A facebook megjárta saját útját, profil oldalakkal indult, és egy üzenőfal-alapú tömegkommunikációs eszközzé vált. Remélem, hogy hamarosan a fourquare és a Gowalla is rájön, hogy az emberek helyett a helyekre kéne helyezni a hangsúlyt.

Ti meg csak próbáljátok ki, csak ki ne üssetek a Győri vasútállomás polgármesteri székéből! :)

gklka vagyok Gowallán és foursquare-en is.

8 hozzászólás

Submit a Comment
  • tarzy

    Remek kis cikk lett, jelöltelek havernak 4square-n. Footfeed appot ismered? Megoldja a minden egyben becsekkolást :)

  • visitor

    Egyetértek, az ilyen szolgáltatásoknak a fő haszna az információ megosztása lenne. A bejelentkezés felesleges, a mobilos helymeghatározás arra lenne jó, hogy ne kelljen kikeresgélnem a helyet, hanem egyből azt a környéket mutassa, és rábökhessek, hogy miről akarok információt megosztani, illetve láthassam, hogy milyen megjegyzéseket hagytak a környéken mások.

    Pofonegyszerű és hasznos lenne.

  • Lacás

    A foursquare-en lehet felvenni helyet a webes felületen is: http://foursquare.com/add_venue

  • GK

    Köszi! Igen, elfelejtettem írni, hogy a Gowalla legújabb verziója már be tud csekkolni foursquare-re is, úgyhogy részemről a harc egyértelműen eldőlt :)

  • Köszi, hiánypótló írás! Soha sem értettem, hogy mi ennek az egésznek az értelme, de most már végre tudom. (semmi) :P

  • tarzy

    Apuka, valóban semmi értelme, viszont jó játék! :) Olyan mint régen a tájak, korok, múzeumok pecsételős játéka (ha még emlékszik arra valaki).

    GK a Gowalla-val nálam androidon nem lehet létrehozni új pontot, ezért nem használom annyira. Mindig kiakad hibával. Neked mi a tapasztalatod?

  • GK

    @tarzy: Nem használok Androidot :)

Trackbacks for this post

  1. Foursquare 5.0 | GK blog

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment