A filmnézés öröme

Tudom, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, meg biztos marginális eset, meg még ezer hasonlót fogtok mondani, de el kell mesélnem.

Quest: Karácsony van, filmet akarunk nézni. Rendelkezésre álló eszközök: Apple TV 2 aTV flash 2-vel, hannspree TV, MacBook Pro, MacBook, asztali DVD lejátszó, 2.1 hangszóró rendszer.

A film egy 720p MKV, egy DVD lemezen csücsül. Hogy juttassam el a TV-re? Nyilván az Apple TV-n keresztül kéne, mert az asztali DVD lejátszó nem birkózik meg a HD filmekkel, meg amúgy is az az új tag, ki kéne próbálni, hiszen erre lett vásárolva.

Első próba

Mivel az én gépemben (MBP) az SSD miatt már nincs DVD meghajtó, a külső olvasót meg nem hoztam haza, próbáljuk meg húgom MacBook-jával. A lemezt fél perc karistolás után beolvassa, minden szép. Tegnap ajánlották a Beamer nevű programot, ami annyit tud, hogy AirPlay-en keresztül az Apple TV-re küldi a videófájlt. Ha minden szép, akkor nem is reencode-ol, tehát az 1.86 GHz-es gépnek meg kell vele birkóznia simán. Fájld beledob, kép megjelenik, folyékonyan játssza, remek, nem lesz itt gond.

Az első fél perc szép, de aztán leáll minden, buffering. Nem bírja a hálózat? Nem lehet. Ja hogy nem pörög a DVD. Leállt, ez az idióta meg nem bufferel, így amikor nem jött pár másodpercig adat, szépen megszakadt a lejátszás. Oké, másoljuk fel. Ja hogy az 1 óra, a család meg már nézné a filmet? Ok, azért kezdjük el…

Második próba

Mivel másolás közben a Desktopról nem lehet bedobni a félkész fájlt, addig az Apple TV menüjében kutakodok. Oh, van Media app, ezzel visszafelé el tudom érni ugyanezt: vagyis az Apple TV becsatlakozik a MacBook fájl megosztására, és onnan lejátssza a fájlt. Ő nem csinál problémát abból, hogy még nem végzett a másolás, elkezdhetem közben. Úgyis előbb végez.

A film elindul, minden remekül fest, az első 4 perc akadás nélkül lemegy, a kép szép, már kezdek örülni. A főcím után viszont elkezdenek beszélni – hiányzik a felirat. Na most mi legyen? 2 perc bénázás után (vajon hogy lehet itt valami beállítások menüt behozni?) rájövök, hogy a főmenüben az Apple TV altatására szolgáló „középső távirányító gomb hosszan” itt a menüt hozza elő. Nézzünk bele: remek, kiválasztani ugyan nem tudom a feliratot, viszont tud hozzá automatikusan keresni a netről. Dupla mákom van, egyrészt a release-hez talált hozzá illő feliratot, másrészt még magyar is. Na akkor lássuk előről. A tekeréssel nem bajlódok, az első négy percet megint kivárjuk. A felirat ugyan megjelenik, és látszólag jó időben is váltogat, ám szemmel láthatólag rossz kódolásban. Oké. Leállít, kilép, menüben keresgél, vajon hol lehet átállítani? A Media menüpont hatodik almenüjében sem találtam erre semmit, már-már beletörődök, hogy meg kell szokni, hogy Í helyett ö betűt kell olvasni, de aztán véletlen ötlettől vezérelve bemegyek még egyszer a feliratválasztás menüjébe, ahol megtalálom a karakterkészlet állítási lehetőségeket. Windows Latin 2, ő lesz az én barátom.

A film sokadszorra is elindul, a kritikus résznél fellélegzek, a felirat jól jelenik meg. Minden oké. Azért kicsit félek, hogy csak fél órát bír majd ki így a lejátszás, és ha leéljük a buffert, akadni fog, ilyen egyszerűen nem úszhatom meg. Majd 40 percet meg is nézünk, majd egész egyszerűen a lejátszó kilép, „hiba a lejátszás során” üzenettel. Nem tudom, mi okozta.

Harmadik próba

Oké, nem gond, elindítom újra, meg fogja kérdezni, hogy folytassa-e, megnyomom bufferel, és már jók is leszünk. Sajnos a kérdés nem jön fel, a filmet némi bufferelés után előről kezdi. Semmi gond, odatekerek. Megnyomom a jobbrát, tekerés módba vált, 5 másodpercenként ugrál, képet nem látok. Nyomom tovább, a végén már kb. fél perc alatt át tudok tekerni fél órát. Oké, kb itt tarthattam, play. Mintha mi sem történt volna, az elején folytatja. He? Próba még egyszer, újabb perc elmegy a tekeréssel, play, majd folytatja az elején.

Na most mi legyen? Mégsem fogom megnézni újra az első fél órát.

Már erősen gondolkodok azon, hogy egyszerűen a MacBook-ról fogom nézni a filmet, de eszembe jut, hogy a miniDVI-DVI kábelem, ami a TV-hez kell, Pesten van. Közben a másolás befejeződik. Hopp, akkor próbáljuk ki a Beamert újra, hátha vinyóról már szebben fog menni.

A Beamerrel rögtön indul a lejátszás, pöccre tud tekerni is benne, 10 másodperc alatt ott folytatom, ahol abbahagytuk már vagy negyed órája. Persze már mindenki ideges. Persze nincs felirat. Dehát az ott van mellette, a program meg azt ígérte, hogy támogatja a feliratokat. Nézzünk utána! A programba dobva az közli, hogy az Apple TV-m szoftvere túl régi, csak újabbal támogatja a feliratozást. Benézhette, mert ez bizony a legújabb szoftver.

Negyedik próba

Már majdnem feladom, de eszembe jut, hogy nincs minden veszve, mert a MacBook Pro-mhoz viszont itthon van a Mini Display átalakító, így arról meg tudjuk nézni. Eszembe jut, hogy a DVI kábelen viszont nem megy át a hang, azt valahogy a TV-re kéne varázsolni. Kábelem nincs hozzá. Végül 5 perc fejtörés után kerítek egy 3.5 mm jack–RCA kábelt, és átdugdosom a TV-ről a laptopra a hangszórót, így hang kipipálva. Természetesen az egész nap nyomogatott laptopom akkuja már nem bírná ki a maradék egy óra HD filmet, így előrelátóan áthozom a másik szobából a tápot. Persze nincs szabad konnektor, úgyhogy kerítek egy elosztót is gyorsan, ez ne legyen már akadály!

Ekkor már így néz ki a dolog: egyik szobában a MacBook, benne a DVD-vel, tápon, másik szobában a MacBook Pro a TV-re aggatva:

Kábeldzsungel

Már „inkább hagyjuk abba” hangulatban van mindenki, de én már dacból is be akarom fejezni a filmet. A technika nem foghat ki rajtam!

Oké, akkor most már csak az van hátra, hogy felcsatolom a MacBook megosztását, és elkezdem lejátszani a Desktopra felmásolt filmet. Elindul, persze minden oké, hiszen eddig is így szoktunk filmet nézni. Pár perc után viszont szaggatni kezd, 5-8 másodpercenként 1 másodpercre leáll. Ekkor bemegyek a Movist beállításaiba bufferelést keresni. Régen volt, most már nem találok. Nyilván a G-s WiFi sávszélessége nem elég hozzá, a kérdés csak az, hogy akkor az Apple TV-ig miért volt elég?

Ötödik próba

Hamar jön a mindig jó mentő ötlet: hagyjuk ki a képletből a routert, hiszen semmi értelme a sávszélt duplán terhelni, ha mehet a film ad-hoc hálón is közvetlenül a két kép közt. Ethernet kábel persze sehol, úgyhogy marad a WiFi. A MBP-n létrehozom a hálót, a MB látja, kapásból csatlakozik, utána a MBP-ról újra felcsatolom a hálózati megosztást. Az OS X legalább jól működik, mint általában, minden flottul megy.

Nagy nehezen elindul megint a film, odatekerek, ahol tartottunk, és végre nem akad. A megduplázódott sávszélen már átfér a 720p.

A filmet végignézzük, amúgy mindenkinek tetszik, minden oké.

Tanulságok

  • az Apple TV nem tud tekerni a Media appal bizonyos fájlokban (aTV flash).
  • az Apple TV menüje kurvára nem magától értetődő, én először láttam és eléggé nem találtam benne dolgokat
  • a feliratozás még 2012-ben is probléma
  • az open source mindig hozza a formáját: „works for me” szinten van, ha bármi probléma adódik, akkor bizony nincs segítség, meghal a lejátszás
  • hülye vagyok, hogy még mindig DVD-n tárolom a filmjeimet
  • a hannspree TV szar, ilyet ne vegyetek (nem írtam, de nálunk is előjött közben a készülék típushibája: random kikapcsol, csatornát vált). Ezen kívül HDMI-n kapott hangot nem ad tovább a hangszóró kimenetére, így a filmeket csak a beépített hangszórókon tudok nézni vele, az Apple TV-n meg ugye csak optikai hangkimenet van
  • a 802.11g WiFi éppen elég a 720p streameléshez
  • mindig legyen nálad átalakító, ha filmezni akarsz

Mégis mit kell tennem ahhoz, hogy normális minőségben tudjak otthon filmeket nézni? Ha nem érem be annyival, hogy egy könyvtárstruktúrában brózolgatok a Samsung okos TV-re dugott vinyón? Ha netán vezeték nélkül akarok filmet nézni kényelmesen? Fog ez vajon menni úgy, ahogy kitaláltam, hogy a filmek egy másik városban lesznek egy storage-en? Kételkedem, hogy menne. Kételkedem, hogy azon a szinten lennénk végre, hogy ez így megoldható legyen.

20 hozzászólás

Submit a Comment
  • artanis

    inkább ide kommentelek és nem twittere..

    nálunk wdtv live van egy éve + nas és/vagy asztali gépekről v notiról media server. mivel 2 router van, az egyik N-es, arról akár tud menni a lejátszó, de inkább bekábeleztem, hogy ne legyen baj. 1080p így megy a nasról (ami egy 30k hufos darab volt.. szal nem hightech).
    az hogy más városból storage-ról menjen, talán megoldható lenne, csak fel kell csatolni a meghajtót a hálónkra..aztán ha van elég sávszél, akkor átcsorogna.. de a filmek/sorozatok nasra töltődnek főleg, felirattal nincsen parája. max a nagyon új kódolásu hd filmeknél van gáz, de azok sajna asztali gépen is szétesnek, még nem jöttem rá miért, de nem is foglalkoztam vele. szal ami megy gépen, az megy wdtv-n is nálunk.

  • GK

    Jól hangzik. Én is gondolkoztam WD és egyéb lejátszókon is, de ott dőlt el a dolog, hogy az AirPlay mekkora királyság, ha működik. Már pedig a beépített AirPlay az működik. A másik, ami ezekben nem tetszik, hogy kőkorszaki menüből kell kiválogatnom a filmeket. Anyáméknak itt ez a fancy borító–leírás–trailer dolog kifejezetten jó lenne.

  • Szondikapitany

    Pofonegyszerű az egész. Ott az xbmc vagy a ps3 media server(50 gigás avatar mkv csak úgy suhan). Nem ilyen mekkes gány programokkal kell játszadozni

  • Torda

    Szerintem a dolog ott hibádzik, hogy mit keres egy MKV film DVD-n. Letöltheted gépre akkor minek külön tárolni?

  • GK

    @Torda: láthatod, hogy azzal volt a legkevesebb gond.

  • Arpi

    Mi még Samsung okos tévére dugott vinyón brózolgatunk egy könyvtárstruktúrában :) Nem a legkényelmesebb megoldás, de mindig működik, majd akkor szeretnék szintet lépni, ha ez ugyanilyen egyszerű lenne kábel nélkül is.

  • Aadaam

    „Mégis mit kell tennem ahhoz, hogy normális minőségben tudjak otthon filmeket nézni?”

    Nagyon egyszerű: egy német vagy angol bankkártya (valaki jár Londonban és hoz neked egyet, vagy neten van százezer megoldás rá), és megveszed az Apple TV-n. Voila.

  • GK

    @Aadaam: sajnos ez nem járható út. Ha lennének magyar filmek az iTunes Store-ban, más lenne a helyzet, de a családnak az angol nyelvű tartalom nem felel meg. Pláne felirat nélkül.

  • rezlavor

    tobb lepcso utan (macbook, pendrive+tv, nas+macbook, nas+wdtv) jutottam el a PI+raspbmc kombinacioig.
    kb ket het hasznalat utan vegtelenul boldog vagyok vele es csak javasolni tudom, mert olcso, tenyerni es elfer barhol, xbmc minden elonye benne van, tamogatja a cec-t (tv taviranyitojaval vezerelheto) korlatozottan airplayre is alkalmas. es kulonosebb macera nelkul megy es mukodik.

  • kardossandor

    A Beamer nem AirPlay-en keresztül megy, ezért nincs a MAS-ban. ATV3-mal nálam kiválóan megy. Egyetlen bánatom, hogy nem tudok nagyítani a feliraton.

  • Birkaster

    wdtv-hez hasonló itt is: a win7-es gépemen meg van osztva egy mappa, abban a filmek, az asus o!play hdp-r1 meg lejátssza hálózatról (az 1080-at is). formátum: nagyjából mindegy, az flv nem megy neki egyedül kb
    a hdp-r3 meg tud wifit is, n-est.
    annyiban fog változni a konfig, hogy vettem egy raspberry pi-t, az lesz a fileszerver és csókolom. amit itt írt valaki, abban van az igazság, hogy apple tv akkor jó, ha van (és érdemes) itunes hozzáférésed filmekre is, így van kitalálva. illetve még, ami érdekes lehet, hogy ha dlna képes eszközeid vannak, akkor az kb ugyanaz, mint az airplay, csak az szabványos.

  • GK

    @kardossandor: de, a Beamer AirPlay-t használ, hidd el.

    DLNA: nem látom semmi értelmét, a technológia semmivel sem nyújt többet egy sima fájl megosztásnál. Ezen kívül szabványos vagy nem, a házban konkrétan semmi sem támogatja.

    Raspberry PI: többen mondtátok, tetszik is az ötlet, csak az a bajom vele, hogy rettentően barkács megoldás. Nem vagyok benne biztos, hogy amire veszek bele vinyót, hozzá házat, stb stb, addigra anyagilag nem ugyanott vagyok, mint most egy Apple TV-vel (használtan vettem 28-ért). Az XBMC-t /Plexet viszont még ki akarom próbálni, bár nem kifejezetten szimpatikus a szerver oldali library építgetése.

  • adamsys

    Kb már elhangzott minden részlet az én megoldásomból, de leírom, mert büszke vagyok rá, és sokat szívtam vele, mire összehoztam :)

    Kliens: Samsung Smart TV (helyettesíthető buta TV + media player kombóval), UTP kábellel bekötve a hálózatba
    Szerver: távoli (neten keresztül elérhető) gép, ami VPN-en becsatlakozik a LAN-omba, samba-n megosztja egy, a másik szobában futó „home server”-nek a „média tartalmat” :), ami DLNA-n osztja tovább a Smart TV-nek.

    DLNA: azért jobb megoldás szvsz, mert ha elég okos alkalmazással használod (pl PS3 Media Server) és az felismeri a lejátszódat (renderer), akkor tudni fogja, hogy az milyen tartalmat tud csak fogadni, és ha elég erős vason fut a szerver, akkor on-the-fly tudja rekódolni ebbe a formátumba. Sőt, ha gyengébb a kapcsolatod (pl. g-s wifi), akkor sávszél korlátot is megadhatsz neki, így biztos átfér akadás nélkül. Barkács megoldás, de szép dolgokra képes, és csak egyszer kell szívni vele. Az eszközök meg jobban támogatják, mint a hálózati fájlmegosztást.

  • Northway

    Ami nekem van otthon: MBP + Thundebolt-HDMI + Félig okos Samsung LED TV. Mindent visz, összesen 1 kábel amin megy a kép és a hang is. Annyi kibaszott WiFi van a házban, hogy az Airplay itt biztosan csődöt mondana.

    Ami a szüleimnél van: Félig okos Samsung LED TV és egy rádugott 1,5 TB-os külső vinyó. A szüleimet nem zavarja a magyar szinkron, ezért a felirat sem érdekes. A TV meg simán tud hangsávokat váltani. Ha viszek nekik filmet akkor csak átmásolom a vinyóra és kész. Boldogan használják és a fájlrendszerben való keresgélés sem megterhető nekik hiszen abc sorrendben van.

  • GK

    @Northway: Igen, ez az a szint, amiről én most tovább szeretnék lépni :)

  • Northway

    Szerintem érdemes áldozni egy 100K körüli TV-re. Ilyen nevetséges problémái nincsenek hannsprének, 4 HDMI, Ethernet, WiFI, minden szükséges audió be és kimenet megvan rajta. A HDMI-ről kapott hangot is ki tudja tenni hangfalra ha kell. Betekintési szög kiváló!

  • Northway

    @GK én is olyat szeretnék amit te elképzeltél, de jelenleg ez több szenvedéssel mint amennyit megér az egész. A legegszerűbb a legjobb (itt)! Discalmer: nem akarlak meggyőzni semmiről.

  • GK

    @Northway: sajnos TV vásárlás nincs betervezve az elkövetkező 2 évre, addig ennek itthonra jónak kell lennie, az albérletbe meg én nem igazán akarok semmilyen TV-t, megfelel a 23″-os monitor is.

  • Pálesz

    Letöltöd újra torrentről, és használad az utorrent vagy a qbittorrent streaming feature-ét, és miközben töltöd, már nyomod is ki TV-re. Ennyi. Works every time.

  • GK

    @Pálesz: pedig te tudod, milyen a TV-m :)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment