A releváns Facebook fal

FacebookTetszőleges újdonságot mutat be a Facebook, mindig jönnek az emberek, akik azt mondják, hogy nekik aztán mindegy, mit mutat be a Facebook, mert az úgyis maga a fertő, az emberek csak macskás képeket és játék felkéréseket osztanak meg rajta, úgyhogy minek. Ilyenkor mindig fogom a fejem, mert ez legkevésbé a Facebook hibája, sokkal inkább azon múlik, hogy nem tudják használni az oldalt. Elmodnom, én mit csinálok, hogy érdekes maradjon az üzenőfalam.

Válogasd meg ismerőseidet

Triviális, de mégis sokan képtelenek kezelni az új kor vívmányait, és olyan dolgokra használják őket, amikre nem valók. Például ismerkednek és ismerősnek jelölik a környéken élő összes ellenkező nemű egyedet, akinek tetszik a profilképe. Vagy bejelölik az összes általános iskolás osztálytársukat. Nálam az a szabály, hogy új embert akkor igazolok vissza, ha érdekel, mi van vele. Ennyiről szól a történet. (Volt már sértődés belőle, hogy anyukám munkatársának férje bejelölt, én meg nem jelöltem vissza. Nem fogom, mert nem ismerem.) Nekem 331 ismerősöm van, akinek ennél legalább két-háromszor több, az szerintem gondolkodjon el egy nagytakarításon.

Állítsd be a beállításokat

A fogaskerék ikon alatt található a Fiókbeállítások, ahonnan elérhetp az Idővonal és Megjelölés. Állítsd be úgy, ahogy neked megfelel. Csak annyi mozgásteret hagyj, amennyire szükséged van. Ha kevés lesz, később átállíthatod.

Mondd meg, ki a fontos

Minden ismerős idővonalán, vagy a neve felett megállva megjelenő buborékban látod az Ismerősök gombot. E fölé állva ki tudod kapcsolni az adott ember bizonyos értesítéseit. Például ha folyamatosan képeket postol most született gyermekéről, ami téged nem izgat, akkor vedd ki a pipát a fényképek elől. A Beállítások... megnyomásával beállíthatod azt is, hogy mennyire érdekel, mi történik vele. Közeli barátaidat érdemes Összes frissítésre rakni, a távolibb ismerősöket Legfontosabb frissítésekre, a folyton hülyeségeket postoló embereket pedig Csak a fontosakra. Ha ezt megfelelően beállítod, akkor nem fog macskás megosztásokkal zargatni a Facebook.

Screen Shot 2013-04-07 at 23.02.57

Screen Shot 2013-04-07 at 23.03.12

Ha kedves ismerősöddel kapcsolatban akarsz maradni, vagy esetleg tényleg nagy sértődés lenne egy unfriendből, akkor csak vedd ki a pipát a Mutatás a hírekben elől. Nem fog értesítést kapni róla.

Tiltsd le az érdektelen appokat

Sajnos az érdektelen appok letiltására nincs egy gombos megoldás, mert azt csak te tudod eldönteni, hogy melyik app érdekes számodra és melyik nem. Így például ha eleged van valamelyik játék postjaiból, akkor a jobb felső sarokban lévő kis menüben el tudod rejteni, amit aztán permanenssé is tudsz tenni, így többet bárki is játszik vele, te nem fogod látni. Ezt minden appnál egyszer kell megtenni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nálam 2-3 év alatt összesen 20 játékot kellett letiltani és azóta teljesen tiszta a falam.

Screen Shot 2013-04-07 at 23.12.33

Screen Shot 2013-04-07 at 23.12.42

Van még jobb is: ha az adott ember nem üti meg a szintet, és mindig újabb és újabb igénytelen appokat talál, akkor az adtott ember összes app postját is ugyaninnen tudod letiltani. Nálam 2-3 emberre kellett megjátszani ezt.

Kapcsold ki az emailt

A beállítások közt ki lehet kapcsolni az email értesítéseket, amik szerintem manapság teljesen feleslegesek. Legtöbbünk úgyis naponta többször nézi a weboldalt, ezen kívül pedig megkapja a fontos dolgokról az értesítéseket push-ban is okostelefonján. Felesleges duplikálni ezeket az értesítéseket az email fiókunkba is. Kapcsold ki mindet!

Ennyi

Ennyi az egész. Ha még nem csináltál meg belőle egyet sem, akkor fél napos munka (főleg az ismerősök szanálása viszi el az időt), utána pedig már csak havi 1-2 perc adminisztrációt igényel, és cserébe tiszta, releváns és érdekes lesz a falad. Én mindig tudom mi történik az ismerőseimmel, kapok poénokat, amik érdekelnek, látom néhány érdekesnek talált cég és oldal frissítéseit, stb. Egy szóval arra tudom használni a Facebookot, amire való, és ezzel boldog vagyok.

7 hozzászólás

Submit a Comment
  • Stefanie

    Jó látni, hogy más is tudja használni a Facebookot és nem csak sír, hogy „jaj, ott csak a szemét megy”. Nekem 95 ismerősöm van, én is szigorú rendszabályozást csinálok. Új kollégát csak akkor fogadom el pl. ha már jóban is vagyok vele és több mint 1 hónapja nálunk dolgozik.

  • Petya

    „Legtöbbünk úgyis naponta többször nézi a weboldalt, ezen kívül pedig megkapja a fontos dolgokról az értesítéseket push-ban is okostelefonján.”

    LoL. :)

    Még csak az kéne.

  • GK

    Petya: akkor te a kisebbségbe tartozol, legyél büszke rá. Nevetséges.

  • K.Máté

    Jól összeszedted cikk,tetszett. Belekezdtem a nagy takarításba, hát a fele simán lement,pedig nem vagyok az a nagy jelölgetős fajta…

  • dat

    Azzal a szűk baráti körrel akiknek az „érdekes hírek” jellegű megosztásai érdekelnek azokkal korábban Google Readert használtunk, aztán amikor abban megszűnt ez a lehetőség, átálltunk (figyelem, 2013!) levlistára. :)

  • K.Máté

    waow,2013-ban levlista:)nem semmi .Igaz tényleg információközlésre tökéletes.

  • kottalovag

    Zsír, köszi ezért az írásért!. Végre én is átsoroltam egy nagy adag népet az acquaintances-be, sokkal érdekesebbé is vált a news feed. Kiegészítésnek ajánlanám, hogy a „mondd meg ki a fontos” bekezdésedben bemutatott lenyíló listához hasonló a news feed-en is előhozható, ha hide-oljuk valakinek a post-ját, majd a megjelenő Change what updates you get from XYZ-re kattintunk.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment