Imaginarium – ötleteljünk egy jobb fotószolgáltatásról

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem egyre jobban kezd körvonalazódni a fejemben egy igény egy nem létező fotó kezelő szolgáltatásra. Kipróbáltam már mindent, voltak jobb és rosszab szolgáltatások, többnek van kijelölt kis szelete, amiben nagyon jó, de jelenleg még nem egyértelmű, ki a fotó kezelés Facebookja. És ha engem kérdeztek, jó szívvel nem is adnám oda a címet senkinek, mert egyik szolgáltatáson sem látom, hogy arra fejlődne, amerre én szeretném.

Az ötlet a következő: üljünk össze (akár virtuálisan) és ötleteljünk azon, hogy milyen lenne ez a nem létező szolgáltatás. Mit kéne tudnia? Mik azok a jelenleg rosszul megvalósított, vagy akár nem létező, technikailag egyelőre kivitelezhetetlen feladatok, amiket szeretnétek bele? Az egész lényege számomra az, hogy megismerjem, ti mit várnátok el egy ilyen rendszertől.

A cél nem az, hogy most összeírjuk ezeket, aztán leülök, megcsinálom, és milliomos leszek. Az már most látszik, hogy ez sokkal de sokkal nagyobb falat annál, mintsem ez így megoldható lenne. Inkább csak egy tervet szeretnék összeállítani egy olyan alkalmazásról, ami ezt a tátongó űrt képes lenne betömni.

Amit semmiképpen sem szeretnék: hogy meggátoljanak az ötletelésben földhözragadt kérdések, mint pl. „lehetetlen megcsinálni, mert akkora számítási kapacitás kéne hozzá, hogy…” vagy „annyi vinyó a világon nincs”, meg persze az „ilyen biztonságot nem lehet elérni”. De, lehet. Maximum még nem csinált ilyet senki.

Az én vízióm

Alapnak elmondom, hogy én mit szeretnék, erre építkezhettek. :)

A project sarokkövei:

  • Hosszútávú. Az összes képed a rendszerbe rakhatod azzal a biztos tudattal, hogy az alkalmazás nem csak egy múló hóbort, amit másfél év múlva a következő levált. A fényképeid (és videóid) 50 év múlva is visszakereshetőek lennének. Az összes, ami ez alatt az 50-60 év alatt felgyűlt. És egyre több lesz. Azt akarom, hogy innen tudd az unokádnak mutogatni a fiatalkori képeidet. Hogy min? Amin majd akkor képeket mutatnak egymásnak az emberek. De amit most feltöltöttél, az legyen elérhető.
  • Mindenhol jelenlévő. A képeidet bármikor, bárhonnan elérhetnéd, és ami még fontosabb, a rendszer segítségével meg is találhatnád azt, amit keresel. Legyen az eszköz számítógép, telefon, tablet, TV, akármi… Ehhez természetesen szerveren kéne mindent tárolni, a klienseken csak egy kis rész, az éppen kellő adatok lennének. Mindez automatikusan szinkronizálódna. 10 év képanyaga így nem foglalná el az egész géped.
  • Rendszerezhető. Az iPhoto jó kiindulási alap: események, helyek, és emberek szerint lehet rendezni a képeket. Ez jó, csak kevés. A képeket egy idővonalba lehet fűzni, ez tetszőlegesen nagyítható lenne. Összehúzva csak az évtizedek legfontosabb eseményei látszódnának, belezoomolva az évek, hónapok, események, majd végül a képek és a képvariációk is. Az említett három dolog hibásan legfőbb szint az iPhoto-ban, ezeknek mindig alkalmazható nézeteknek kell lenniük, hogy akár egy keresési eredmény listát is átkapcsolhassunk térkép nézetbe, vagy az aktuális esemény résztvevőit megnézhessük. Mindez bármikor és bárhonnan a lehető leggyorsabban, mindig csak az éppen kellő dolgokat mutatva, töltve, számolva.
  • Intelligens. A jelenlegi szolgáltatások buták. Nagyon. Annyi mindent lehetne javítani rajtuk! Vegyünk csak egy egyszerű példát, az arcfelismerést. Hát nem lenne logikus, hogy 3 egymást követő, hasonló beállítású képen ugyanazok az emberek vannak? Vagy hogy ugyanazon a helyen valószínű ugyanazokkal szoktam találkozni? De álmodhatunk merészebbet is: ha az Eiffel toronyra keresek, akkor találja meg a megfelelő képeket. Hiszen tudja, hol készültek és azt is tudhatja, hol az Eiffel torony.
  • Kollaboratív. A jelenlegi rendszerek legtöbbje itt vérzik el a legcsúnyábban. Addig még megy a dolog, hogy egy pár képet, vagy albumot meg tudsz osztani jobb esetben konkrét emberekkel, de itt meg is áll a tudomány. Pedig általában nem egyedül fotózunk, miért ne raknánk össze a képeket, amiket ugyanott készítettünk? A rendszer szedje össze – ha kérjük rá – a barátaink képeit, akik szintén ott fotóztak. Közös albumok, megosztott élmények. Megosztás jogosultság-kezeléssel, kommentek, szociális funkciók.

Ezek a legfontosabbak. Ezek után még bedobálnék pár ötletet (részben Szabó Balázstól és Bors Alpártól), csak úgy rendszer nélkül, rágjátok át őket:

  • dátumfüggetlen események: nem minden fotó egy esemény része. Pl. városban fotózgatok, vagy az Instagram képeimet is szeretném gyűjteni. Ezt is kezelni kell.
  • témák: kisbabád született, folyamatosan fotózod. Ez sem egy esemény, de valahogy mégis egy egységet alkotnak a róla készült baba kori képek.
  • al-események, esemény csoportok: a nyaraláson belül sokminden történt, ezt hierarchikusan fel lehet építeni
  • automatikus fotó csoportosítás: ha ugyanarról 25 képet csinálsz, összerakjuk egybe (hasonlóan az Aperture Stack-jeihez). Vagy összerakhatod őket Panorámának. Vagy összevághatod belőlük az ideális képet, amin nem pislog senki.
  • automatikus szar kép minősítés: a rendszer felismerné a beégett, sötét, bemozdult, színhibás képeket. Ezeket javíthatnád, vagy automatikusan elrejthetnéd.
  • intelligensebb arcfelismerés: korreláció van az emberek, a helyek és az időpontok közt. Az emberek időben változnak. Beazonosítás Facebook vagy más alapján.
  • intelligensebb hely jelölések: foursquare helyekre pl.
  • keresés kép tulajdonságaira: pl. hogy zöld a fő színe
  • importálás a meglévő szolgáltatásokról: miért kéne az iPhoto-ban egyszer már betaggelt képeidet újra bejelölnöd?
  • Pro szolgáltatás nagyobb adatbiztonsággal: nincs adatvesztés nélküli rendszer, de ha többet fizetsz, több backupot csinálunk
  • csoportok: az emberek csoportokba sorolhatóak. A róluk készült képek is. Család, barátok, rokonok, munka, barátnő…
  • megosztás: weben, Facebookon, jelszóval, csak adott embereknek, egyénileg ki melyik képet láthatja, stb.
  • API: bárki írhatna klienst hozzá
  • Self-hosting: tárolhatnád saját szerveren az adataidat
  • Források: a program importálna minden meglévő fotós szolgáltatásról, és a források szerint lebontva is nézhetnéd a képeidet

A listát folyamatosan bővíteni fogom.

Ha kedvet kaptál az ötleteléshez, akkor csatlakozz a fórumunkhoz Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/523779744341059/

Trackbacks for this post

  1. Tripodcast 36. Adás – Fotós stílus | Sztyui photo