Irány a Multitouch forradalom!

Nagyon úgy fest, hogy az Apple komolyan gondolja ezt a Multitouch dolgot, amit a minap nyilvánosságra került legújabb szabadalmuk is bizonyít. Ha csak a fele is megvalósul azoknak az ötleteknek, amiket ezek a szabadalmak említenek, akkor az Apple forradalmasíthatja a számítástechnikai piacot egy olyan beviteli eszközt kínálva, ami sokkal intuitívabb, mint az ezer éves billentyűzet+egér páros. Persze nem kell arra gondolni, hogy akkor innentől ezek mennek a kukába, szimplán kapnak egy újabb alternatívát, ami vagy beválik, vagy nem.

multitouch

A szabadalom egy nagy tábláról beszél, amit két kézzel taperolhatunk. A rendszer felismerné, hogy melyik ujjaink érnek a táblához; lehetne tapipadként használni egérmozgatásra, írhatnánk rá akár ujjal, akár stylus-szal, lehetne billentyűzetként is használni és állítólag még azt is megoldanák valahogy, hogy „érezd”, hogy lenyomtál egy virtuális gombot. Egy másik szabadalom tartalmazza az advanced gesztusok beállítópaneljének ötletét, ahol olyan parancsokat láthatunk, mint cut, copy, paste, select all, open, new, save és close. Szerintem roppant jó ötlet, viszont nagyon fontos, hogy ezt úgy kell megvalósítaniuk, hogy „magától értetődő” legyen, ne kelljen tanulni, valamint hogy ez rendszerszinten konzisztens módon legyen implementálva, vagyis ezek a gesztusok minden programban ugyanúgy működjenek és ugyanazt csinálják. Ezzel mondjuk OS X-ben nem szokott probléma lenni. :)

controlpanel

Ha csinálnak egy olyan valamit, ami olyan, mint egy billentyűzet csak egy kijelző a felülete, amit ráadásul taperolhatunk is két kézzel, akkor szerintem olyan plusz értéket hoznak létre, ami meg tudná győzni a pc-s tábor egy jelentős részét a Mac-re váltásra. Valahogy úgy, ahogy az iPhone-t is megvették a népek, hiába AT&T-only.

Én alig várom a következő forradalom kezdetét :)

3 hozzászólás

Submit a Comment
 • Pálesz

  A Surface-ről nem hallottál, GK?

  A konzisztens módon kezelés: gondolom minden program csak egy command-ként fogja megkapni a dolgokat, aztán hello, nem nagyon kell, hogy hozzáférjenek, h melyik ujjal lettek nyomkodva a dolgok.

 • GK

  Persze, de attol meg ez fontos dolog :)

  Surface: Mi köze annak ehhez? Az sima érintőképernyő több kurzorral. (Persze attól még jó, de közelsem olyan forradalmi, mint egy olyan dolog, ami akár leválthatja a billentyűzetet és az egeret is.)

 • neongod

  Igen, jó lenne már megszabadulni a bill-egér combotól. Ezer éves már és nem létezik, hogy ne lenne egy kényelmesebb, jobb megoldás. Kérdés, hogy a gyakorlatban, hogy valósul meg ez…

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment