iPhone Leopard 10.5.3 GMail sync bugfix

Tegnap jött ki a Mac OS X Leopard 10.5.3, ami a rengeteg bugfix mellett egy nagy újítást tartalmaz: az iPhone/iPod Touch tulajok számára lehetőséget biztosít az Address Book (és így az iPhone címtára) és a GMail címtár közti szinkronizációra. Be is pipáltam rögtön az opciót, és vártam, hogy rákérdezzen a gyanús rekordokra, de az új szinkronizáló mechanizmus megpróbál mindent magától megoldani, az meg mint általában, nem szokott működni és itt sem megy.

Az eredmény az lett, hogy a gépről GMail-re felkúszott a címtáram nagy része (értsd: nevek, megjegyzések, és talán pár e-mail cím, de a telefonszámok és az egyéb adatok nem), a gépre lejött 1-2 felesleges rekord GMail-ről, iPhone-on viszont egy az egyben megjelent a GMail-re felszinkronizált címtár mása, vagyis az összes GMail-es cím (e-mail címek magukban, béna gyerekek még bénább nickjei, sz’al minden szemét, amit a GMail magától összeszed), valamint a gépen tárolt korrekt címtáram telefonszám és plusz adatok nélküli maradványai. Persze a telefon így totál használhatatlan lett, mivel eltűntek róla a telefonszámok…

Ezzel még nem lett volna gond, a gépen lévő címtárat secperc alatt helyretettem, viszont hiába nyomogattam a gombot, az iTunes nem akarta átszinkronizálni azt az iPhone-ra. Ha módosítottam valami bejegyzést, akkor a módosítás átkerült, de a „Replace information on this iPhone: Contatct” bepipálása nem hozott eredményt, nem írta felül a gépen található címtár az iPhone-t.

A következőkkel próbálkoztam még: kézzel letörölni iPhone-ról a címtár adatbázisát (mintha semmit sem tettem volna; valószínű cache-elve volt valahol, de nem találtam meg, hogy hol), reset-elni minden beállítást az iPhone-on, majd visszatolni iTunes-szal a backup-ot, de az is csak a szar címtárat tette vissza…

A megoldás a következő:

  1. Backup-oljuk le az Address Book-ot gépen (File > Export > Address Book archive…)
  2. Töröljünk le minden kapcsolatot a gépen
  3. Szinkronizáljunk iPhone-nal! (Ekkor nekem átkerült a GMail címtár iPhone-ról a gépre)
  4. Töröljük megint az összes kapcsolatot a gépről
  5. Újabb szinkronizálás (ez legyalul végre minden rekordot iPhone-ról)
  6. Nyissuk meg a fájlt, amibe backup-oltuk a gépen a címtárunkat, ezzel visszaállítva annak eredeti állapotát
  7. Harmadik sync. Ezzel elvileg minden rendbe jön :)

3 hozzászólás

Submit a Comment
  • Stephen Colbertné

    Hol van ez az opció? Nehogy véletlenül bekapcsoljam… Nagyon kellene már egy rendes gmail szinkronizáció! Reméljük a Google sorgosan dolgozik valami jó programon, és elérhető lesz ingyen az App Store-ban.

  • GK

    Az Address Book Prefs-ében van.

  • Stephen Colbertné

    Jó, hogy eddig nem vettem észre, átkoztam volna magamat, ha összekavarja az adataimat.

    Azért már ez is egy kicsit ijesztő:

    „By clicking „Agree” below, you will enable this application to access your Google contacts for the purpose of synchronizing. You acknowledge and agree that the synchronization process may read from, change, delete or overwrite data in Google contacts. Google strongly recommends that you make a backup copy of your data before your first synchronization attempt. Google assumes no responsibility, makes no representations or warranties, and shall not be liable for any damages whatsoever for lost or duplicated data. If you change your Google log in information, you may be required to give permission again.”

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment