iPhone OS 2.0 idomítás és tapasztalatok

Egy hete jött ki az iPhone Dev Team PwnageTool-jának 2.0-ás verziója. A program képes függetleníteni, aktiválni, és „jailbreak”-elni (vagyis 3rd party programok futtatására alkalmassá tenni) az első generációs iPhone-okat, valamint ugyanezt a függetlenítésen kívül véghezvinni a 3G-ssel. Csak elsőre látszik ilyesztőnek a procedúra, valójában annyiról szól az egész, hogy szedetünk az iTunes-szal egy frissítést (2.0-ás firmware-t, ami egy ipsw fájl), azt meg két bootloader fájlt beadagolunk a PwnageTool-nak, ami szépen megtörti és megpeccseli a firmware-t. Ezt utána az iTunes-szal feltöltve a telefonra helyben, a telefonon indul el egy program (bootNeuer), ami a töréshez szükséges dolgokat elvégzi, majd kész is a friss ropogós 2.0-nk. :)

Változások

A naptár végre színes, de sajnos a színeket nem veszi át a desktopról (ami nagy kár, mert én a színekkel kódolom le magamnak az esemény típusát); a Maps helymeghatározója megújult animációval köszönt és el lehet forgatni a számológépet. MobileMe előfizetés nélkül kb. ennyi.

Embedded YouTube player in Safari Mobile 2.0UPDATE: Jelentős fejlesztéseken esett át a Safari plugin-kezelése: a weboldalakba ágyazott YouTube videók nem csak egy plugin jellel vannak már jelölve, hanem látszik a videó egy képkockája egy szép play gombbal és egy YouTube logóval együtt. Rányomva persze a YouTube player veszi át a videót, viszont nem kerülünk át a YouTube programba, a videót ott bezárva folytathatjuk a böngészést ott, ahol abbahagytuk. Kényelmes. Ugyanezt megcsinálták a beágyazott QuickTime videókra is, ahol még egy QT-logó animációt is láthatunk, ami eddig szerintem nem volt.

AppStore

Ami sokkal fontosabb, hogy végre lehet programokat telepíteni a telefonra hivatalosan is, ami gyakorlatilag felér egy rabszolga-felszabadítással – végre ki is lehet használni azt a rengeteg potenciált, ami a készülék hardware-ében rejlik. Szerencsére nem kellett csalódnom a kínálatban, az eddig leginkább hiányzó programok közül a legtöbb már elérhető iPhone-ra, valamint mindegyik megpróbálja belecsempészni a felhasznáói élménybe a maga kis innovációját, ellentétben a vért izzadva összekovácsolt, éppenhogycsak működő 3rd party stuffokkal, amik eddig voltak.

Az új programok szépek, okosak, viszonylag könnyen használhatóak (erről majd még megejtek valamikor egy elemzést azt hiszem). Ami viszont a legjobban tetszik bennük: az áruk. Vagy ötödük ingyenes, és a legtöbb 10 dolcsi alatt van, amire igazán nem lehet azt mondani, hogy drága lenne. Még én is úgy döntöttem, hogy nem várom ki, amíg megjelenik warez-ban, hanem megveszem a Things Touch-ot és a StarMap-et. Filózok még a SplashID-n és a Sketches-en is, de ezeket szeretném előtte látni is. Hátrány, hogy nincs demó verzió – vagy tetszik a screenshotok alapján és megveszed, vagy nem…

Ha már az új programoknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy egyrészt még nincs Installer, csak Cydia, ami inkább a fejlesztők eszközének tűnik számomra (gyakorlatilag egy minimál GUI egy apt-nek), másrészt az 1.1.4-en elzakatoló programok majdnem egyikse sem működik 2.0-án. Ezek vagy meg fognak jelenni előbb-utóbb az AppStore-ban, vagy ennyi volt nekik.

Stabilitás

A programok még nem olyan atomstabilak, mint amilyennek kéne lenniük, mindkét program, amit meg is vettem fagyott már olyat is, hogy újraindult tőle a gép. A Twitterific meg pl. egyáltalán el sem hajlandó indulni a bal kezes üzemmód bekapcsolása után…

Szótár, idomítás

Nem megy. Átvariálták a dolgokat, nincs, és valószínűleg nem is lesz hozzá fordító, úgyhogy a magyar billentyűzet szótáram 1.1.4 felett nem fog működni. Várjuk ki az Augusztus végét, majd adnak a T-Mobilos telefonhoz rendes magyar szótárat! :)

Az angol szótárat kikapcsolni ugye nem lehet menüből, a jelenleg általam ismert egyetlen megoldás rá, hogy átnevezzük a

/System/Library/TextInput/TextInput_en.bundle

fájlt valami más nevűre.

Magyar telefonszám-formátum felismerést viszont sikerült kovácsolni: ezt a fájlt töltsétek le, és másoljátok be ide:

/System/Library/Frameworks/UIKit.framework/PhoneFormats/UIPhoneFormats.plist

Ezeken kívül van még egy Mordon-féle magyar billentyűzet hack, ami nekem nagyon tetszik, segítségével lesz rendes ő és ű betűnk, valamint nem a sor végén kullognak a magyar ékezetes magánhangzók, hanem rögtön a hosszan nyomott magánhangzó mellett.

12 hozzászólás

Submit a Comment
  • Stephen Colbertné

    StarMap engem is érdekel, tényleg olyan klassz, mint a demóban?

  • GK

    Sokat még nem volt alkalmam használni, kicsit lassan scrolloz (ami látszik a demóban is), de amúgy igen, úgy tűnik, megéri a pénzét.

  • Mordon

    „Ezek vagy meg fognak jelenni előbb-utóbb az AppStore-ban, vagy ennyi volt nekik.”

    A kis utility-k kezdenek megjelenni Cydián is, de pár nap és kint az Installer 4.0, elég sok eddig fejlesztő emberke jelentette már ki, hogy nem fog az App Store-ba fejleszteni, az SDK idióta megkötései miatt.
    Úgyhogy az eddig megszokott programjainkat valószínű az Installer 4 alatt fogjuk viszontlátni.

  • GK

    Ez jó hír :)

  • tilc

    Szia!

    Te próbáltad már a Quake1-et meg Mac-Man-t? Cydiából raktam fel, elég jók. Te miket javasolsz még onnan felrakásra? Persze most nem játékra gondolok, csak úgy globál.
    Üdv,
    tilc

  • GK

    @tilc: Én onnan még semmit sem raktam fel. (Najó, az OpenSSH-t, a top-ot és a Midnight Commandert igen, de ezek parancssori dolgok, ha nem ismered őket, nem is lesz rájuk szükséged.)

  • Ben

    „Az új programok szépek, okosak, viszonylag könnyen használhatóak”..es nagyreszuk fizetos. Tenyleg ennyire orulni kell, hogy vegre mi is kolthetjuk a penzt az iTunes Store-ban? Ahogy latom, oriasi a lelkesedes a felhasznalok kozott, de oszinten szolva engem nem dob fel, hogy eljott az ido, mikor vegre lapatolhatom a penzt az Apple-nek azert, amit eddig (es ezutan is!!) ingyen el tudtam erni (mar most kint van rengeteg fizetos app tort verzioja, szerencsere).

  • GK

    @Ben: Látom válaszoltál is magadnak, miután kidühöngted magad azon, hogy a „nem lehetséges megvenni a programokat” helyett immár a nihili „meg lehet venni a programokat, ha akarod” állapotba kerültünk. Ha nem akarod, nem veszed meg. Sőt, ahogy megválaszoltad magadnak, ha akarod, lewarezolod őket. Nem értem mi nem tetszik. (Amúgymeg 1000-1500 Ft a cuccok többsége, van több kamionnyi ingyenes, és 1 dolláros is. Ha arra is sajnálod a pénzt, akkor használj valami olcsóbb telefont.)

  • Ben

    @GK: Eloszor is, nincs iPhone-om, igy az utolso mondat nem allja meg a helyet. Masodszor is, pedig: etem en amit mondasz, de sztem ez kozel sem olyan idilli.. Miert kell annyira orulni neki, hogy az eddig installer-bol telepitheto alkalmazasok nagyresze – most, hogy elerhetove valt egy szelesebbkoru platform a terjesztesre – fizetos lett? Rengeteg alkalmazas eddig is megvolt, csak most, hogy a keszitok latjak benne a penzt, inkabb az AppStore-ban kinaljak. Ugy latszik, ennek a legtobb felhasznalo nagyon orul..hat tenyleg, hurra, koltsek is csak a penzt, ha ez akkora orom. Csak a miert nem egyertelmu szamomra.

  • GK

    @Ben: Ha fizetős egy program, az azt is jelenti, hogy van supportja és többé már nem hobby project, vagyis tovább lesz fejlesztve, több dolgot fog tudni, stb. Többé nincs olyan, hogy megunja a készítője, te meg beszoptad.

    Azonkívül ami eddig ingyenes volt, az többnyire az AppStore-ban is az.

    És mint említettem, ha az illegális sw használat hiányzik, akkor ott vannak a warez oldalak, le lehet szedni a fizetős cuccokat ingyen továbbra is, ha neked ez hiányzik.

  • Stephen Colbertné

    Ben,

    A programok sajnos nem fán teremnek, hanem programozók írják őket. Az App Store-ban nagyon olcsón meg lehet őket venni, a legdrágábbak kerülnek $9.99-be, van egy halom 3-4 USD-ért. Ebben az a jó, hogy a programozók rendesen meg lesznek fizetve, ha egy jó terméket készítenek, ezért rengeteg munkaórát rá tudnak szánni, és a programok színvonala magasabb lesz. Itt van például a Dizzy Bee, ami 2.99-be kerül, ennyit mindenki ki tud érte fizetni. és szerintem a legjobb iPhone játék.

    http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284987824&mt=8

  • Ben

    @Stephen Colbertné: nem vagyok 10 eves, tudom, hogyan mukodik a dolog. :) Az ellenerzeseim a korabban mar megfogalmazottak, tisztaban vagyok az AppStore fejlesztoi-oldalanak motivaciojaval.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment