Media center project

Apple TVBe kéne szereznem egy média centert a nappalinkba. Most, hogy már van 720p-s nagy LCD TV, van egy csomó DVD-nyi film, és normális hangrendszer is, azt vettem észre, hogy a lewarezolt AVI-k nagy részét képtelen normálisan lejátszani a két asztali DVD lejátszónk (egy e:max DVX-601 vagymi, meg egy még noname-ebb Biostek XS-600). Van, ahol egyáltalán el sem indul a lejátszás, van, amelyik film csak 15-20 fps-sel játszódik, van, ahol nincs hang, a leggyakoribb pedig a felirat teljes hiánya. (Arról már nem is beszélek, hogy eleve minden feliratot srt-be konvertálok, mert a sub-hoz hozzá sem szólnak.) Olyan is előfordult már, hogy a film közepénél feladták a lejátszást, mi meg néztünk ki a fejünkből, hogy akkor most hogy is végződik a sztori.

Persze átvihetném – ahogy meg is szoktam tenni – a MacBook-ot, de egyrészt hét közben nem vagyok itthon, másrészt kinek van kedve mindig átcipelni az egész cuccot, és minden filmnézés előtt kábeleket dugdosni.

A feladat tehát adott: az elég nagy filmgyűjteményem hiánytalan, tökéletes lejátszása (felirattal, mindennel). Viszont ha már valamit újítok, akkor gondoljuk is tovább kicsit a dolgokat: nem lenne rossz, ha a következőkre is képes lenne az eszköz:

  • HDTV 720p lejátszás minimum, de nem venném zokon ha az 1080p-t is kiköhögné
  • filmek lejátszása hálózatról, hogy az iMac-re letöltött filmet ne kelljen már csak ezért kiírni, később meg esetleg NAS-ról is tudjak filmeket nézni
  • képek nézegetése – iPhoto-ból, vagy valami hálózati mappából, esetleg DVD-ről (is, nem vagy-vagy)
  • zenék lejátszása iTunes libből és hálózati vinyóról könnyen, egyszerűen, akár vakon, TV bekapcsolása nélkül is
  • kis méret, zajtalan működés
  • lehetőleg a hálózati funkciók WiFi-n realizálása, mivel nem hiányzik még egy kábel a nappaliból, WiFi meg úgyis van
  • távirányító, mert olyat nem játszunk, hogy egy billentyűzet porosodik a nappali közepén, még akkor sem, ha vezeték nélküli

Egész impozáns kínálat, nem? Ezt már lehetne élvezni. Milyen lehetőségei adódnak így az embernek? Vehetünk valami nagyon okos NAS-t (hálózati merevlemez), ami tud videót lejátszani, de ezeknek általában elég korlátoztottak a képességei, főleg videólejátszás terén, valamint nagyon drágák is. Második alternatíva, hogy összedobunk egy pc-t, de a csendes működés (nem zúghat éjjel anyám feje mellett!) és a 720p miatti nagy teljesítmény eleve egy Core 2 Duót követel meg legalább, ami nem olcsó, ráadásul nagy is a ház. Előnye, hogy NAS-nak is jó lenne egyben, mert lehet bele tenni végtelen vinyót. Ezen kívül vannak direkt erre a feladatra optimalizált „asztali HDTV DiVX lejátszók”, amik többnyire valamilyen linuxot futtatnak és a fentiek nagy részét tudják – de több, mint 100.000 Ft-ba kerülnek.

És van még az Apple TV. Ez egy Core 2 Duós 20x20x3 centis kis valami, teljesen halk és (lecserélt szoftverrel) mindenre képes a fentiek közül. Van benne WiFi, van hozzá távirányító (aminél nem kell szopni a linuxos driver keresgélésével), az iCuccok megosztott libjeit alapból eléri. Ideálisnak hangzik. Egyetlen baj vele, hogy az USA-ból kéne szerezni, mert ott csak $229 (kb. 35.000 Ft) szemben az XMS-es 79.000 Ft-tal. (Ami állítólag az Artisjusos jutalékok miatt ilyen magas.)

Mielőtt komolyabban elkezdenék rajta gondolkodni, szeretném kikérni a véleményeteket: mit éri meg venni? Jól látom, hogy ez lenne a legjobb vétel? A szempontjaimból nem szeretnék engedni.

13 hozzászólás

Submit a Comment
  • viliaveréb

  • GK

    @villiaveréb: Köszi, ez jól néz ki! Felveszem a listára a mérlegelendő eszközök közé.

  • viliaveréb

    nm

  • Stephen Colbertné

    Hol olvashatok az Apple TV lecserélt szoftverrről?

  • Aadaam

    hasznalt macmini?
    egyeb miniatx-es eszkoz tv-kimenettel?
    sz’tem olcsobb

  • Happy

    Nekem volt egy tervezgetésem, ami aztán egyenlőre nem valósult meg, és valószínűleg most már ugyanezen az áron olcsóbbat lehetne összedobni: http://boldogt.hu/?p=235

    Mikor én utoljára olvastam az Apple TV-ről még valami centrino volt benne, mióta dupla magos? Engem is érdekelne valami cikk róla.

    Nekem azért jött be jobban a PC, mert több féle szervert akarok. PL torrent, VPN, FTP, stb stb. Lehet részben megoldható Apple TV-n is, de a tárhely problémás.

    Persze ez rám vonatkozik

  • Happy

    olcsóbbat = jobbat, sorry:)

  • GK

    @Happy: Mit számoltál, ez neked mennyiből jönne ki?

    @Stephen Colbertné: http://plastik.hu/2008/06/15/media-center-diy-harmadik-resz/

    @Aadaam: Macmini hogy lenne már olcsóbb? 70 alatt nem kapsz használt G4-eset sem.

  • Happy

    Én valami 80körül számoltam vinyó nélkül, mert az van otthon.

    Apple TV: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_TV

    Itt nem dupla magos procit írtak, és én úgy emléxem a frissítéseknél mindig csak software-t frissítettek, értsd még mindig az lehet a hardware, már pedig az 720p-t h264-be kódolva sztem nem fogja elvinni, vagy csak nagy minőség romlással.

    Az iTunes-ban letölthető HD filmek nincsenek olyan durván kódolva sztem mint a neten fellelhetők.

    A cikkben csak az apple TV skinről írnak, bár ha jól olvastam a wikin akkor fel lehet tolni sima OSX-et az apple TV-re, és úgy már fut rajta a progi.

    Én jelenleg egy Airport Express AirTunes funciója segítségével küszöbölöm ki a kábelezgetést. Ezzel a zene ugye vezeték nélkül átmegy a filmhez meg csak egy kábelt kell bedugni, ami nekem még belefér.

  • GK

    @Happy: A CPU-ban igazad van minden bizonnyal, én Czo-ra hagyatkoztam, aki kivételesen rosszul emlékezett. Viszont azt erősen kétlem hogy az iTunes Store-os filmek alacsony bitrate-tel lennének kódolva, és Czo állítja, hogy valahol hallotta, hogy maga a hardware viszi az 1080p-t (vagy i-t?) is. Még utána kell járni.

    Software cserét nyilván úgy gondoltam, hogy mezei OS X-et raknék a gyári sw helyett és arra menne az OSXBMC (vagy valami más, még nem tudom mik vannak).

  • Happy

    OSXBMC pontosabban Plex a legjobb media center progi amit én próbáltam, felszerlve az itt említett skinnel: http://www.tuaw.com/2008/07/09/osxmbc-becomes-plex/

    Kíváncsian várom a megoldásod, és a fejleményeket, hátha nekem is beválik, és akkor két Apple TV-t rendelünk, és felezzük a postát!:)

  • GK

    Hehe, a postaköltség a legkevesebb, én inkább a vám miatt aggódnék. :)

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment