Mit szeretnék látni az új iPhone-ban?

iPhoneNem, nem fogok spekulálni, hogy szerintem milyen lesz a következő iPhone, hanem összeszedem azt, amit én szeretnék látni benne. Ez majdnem biztos, hogy köszönőviszonyban sem áll azzal, amit jövő héten meg fogunk látni. :) Na, akkor essünk neki!

Documents

A Sony-Ericssonokról ismert Képek, Hangok, Egyéb mappaszerkezet valami kis programmal, ami meg tudja nyitni az itt tárolt fájlokat. A telefon tudna Bluetooth-on, USB-n pendrive-ként és WiFi-n valami egyszerű megosztással fájlokat fogadni ide, a programokból lehetne ide menteni, valamint a programok használhatnák ezt a könyvtárat tárolásra. Jó lenne, mert nem törné meg a készülék filozófiáját (a júzernek semmi köze a filerendszerhez), egy védett helyet biztosíthatna az adat-szállításhoz és adattároláshoz. Nem is beszélve a programok közti adatcseréről, ami még mindig nem megoldott.

Bluetooth OBEX

Fájlküldés és -fogadás vezeték nélkül. Egyszerűen nevetséges, hogy még mindig Jailbreak kell hozzá. Nincs mit ragozni ezen, kell és kész.

WiFi tethering

Bluetooth tethering? Ne már! Erre speciel nem jó a Bluetooth, mert lassú. Az akár több megabites mobilnetből semmi sem marad majd, ha egy keskeny, Bluetooth 2.0-ás sávon toljuk át. Simán meg lehetne csinálni, hogy egy opciót átállítva az iPhone egy WiFi access pointként látszódjon, erre a géppel secperc alatt fel tudjunk csatlakozni, és teljes sebességében használjuk a 3G-t.

Új SpringBoard

Az iPhone program indító felületét (menüjét) nevezik SpringBoard-nak. Ez úgy lett kitalálva, hogy maximum pár oldalnyi, gyári programot kell kezelnie. Az AppStore aranykorában viszont nem ritka egy embernél 100 program sem, ami használhatatlanná teszi. Erre nem megoldás a keresés. Sokkal jobb lenne például egy olyan megoldás, hogy lapokba szervezzük a programokat, a lapok úgy lapozhatóak, mint most, viszont a képernyő alja felé még görgethetőek lennének. Egy-egy oldal megfelelhetne egy kategóriának. Láttunk már koncepciót, hogy hogy lehetne megvalósítani egy iTunes oldali app managert is, az sem ártana.

iChat & iChat Video

Miért nincs alapból iChat a telefonon? Killer app lenne, én már évekkel ezelőtt is ezt mondtam! Elég megnézni, hányan töltötték le a Skype-ot. Ha tudna videót továbbítani is, az már maga a tökély lenne. Miért nem terjed a videótelefonálás? Megmondom: mert drága. Csak ingyen lehet rászoktatni a népet! Persze ehhez kell egy frontside kamera is, de ez nem lehet akadály.

Jobb PIM funkciók

Valljuk be, a beépített naptár egy szar. Agyon demózta a telefont az Apple a multitouch-csal, a naptárban meg még csak intuitív ötletek sincsenek. Miért nem lehet például a hónapot a kis nyilak nyomkodása helyett jobbra/balra húzással lapozni? Miért nem látszanak az eventek színei a havi nézetben? Miért nincs heti nézet? Miért nem lehet arrébb húzni egy eseményt? Miért olyan nehézkes egy új esemény felvitele? Miért nem lehet teendő listát szinkronizálni a géppel? Nagyon jó lenne, ha ezen a téren jelentős fejlesztéseket látnánk.

Over the air sync

Miért csak kábelen lehet szinkronizálni a telefont? A PalmOS már évek óta tud interneten keresztüli(!) szinkronizációt is. Semmiből nem állna meglépni ugyanezt az Apple-nek sem. Kis tunnelezés itt meg ott, és már kész is lenne. Tök jó lenne, ha Bluetooth-on látná egymást a két eszköz (mármint a gépem meg a telefonom), akkor automatikusan, a háttérben nekiállnának syncelni. Ilyet még a PocketPC is tud… :(

Programok háttérben futtatása

Meg lehetne oldani, ha nagyon akarnák. Egy lehetőség a sok közül: a háttérben csak bizonyos, alacsony erőforrás használatú szál futhatna. Ez mondjuk fenn tudná tartani az IM klienst a hálózaton, vagy mittomén. Nem mindenre jó a Push notification.

Képes telefonkönyv

Miért nem lehet? Akarok. Meg képes híváslistát is.

Billentyűzár alatt a látszódjon a képernyő tartalma

Mert semmi értelme nincs a háttérképpel eltakarni. A háttérkép nem erre való. Sokszor fel kell nyitnom a billentyűzárat, holott csak rá akarnék pillantani a legutóbb kitett képre (pl. térkép, note).

11 hozzászólás

Submit a Comment
  • Aadaam

    According to the 2.0 specification, EDR provides the following benefits:
    Three times faster transmission speed — up to 10 times[citation needed] (2.1 Mbit/s) in some cases

    Azert annyira nem lassu, mondjuk teny, en a 384 kbps-es UMTS-t osztom meg vele…

    A WiFi tetheringgel mondjuk annyi a baj, hogy a macek is csesznek jelszot rendelni hozza rendesen, valamiert a jelszoval megosztott kapcsolat jelszotlanna valt multkor – marpedig nem szeretnem, ha egy fel lakotelepnyi wardriver az en mobilomat hasznalna, marcsak akksi szempontjabol sem :)

  • Nagyon jó ötletek, de ezeket leghamarabb a 4.0-ban láthatjuk, hiszen az új iPhone 3.0-t fog futtatni.

  • GK

    @Aadaam: a 2.1Mbit/s kevés ha azt nézed, hogy az UMTS hálózat jelenlegi max sebessége 7Mbit/s.

    Az meg, hogy a WiFi tethering most bugos (az?), hogy jön oda, hogy akkor nem kéne lennie az álom iPhone-ban sem, mert úgy is bugos lenne? :D

  • Vakondgyar

    Over the air sync azért nem lesz soha, mert akkor nem tudná eladni a Mobile Me-t.

    Ne is nagyon számíts erre a funkcióra!

  • neongod

    Mégiscsak zavar, hogy nem lehet háttérben futtatni programokat? Eddig mintha az apple koncepcióját védted volna… legalábbis úgy tűnt.

  • GK

    @neongod:

    Nem zavar, viszont jobb lenne ha máshogy lenne. Tudod, az sem zavar, hogy egy társasház 3. emeleti lakásában élek, mégis jobb lenne, ha lenne egy saját családiházam valahol Hawaii-on.

  • neongod

    Azért nem ugyan az a kettő. Mivel az apple álláspontja épp az, hogy ez telefon és nem számítógép. Tehát funkciójában nincs szükség arra, hogy több dolog fusson egyszerre. Sőt, egyenesen káros, zavaró, leszívja az akksit, akadályozhatja a telefon funkciót, nem lehet kontrollálni, veszélyes, stb. Tehát nem véletlen, hogy nem futhat több dolog egyszerre. Ha viszont mégiscsak azt szeretnéd, hogy fusson, akkor az apple álláspontjával mégsem értesz egyet.

  • neongod

    De nem akarok kötekedni, mert végülis te azt írtad, hogy csak egy bizonyos szál futhasson a háttérben, tehát az apple által kontrolláltan történne a dolog. Viszont ez meg azért fura, mert én eddig azt hittem, hogy ez most is így van. Tehát, hogy van olyan app ami futhat a háttérben (pl. im), hisz anélkül hogy lehetne folyamatosan „online” az ember?

  • Czo

    Az IM app sem fut a hatterben. Palringo pl proxyn at csatlakozik, es ilyenkor a tavoli proxy marad fenn az IM halozatokon.

  • GK

    Mivel BSD a rendszer, nyilván az OS képes rá minden további nélkül, viszont az AppStore-os alkalmazásoknak nincs megengedve, hogy a háttérben fussanak. És igen, egyetértek az Apple álláspontjával, viszont kicsit módosíthatna rajta. Nem akarok gyökeres változást (ki se lépjen semmi, mint WM-on…), csak kis módosítást.

  • Az iPhone most is futtat sok alkalmazást a háttérben, csak ezt a lehetőséget nem nyitották meg a külső fejlesztők előtt. Ugyebár tudunk zenét hallgatni email olvasás közben, telefonálás közben szinte az összes gyári alkalmazás megnyitható, Tethering, Voice Memos is szépen megy a háttérben miközben a készüléken mást csinálunk.

    Az Apple nem hüje.

    Ki fogják találni, hogyan kontrollálják az App Store-ban kapható alkalmazások háttérben való futtatását. A copy-paste-re és az MMS-re is sokat kellett várni, de megérte, mert minden más telefonnál jobban működő megoldást kapunk jövő héten. Azt szeretem az Apple-ben, hogy gyűlölnek félmegoldásokkal kérdésekre választ adni. Ha nem tudják jól megcsinálni, akkor inkább nem támogatják. Ezért is jó az Android és a Palm, mert biztosak lehetünk benne, hogy az Apple iparkodik a konkurencia által támogatott funkciók megvalósításával.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment