Félember

Ahogy a híres mondás is tartja, ha az ember egyszer belekóstolt az iPhone használatába, lehet ugyan nélküle élni, csak nem érdemes. Két hétig nem volt nálam a telefon. Tapasztalatok.

Be kellett vinnem szervízbe a telefonomat (az okokat nem részletezném, lényeg, hogy kaptam a huza-vona végén egy zsírúj iPhone 4-et és és újraindult az egy éves garancia is, szóval jól jártam), és kaptam cseretelefont. Valami Badás Samsung volt, a pontos típusát csak a jó Isten és a telefon tervezője tudja, de még ez utóbbiban sem vagyok biztos.

Samsung S5620

A Samsungot kicsit több, mint egy hétig bírtam elviselni, utána bepróbáltam éles használatra az egyik céges Android telefont, nevezetesen egy Xperia X10 Mini Pro-t (gondolkoztam hogy lehetne még hülyébb neve, de nem tudtam ragozni). Nagyon érdekes megfigyeléseket tettem.

Xperia Mini X10 Pro

1. Hardware

Az iPhone hardware-e jól meg van tervezve, ezt mindenki tudja. Viszont sok érdekes dolog csak akkor jön elő, ha egy rossz példával találkozunk. Nekem sikerült. Ilyenek például a gombok. A Samsungon 7 db volt, 2 hangerő, egy bekapcsoló, egy kamera és 3 softkey. A gondjaim ott kezdődtek, hogy a bekapcsoló gomb jobb oldalt, középtájon van. Ez első alkalommal ugye azért gond, mert ki a fene keresné ott, persze meg lehet ezt szokni, úgyhogy ez még nem is akkora probléma. Az viszont már gond, hogy nem sokkal alatta van az igen hasonló tapintású fényképező gomb, ami egyből indítja a kamerát. Mondanom sem kell, hogy végtelenszer sikerült fényképeznem a telefon feloldása helyett. Még jobb, hogy a kamera módban lezárható a telefon(!), amiből csak a feloldás hosszú nyomásával lehet menekülni, semmi mással. Tehát ha össze-vissza nyomkodod a telefont, tuti elrontasz valamit.

A másik ékes példája a rossz tervezésnek az volt, hogy gyakorlatilag nem tudtam úgy kézbe venni a telefont, hogy ne nyomtam volna meg akaratlanul vagy a hangerőt vagy a feloldást/kamerát. Kellemetlen.

A másik alanyunk pont ellenkezőleg szerepelt: Az Xperia Mini gombjai tökéletesen benyomhatatlanok. Szenvedés volt minden bekapcsolás, és minden vissza/menü gomb nyomás. Nagy erő kell hozzá, rossz a nyomáspontjuk, nem érzékeled rendesen, hogy mikor billent át… Ugyanitt megjegyezném, hogy aki ilyen gombot rak a telefonjára ÉS az iPhone-ról koppintott „slide to unlockot” is alkalmazza az valamit nem értett meg. Ez utóbbi célja ugyanis az, hogy a véletlenül benyomódott gomb ellen védjen. Na ez soha nem fog véletlenül benyomódni, az biztos.

Az Xperia mini kijelzőjéről nyugodt szívvel ki tudom jelenteni, hogy kizárólag demózásra alkalmas, vagyis hogy egy tech cég megmutassa, hogy „igen, az Android skálázódik ekkorába is!”, mert a mindennapi használat során olyan mértékű felüdülést jelentett utána egy ZTE Blade iPhone-nagyságú kijelzőjére nézni, mint 5 óra jégesőben ácsorgás után egy forró fürdő.

Az Xperiával a másik baj az volt, hogy annak ellenére, hogy harmad annyit se használtam, mint az iPhone-omat szoktam, kb. ugyanúgy merült, vagyis naponta töltőre kellett dugni. Ugyanez nem mondható el a Samsungról, ebben az egyben elég jól szerepelt. :)

Szintén az iPhone-hoz hasonló volt zsebben a Samsung, még kicsit könnyebb is volt súlyra, úgyhogy a formája tetszett, nem úgy, mint az Xperiának, ami rettenetesen tömzsi, egyszerűen nem lehet zsebre rakni, mert púpos lesz tőle a nadrágod. És amilyen kicsi, olyan nehéz is a telefon.

2. Software

A Samsungon Bada van, ami a nevezett cég hadrendbe állított üdvöskéje. Nem tudom, mi lehetett az igazi célja, de körülbelül annyit sikerült kihozni belőle, hogy egy kicsit buta, de valahol az Ericsson Mobile Platform (Sony-Ericsson mobilok rendszere) szintű dolgot köptek ki magukból, némi érintő kijelző támogatással, ami meg azért lássuk be, sehol sincsen egy okostelefon OS-hez képest.

Egy hét után arra jutottam, hogy igenis voltak a Samsungnál felület- és interakció tervező szakemberek, csak miután átadták a 200 oldalas dokumentációt a dolgok megfelelő menetéről, távoztak a projectből, a programozók meg sosem szerettek igazán olvasni.

Végeztem egy tesztet: legalább 5 embernek odaadtam a telefont, 3 egyszerű feladattal:

  • Kapcsolja be
  • Indítson egy böngészőt
  • Nézze meg az SMS-eimet

A teszt eredménye rendkívül mókás lett: kivétel nélkül mindenki, a telefonbuzi jogász baráttól, anyukámon át a programozó ismerősig ugyan azokkal a lépésekkel közelítette meg a problémákat, ami azt mutatja, hogy igen is valós problémákról van szó. A bekapcsolás 15-30 másodpercet vett igénybe. Az emberek kezdték a telefon tetején, majd eredmény nélkül végignyomkodták a front oldalon lévő gombokat, majd megforgatták a telefont és az oldalsó gombok közt keresték a bekapcsolót, majd miután nem találták, el is olvasták az oldalsó gombok feliratait, így persze meglett a gomb.

A böngésző indításában viszont már többen elvéreztek. Addig mindenki eljutott, hogy a program indító menüben (ami egy ilyen négyzetrácsokon ikonok jellegű, iPhone-hoz hasonlóan jobbra-balra scrollozható dolog) kéne keresni. Mindenki egy földgömböt, vagy ismerős szimbólumot keresve végigscrollozta egyszer gyorsan a 3 programindító oldalt, majd nem találván a megfelelő ikont vagy nekiálltak még egyszer, lassabban, a feliratokat is elolvasva végignézni a listát, vagy pedig megforgatták a telefont és keresték a Sony-Ericsson telefonokról megszokott hardware-es Internet gombot. Mivel ilyen nincs, egy kétségbeesettebb próbálkozás következett a programindítóból való kilépésre (ahol segítettem mindig, ugyanis a 3 softkey nincs feliratozva, így egyszerűen trial-and-error módszer nélkül nem lehet rájönni, hogy a bal oldali nem jó semmire, a középső a vissza gomb, a jobb oldali pedig a home), majd elkezdték az Androidhoz hasonló widget képernyőket körbelapozni. Egy percnél járunk. Persze itt sem volt böngésző, úgyhogy sokan visszatértek a program indító menübe, ahol talán 2-en meg is találták a remekül T-Mobile-osra cserélt web’n’walk feliratú ikont. Persze, ez nem feltétlenül a Samsung hibája, de a telefonnak azért felróvom.

A harmadik quest egy kivétellel egy nagy „b*zd meg” (vagy az illető vérmérsékletének megfelelően ennek kulturáltabb verziójának) elhangzásával végződött: ugyanez az ikon keresés ment fél percig, majd elolvasták az emberek az ikonoktól elkülönítve, alul, a sofkeyek felett lévő, 3, szürke sávba kiírt feliratot is, amik kb. úgy néztek ki, mint Sony-Ericssonon a softkeyek aktuális funkcióját mutató szövegek. A harmadik az Üzenetek. Ez után sokan megnyomták a jobb oldali gombot, ami persze nem az odaírt funkciót hajtotta végre – lévén home gomb –, hanem kivitte őket a widget képernyőre.

Még öt hat remek példát tudnék felhozni a használhatatlanság bemutatására:

  • Bejövő híváskor teljesen elveszett az ember, nem tudja, hogy melyik gombbal lehet felvenni vagy letenni a telefont. Trial-and-error módszerrel persze kiderült, hogy a bal oldali felvesz, a jobb oldali pedig elutasít, de nem tudom, hogy kellett volna erre rájönnöm.
  • Gyötrelem gépelni rajta, mert csak 9 gombos számbillentyűzete van, a shiftet és az ékezetes betűket meg inkább ne is hozzuk szóba.
  • Nem megy automatikusan vissza WiFi-re. Mindig neked kell kézzel bemenni a beállításokba és felzavarni az otthoni hálózatodra.
  • Hiába az érintő kijelző, a 3G és a WebKit alapú böngésző: lehetetlen webet használni a telefonnal. A legegyszerűbb use-case: megpróbáltam betölteni az Indexet, amire egy perc molyolás után kiírta, hogy kevés a memória, és egyszerűen lefagyott, majd elkezdtek elszállingózni a widgetek is ugyanúgy memória hiányra hivatkozva.
  • Lapozás közben eltűnnek a widgetjeink. Néha anélkül is. Néha maguktól újak nyílnak ki, nekem pl. a hálózat nevét kiíró widget mindig visszanyílt magától.
  • Az e-mail kliens buta, mint a föld. Tud IMAP-et titkosítással, meg minden, de csak az inboxot mutatja.

Az Androidról már sokkal jobb véleményen vagyok, az X10 Minivel töltött 2-3 nap alatt nem volt vele különösebb gondom, inkább csak azt vettem észre, hogy ugyan meg tudnám csinálni a feladataimat a telefonal, de a nyomogathatatlan gombok, a kis kijelző és a rettenetes, rémálmokat keltő „csak elfordított módban tudsz gépelni vele a billentyűzet széthúzásával” c. csoda feature miatt inkább elő sem húztam a zsebemből. Nem volt olyan fontos az a tweet…

Összességében

…lehet ugyan létezni ezekkel a telefonokkal, de iPhone után annyira gagyi szar mindkettő, hogy a félembernek éreztem magam. Nem tudtam a menetrendeket, nem tudtam weben utánanézni dolgoknak, nem tudtam rendes képeket, videót csinálni, és még napjában vagy 20-szor fordult elő, hogy a telefonon nyomkodtam volna valamit, de vagy nem tudtam azt megcsinálni a cserekészülékkel, vagy inkább elő sem vettem a Minit.

Sajnos, aki egyszer belekóstolt, az többé nem menekül… ;)

11 hozzászólás

Submit a Comment
  • ern0

    Frankó, összeszedett poszt, próbálhatnál valami normális, ha nem is csúcskategóriás Androidot, csak a líra kedvéért.

    Ha nem lenne döglött platform, azt mondanám, próbálj ki egy webOS készüléket, hogy ne csak negatív élményeid legyenek.

  • GK

    ern0: vannak tapasztalataim a felső kategóriás Androidokról is, nem rosszak, de azt hagyjuk máskorra :) WebOS-t szívesen kipróbálnék, csak ugye ritka, mint a fehér holló. :)

  • eFi

    Ern0höz hasonlóan én is lelkesen olvasnék egy izmos Android géppes beszámolót, tanulságos lenne.

    A témához szerintem hozzátartozik az is, hogy ha Androiddal kezdtél volna, akkor nagy eséllyel az gyógyul be az izommemóriába és az iPhone lenne kicsit fura. Ettől függetlenül én is azt mondom, hogy az iOS eszközök vas+software kombója a legeltaláltabb. Érdekes lenne egy kisgyerek (=még formázatlan agyú humán) kezébe adni egy Android-os tabletet és megnézni, mennyi idő alatt alakul ki a készség, hogy használja. iPad-et én személy szerint sok kisember kezébe adtam már és általában pár (<5) perc után ment nekik minden.

  • GK

    Kérlek, gyerekek, ne hozzuk ide be az androidozást, mert nem erről szól ez a post! :)

  • Varsányi Martina

    Számomra a poszt arról szól, hogy az iPhone 4-hez képest a másik két gép gagyi volt, ami rendben is van, mert nem összehasonlítható kategóriában vannak – az xPeria x10 mini közelében sincs egy kifejlett méretű smartphone-nak, a másikról meg ne is beszéljünk.

    Negatívum: a telefont nem mint hardware-software egészét nézed (ahol a softwarebe – Android – belepiszkált a hardware gyártó), hanem szétszeded hardware és software részre. Pont a Sony nagyon sok egyedi megoldást visz a kódba, ami nem válik feltétlenül a készülék javára – miközben bennehagyja az „alap” Android kódban lévő elemeket (slide lock), amire más készülékein (xPeria x10) szükség is van. Gondolom így kevesebb kódot kell változtatniuk.

    Pozitívum: a leírtak alapján biztos nem vennék xPeria x10 minit (bár nem is akartam, nekem a nagy van, azzal meg elégedett vagyok).

    Végül: nem lepődök meg az eredményen. Az iOS-t „csak” 4 (5?) hardware-rel kell kompatibilissé tenni, míg az Android szinte végtelen számú változatosságban megjelenhet. Ebből kifolyólag lehet benne sok olyan kiszerelés, ahol az egyedi software + hardware nincs igazán összhangban az elvárható felhasználói élménnyel.

  • GK

    @Varsányi Martina: Ezek szerint egyáltalán nem jött át, hogy arról akartam írni, hogy van ez a két telefon, amiket roppant kis erőbefektetéssel használhatóvá tudtak volna tenni (pl. ha megnyomhatóak lennének a gombjaik, meg mondjuk raktak volna feliratot a Samsung gombjaira), de nem tették? Miért kell egyből árkot ásni és védelmi vonalat építeni az Android köré? Könyörgöm, miért?

  • Varsányi Martina

    Talán mert Te is szétszedted a posztot, és nem csak kizárólag az iPhone – Samsung – xPeria X10 mini-t boncoltad, hanem a hardware-t és a software-t külön, ez utóbbit általánosítva. Úgy érzem azonban, Te is belemagyarázol a hozzászólásomba az Android védést. Én az összehasonlítás alapját támadom: általánosítasz Androidra egy speciális hardware + módosított software esetén. Ami – s ebben igazat adok neked, az előző kommentben is – nincs közelében egy iOS-nek.

  • GK

    Szétválasztottam a kettőt, mert nem sok köze van egymáshoz egy gombnyomás érzékenységének a böngésző fagyásához. Az összbenyomás nem ezek egy fúziója, hanem konkrétan a két dolog uniója. Nem egészen értem mit akarsz belemagyarázni :)

  • Varsányi Martina

    Konkrétan a nehezen benyomható gomb + slider kombinációjára gondoltam, meg talán másra is, de végül is annyira nem kell mindent szétcincálni :)

  • -dino-

    Nekem van egy Badas Samsung Wave GT-S8500 as telefonom es semmi esetre sem akarok ajfon negyet venni, mert tokeletesen megfelel a mostani. Eleg nekem a 720p is, nem akkora, mint egy fel tegla okostelefon, no es az akksi tobb napig birja, ezt ugye az ajfon negy eseteben nem mondhatni el. Szoval nem kene iOs es akadozos android sem, vindozrol meg hallani sem akarok :) Amugy meg Amiga Rulez :)

  • Imi

    Kinek a pap kinek a paplan.
    Nekem mikor kezembe adnak egy iPhone-t , szeretem fogdosni , tényleg profi kütyü , de mikor megkérnek , hogy tegyek rá egy csengőhangot vagy frissítsem le a szoftverét általában vissza is adom.
    Az iPhone árának hatodáért vettem egy Galaxy Gio-t amivel 10-szer több dologra vagyok képes és úgy szabom személyre ahogy akarom.
    Amúgy le a kalappal az Apple előtt nagyon jó a marketingjük , ügyesek csak sajnos nem az én javamra.
    200.000 ezer forintért veszek egy elég komoly konyhabútort vagy egy használt Opel Corsát a páromnak.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment