Photos for OS X beta vs. 70.000 kép

Első felvonás

Nagyon bátor voltam és egy backup után a 10.10.3 külső béta verziójával érkező Photos appban megnyomtam az importálás gombot, ami az iPhoto-ban lévő 70.000 képemet és 946 videómat hivatott áthozni az Apple új távlatokat ígérő képkezelőjébe. 0-ról újraírták, vagyis pont azt kéne hogy kapjam, amire vágytam az iPhoto mérhetetlen lassúsága miatt, nem?

Az importálás 3-4 óra alatt lezajlott, utána csigasebességgel nézegethettem a képeimet a Photos amúgy elég elegáns, UXKites ablakában. Látszólag minden képet jól beimportált, az eseményeimből albumokat csinált, és az arcok is megmaradtak.

További 15 óra, és a háttérben őrlő processek is végeztek, gondolom ezek generálták a thumbnaileket a képekhez. Innentől viszonylag gyors volt minden. Nem villámgyors, de fél másodpercnél kisebb laggal zoomolgat és nincs beakadás a képek közt. Ezzel ki tudok békülni.

Második felvonás

Felbuzdulva ezen előfizettem havi €9.59-ért az 500 GB-os iCloud csomagra (ami még nem is a legnagyobb), behunytam a szemem és bepipáltam az iCloud-ot a Photos beállításaiban. Lesz ami lesz.

Vasárnaptól keddig tolta fel a képeket, mint kiderült rendszer szolgáltatások segítségével, vagyis a Photos appot akár be is zárhattam, anélkül is ment a háttérben a feltöltés. 6-7 MB/s maximum sebességet mértem, ami elég jónak mondható.

A visszajelzés már kicsit nyögvenyelős volt, elég ritkán frissül a Photos alján a szám és nem ártana ha becsülne egy időt is, hogy mikor végez, de hát ne várjunk luxust, ha feltölti a képeket, az már jó pont, nem?

Kedden végül azt írta mindent feltöltött. Itt kezdődött a neheze.

Harmadik felvonás

Az iOS nem képes ekkora library kezelésére. Ezt értsétek úgy, ahogy mondom: gondoltam 1-2 óra lesz, mire leszinkronizálja a változásokat, aztán majd ahogy görgetek a listában, leszedi a thumbnaileket is és kész, de nagyon nem így megy.

Először is csak akkor szinkronizál az iOS Photos app, amikor fut, WiFi-n van a telefon és bár ezt még nem tudtam megerősíteni, valószínű töltőn is kell lennie. Ami nem is árt neki, mert amikor nekifogott a több tízezer kép leszedésének, úgy felpörgette a CPU-t, hogy tiszta forró lett az iPhone-om (6) és az iPad-em (Air 2) is, amit eddig soha sem tapasztaltam. Annyira szívja így az akkut, hogy USB-ről töltve jobban merül, mint amennyit az tudott tölteni rajta.

Semmi gond, ezen is túlleszünk, gondoltam, csak ki kell várni a végét.

Na, ennek nincs vége. Csütörtök van, és még mindig nincs lenn egyik iOS device-omon sem a library. Hiába indítom el a Photos-t, néhány száz képet képes leszüttyögni, majd egyszerűen lefagy. Ilyenkor persze a szinkronizálás is megáll. Volt délután, amikor az iPhone-on kb 40-szer játszottuk ezt el, mielőtt meguntam.

Jelenleg úgy néz ki a Photos appom iPhone-on, hogy 2008-ig vissza tudok scrollozni, thumbnailek kb. 2010-ig vannak, de ott már elég foghíjasak. Szerinte 42.000 fotót töltött eddig le és még 28.000 hátra van, de ez a szám a legrandomabb formákat ölti mindig, hol 0, hol nem adja ki a kettő összege a 70.000-et, stb.

iPad-en kb. 20.000-et tudott leszedni, és azóta egyáltalán nem frissít semmit. Még a szürke négyzeteket sem látom ott, ahol képeknek kéne lenniük.

Negyedik felvonás

Az egy dolog, hogy egy heti munka leszenvedni a fotókat az eszközre, de van két lényegesen komolyabb probléma is, amibe belefutottam:

1. Használhatatlan lesz tőle a legtöbb photo picker. iOS alatt egy csomó app enged a fotóid közül választani – na a legtöbb nincs felkészítve ennyi képre, így egész egyszerűen 15-30 sec laggal nyitják meg ezt a panelt vagy bele is fagynak. Élükön a Facebook Messengerrel, ami képes 1-2 percre is bemerevedni, mert valamit mókolni akar a képekkel. Akkor is, amikor te épp nem képeztél vele semmit.

2. 16 gigán el lehet felejteni. Ott van ugye ez a kapcsoló, amire az van írva barátságos betűkkel, hogy tárhely optimalizálása, alá meg az a biztató szöveg, hogy mindig csak az üres helyet tölti meg képekkel és így bármekkora libraryd lehet, mert a csodafelhő elbírja. Hát a csodafelhő nem bírja el. A félig tele lévő iPad-re 5-6 giga libraryt lesyncelt, majd ott megállt, és azóta a sync sem megy tovább és az iPad is folyamatosan nyivákol, hogy nincs szabad hely. Kb 15 percenként valami program kiírja, hogy elfogyott a hely. Nem tudok új appokat letölteni, nem megy semmi. Mindez úgy, hogy még a képeim negyedének thumbnailje (!) sincs a tableten.

Ötödik felvonás

Gondoltam megnézem a webet, hogy mit tud az iCloud.com. Kvázi semmit. Szemmel láthatólag úgy van megírva az egész, hogy letölti az összes fotó méretét előre, amibe meg belerokkan. 4-5 órát kellett ott hagyni a weboldalt, hogy a „frissítés” állapotból kizökkenjen és megjelenjenek a képek.

(Kicsit itt hagyom ezt a dolgot, hogy ülepedjen: gondolkodjatok el azon, hogy egy 4 magos, 2 GHz-es Core i7 4-5 óra alatt mennyi mindent ki tud számolni. Mi lehet annyira bonyolult, hogy ennyi ideig tartson?)

Közben többször „lefagyott” a weboldal, vagyis kaptam egy HTML formot, amiben kiírta, hogy a Fotók nem válaszol. Szóval már ilyen is van.

Aztán ma reggel jött a hab a tortán: valami bekattant a photolibraryd-ben és nekiállt számot vetni az életével és 100-200% CPU-t használva 5-6 órán keresztül futott az OS X-en. Ki tudja mit csinált? A Photost a Mac-en nem indítottam el napok óta. Ha ilyenek előfordulnak, az remekjó lesz.

Összefoglalás

Tehát előfizettem évi 35.000 Ft-ért arra, hogy a képeim mindenhol elérhetőek legyenek, amivel azt értem el, hogy nem tudom a képeimet megnézni se weben, se iOS-en, viszont legalább minden app belassult iOS-en és elfogyott a tárhelyem is, valamint a Macemet random időközönként a photolibraryd démonja terheli.

Kösz, inkább keresek mást.

Ja, hogy béta, és ki fogják javítani? Nem fogják, az Apple sosem javítja ki a bugokat. (Lásd még: ugráló Weather widget)

Utóélet

Úgy döntöttem, hogy szórakoztatlak titeket a fejleményekkel is.

  • Csütörtök nagy részében a telefonomon a Photos futott, kábelre volt dugva és WiFin várta a képeket, de 27.999 hátralévő képnél (amely határt tegnap ugrottuk meg) megtorpant és innentől se előre se hátra. Már csak nem is melegedik.
  • Meguntam a dolgot és kikapcsoltam az iCloud Photo Library-t, hátha újra bekapcsolva majd jobb lesz. Kikapcsolás után minden képem ott maradt ahol volt. Letörölni nem merem őket, mert hátha a törlést később szinkronizálja és a felhőből is törli a képeket. Megnézni nem lehet a képeket, mert elkezdi letölteni a nagy felbontású verziót, aztán rájön, hogy nincs is bekapcsolva és negyedénél megáll a tölésjelző. Zseniális.
  • 3-4 órával később eltűnt az összes iCloud-ból származó kép a telefonról. Ez persze nem jelenti azt, hogy helyreállt a rend, mert a helyük ott maradt. A le nem töltött képek helye szürke négyzet, ezeké meg fekete. Az utóbbi 4 órában nem változott ez az állapot:

    http://gk.lka.hu/x/photos.mov

  • Este megelégeltem a dolgot, csináltam egy gyors backupot iCloud-ra, és restore-oltam a telefont. Rossz ötlet volt, a backupból is visszajön a képek helye. (-3 óra az életemből.)
  • Mivel szemmel láthatólag ez magától soha a büdös életben nem fog megjavulni, az egyetlen lehetséges megoldáshoz folyamodtam: fogtam és csoportonként (tehát egyesével-százasával, attól függ, egyszerre mikor mennyit fotóztam) elkezdtem a szürke placeholder téglalapokat törölgetni. (-2 óra az életemből) Most végre üres a Library-m. Egy ideig nem akarom bekapcsolni újra ezt a szart.
  • Hiába töröltem minden képet iPhone-ról, az üres library is határozottan lassan reagál. Kéne egy SQLite vacuum?
  • iPad-en találtam egy tuti trükköt: kábelen a gépre dugva az Image Captrue valami meghatározhatatlan okból kifolyólag látja az összes képet (pedig csak a Camera Rollt kéne neki…), úgyhogy nekiálltam letörölni vele az iPaden ragadt 28.000 szürke képhelyt. Kb. 25.000 környékén megállt a folyamat, és lefagyott az Image Capture. Már meg sem lepődök ezeken. Azon viszont még én is felvontam a szemöldököm, hogy átkapcsolva az IC-t lista nézetbe tízszer gyorsabban kezdett el törölni. Remek implementáció, mondhatom!
  • A lelkesedés nem tartott sokáig, ugyanis a 2-3 óra leforgása alatt eltűnt 10.000 képből hamar kijött, hogy én, kézzel sokkal gyorsabb vagyok, ugyanis legutóbb 2 óra alatt 40.000 képet töröltem. Tehát leállítottam az Image Capture-t és nekiálltam az iPad-en, kézzel képeket törölni. Kb. kétezresével toltam, nem volt túl lassú, azt meg már legutóbb megszoktam, hogy az ég világon semmi feedback nincs a 15-20 sec várakozásokról. Lényeg, hogy 30 perc alatt le is gyaktam a megmaradt képeket. Már épp dörzsöltem volna a tenyeremet, hogy milyen jól teljesítek (jobban mint négy éve), de észrevettem, hogy ezúttal átkerült mind a 17.000 kép a „Nemrég törölt” mappába. (Megjegyzés: iPhone-on erre nem került sor.)
  • Ó, mondom az már gyerekjáték, lehet őket egyszerre törölni! Hát nem. 30 percig nem csinál semmit az iPad (kinn a törlés megerősítése popover, és nem reagál semmire), majd lefagy és kész. Ezt kétszer sikerült eljátszani, harmadikra már nem tudott belépni sem a nemrég töröltbe. A képek látszólag nem fogynak. Reboot után újra be tudtam lépni a mappába.
  • Miután sokadszorra is csak lefagyni volt képes a törölt képek ürítése, viszont majdnem minden alkalommal felugrott törlés közben a kis ablak, hogy megtelik az iPad, kezdtem gyanút fogni. Ez nem véletlen, ennek törléshez tényleg kell több giga hely. Nem volt mit tenni, kidobáltam az iPad-ról minden ballasztot és 3 giga hellyel álltam neki újra a műveletnek. Ugyanúgy elszüttyögött fél órát, de sikerült neki!
  • És akkor innentől happy end, szivárvány, pónik és örökkétartó manna zabálás? Nem. Az iTunes 9 giga Other-t jelzett az iPad-en, tehát rengeteg szemét maradt fenn a tableten. Ennek első okát hamar azonosítottam, mindössze egy iExplorer kellett hozzá: a PhotoData könyvtárban 2.3 giga thumbnail terpeszkedett viszonylagos függetlenségben attól, hogy amúgy egyáltalán semmi fénykép nem volt már a tableten. Ezeket egy egész éjszaka alatt különösebb gond nélkül le tudta törölni a program. Még 6.5 gigát kéne találni valahol.
  • iPhone-ról szintén egy nap volt az iExplorerrel letörölni a fent maradt szemetet, de egy nap alatt megcsinálta.
  • Végül az utolsó lépés: az iPhone ezek után rendben volt (1.59 GB „Other”-rel), azonban az iPad esetében az iTunes 5.64 GB „Other”-t mutatott, úgyhogy csináltam ezen is egy iCloud backupot majd egy restore-t. Ez megoldotta, visszacsökkent 0.9 GB-ra.
  • Azt még nem tudom, hogy a felhőből hogyan fogom törölni a képeket…

Fejlemények az Appleblogon: http://appleblog.blog.hu/2015/04/06/gk_megfejti_nagyon_fogjuk_szeretni_a_photos_appot_az_iphoto_utan

3 hozzászólás

Submit a Comment
  • bene károly

    tényleg nem értem, mit keresel még mindig iphoneon :)
    ennél kevesebb miatt is dobtam volna a kukába az egész ökoszisztémát

    androidon a dropbox ugyan félmegoldás (fotót az is szinkronizál csak nem tölti le a telefonra), de legalább (nagyon) jól működik…

  • GK

    @Bene Károly: dropbox van iOS-re is. Félmegoldásokra nincs szükségem. Az iCloud Photos egy tökéletes megoldásnak ígérkezik, csak sajnos nem működik :D

Trackbacks for this post

  1. TRIPODCAST 71. ADÁS – Instagram generáció | Sztyui photo

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment