4 giga RAM

A minap betettem az utolsó építőkockát is a helyére, innentől fullos a MacBook-om, nincs hová tovább bővíteni: a 250 Gigás belső vinyó mellé bekerült a 2×2 GB RAM is.



A RAM bővítést két dolog indokolta: a korábban a gépben lévő 2 GB nyögvenyelősnek bizonyult aktív VMWare használat mellett, valamint a RAM árak nagyon a padlón vannak megint.

Mivel nekem is utána kellett járnom, megosztanám veletek is a tudnivalókat a MacBook RAM bővítéséről:

  • a 2,1-es, 2.0 GHz-es Core2Duo-s MacBook nem támogat 3 GB RAM kezelésénél többet. Ez azt jelenti, hogy – mint én – belerakhatsz 4 GB-ot is, viszont csak 3 fog látszani. Ez egy f*ság amúgy, a windóz lekezeli, a Leopard meg valami belső korlátozás miatt ezen a gépen éppen nem. Az Apple kapja be.
  • az Activity Monitor és az About this Mac... ablak 4 gigának írja a memóriát, az, hogy 3 giga használható csak azon látszik, hogy az Activity Monitorban a Used értéke sosem megy annyi fölé.
  • ennek ellenére érdemes 4 gigát rakni a gépbe, mivel egyrészt később lehet, hogy menni fog, mert a chipset támogatja; másrészt 2 azonos modul képes Dual Channel-ben működni, ami általában nagy gyorsulást ugyan nem okoz (5-10%), de bizonyos memóriaintenzív feladatoknál azért állítólag nagyon jól tud jönni
  • a CSX gyártmányú memória nem kompatíbilis MacBook-kal. Bementem az Aqua-ba, beleraktam, 1 modullal még ment a gép, viszont 2-vel meg sem nyikkant a gép
  • a Kingston RAM viszont megy jól
  • aki nem tudná, 667MHz-es DDR-II-es SO-DIMM modulok kellenek ebbe a gépbe

Fél hét alatt egyelőre jók a tapasztalataim 3 (4…) gigával; annyiban gyorsabb tőle a gép, hogy kevesebb dolgot swap-el ki vinyóra, ami viszont ugye az egyik fájóan lassú pontja a MacBook használatnak, úgyhogy sok program egymás mellett sokkal fürgébben, simábban megy. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés.

UPDATE: Ja és ugyanitt eladó a lecserélt 2 db 1 GB-os Kingmax RAM modul. Az áruk 3000 Ft/db, és még garanciálisak.

2 hozzászólás

Submit a Comment
  • bodzasfanta

    400 gigás HDD-t még rakhatsz bele. Annak nincsenek korlátai ha jól tudom.

  • GK

    Jogos. :D Mindenesetre van 320+250 GB külső drive-om is, úgyhogy annak már nincs értelme. :D

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment